Kanadski veslač nakon 35 godina došao vidjeti stazu na kojoj je osvojio broncu na Univerzijadi ‘87. „staza mi se čini manja nego tada“ - piše Dean Bauer, novinar SN.
 
Mi Zagrepčani, pa onda još sportom cijepljeni, izrazito smo emotivno vezani uz Univerzijadu 1987. S “debelim” razlogom. Nije tu ni samo sport u pitanju, iako je uistinu u ta dva ljetna tjedna Zagreb živio i izgledao poput svjetske metropole. Pun živosti, s mnoštvom stranaca, svjetla. Svega onoga što je danas normalno, ali tada baš, u onom društvu i državi, u kojoj je kao “sve bilo bolje, normalnije i pravednije”, e tada to baš nije bilo uobičajeno. Ujedno, Zagreb prije i poslije Univerzijade su dva različita grada. Arhitektonski, prometno, infrastrukturno, itd ...
 
Da, onda je nama Zagrepčanima sasvim logično biti emotivnima na Zagija. Popularnu maskotu vjeverice. No, da ćemo naići i na nekog stranca s istim takvim osjećajima, nekog stranca koji je u Zagreb 2022. došao zbog Univerzijade ‘87., to ne bismo nikad napisali. Jer ne bismo vjerovali, jer nije istina, ali ... Prevarili smo se!
 
STAZA SE ČINI MANJOM
 
Kišni petak u Zagrebu. Ovaj minuli. Sva ona voda koju smo čeznutljivo tijekom ljeta zazivali, za suše i vreline, sve se to u petak počelo razlijevati po gradu. Naznaka jeseni u metropoli. Osobno, obožavam je. Ali, samo u Zagrebu. Na Jarunu, pak, još jedan lik. Kasne pedesete godine, proćelav, sijeda brada i snažne, mišićave ruke, koje odaju da se ovaj čovjek bavio ili se još bavi sportom. 
 
- Ja sam John Murphy, iz Kanade sam. Osvojio sam broncu ovdje.
 
Da? Pa, dobro, čestitamo. To je bila neka veteranska utrka, nismo znali da se održava nešto ... 
- Ne, 1987. sam ovdje na Univerzijadi osvojio brončanu medalju!
 
Doista, nije muljaža. Iz džepa vadi medalju, brončanu, na kojoj lijepo piše - Universiade 1987. Zagreb. 
- Sad sam prvi put ovdje nakon te utrke. Želio sam, morao sam doći ovdje opet, prvi put nakon 35 godina. U biti, bio sam još jednom malo nakon te Univerzijade, 1989. godine, dosta blizu, u Sloveniji, ali ovo sada je prvi put u Zagrebu.
 
Samo malo, nakon tri i pol desetljeća ste došli u Zagreb samo kako biste vidjeli jezero na kojem ste osvojili medalju na Univerzijadi?
 - Moja supruga je Kanađanka, ali hrvatskog podrijetla. Ona je rođena u Kanadi, ali njezini roditelji su iz Karlovca. Odlučili smo ih posjetiti. Prvo sam bio nešto poslovno u Sloveniji, a na putu do Karlovca sam odlučio ući u Zagreb samo na kratko, na koji trenutak, samo da obiđem ovo jezero, stazu gdje sam jednom davno osvojio medalju.
 
Inače, ta medalja s Univerzijade ‘87. jest jedno od najvećih sportskih postignuća Johna Murphyja (60), iako on bilježi i jedno srebro godinu dana ranije na jakoj regati u Švicarskoj. Ona dvojica veslača koji su prije 35 godina u disciplini laki samac bili ispred Murphyja, u biti ga prestigla malo prije cilja, Nizozemac Frans Göbel i Talijan Ruggero Verroca, kasnije su bili višestruki europski i svjetski prvaci. Drugim riječima, ta je utrka na Jarunu bila itekako “opako” jaka.
 
Brončana medalja za Kanađanina Johna Murphyja, Zagreb Univerzijada'87  VIDEO: https://youtu.be/ssNyhZE70DE
 
Kako vam se sada čini ovaj grad, njegovo jezero? 
- Uh, puno je godina prošlo. Dosta je toga drukčije, a ova staza mi se čini manjom nego tada, nego što je se sjećam. Makar, dosta toga sam se prisjetio.
 
A SAD NA OBALU
 
John Murphy, međutim, i dalje vesla.
 - Živim u gradu St. Catharines, južno od Toronta i neposredno uz američko-kanadsku granicu, dosta blizu Niagarinih slapova. Veslam i dalje, u biti sam spojio sportsku strast s poslom, pa i radim u veslačkom klubu. Nisam imao nikakvih kontakata s ljudima iz veslanja ovdje, u Hrvatskoj. U biti, pa nitko ni ne zna da sam ovdje, a i zašto bi znao? Međutim, budući da volim ovaj sport u kojem sam i sam, znam za hrvatsko veslanje. Imate braću Sinković, koji su svjetski vrh, sad su opet favoriti za zlato na SP. Tko zna, možda s vremenom nekog i upoznam jer planiramo ostati ovdje sljedeća okvirno dva tjedna. Ono što želim je vidjeti vašu obalu o kojoj sam čuo samo lijepe stvari. Međutim, ovu stazu u Zagrebu sam jednostavno morao obići.
 
Čovjek koji je nakon 35 godina iz Kanade, s Niagarinih slapova, došao vidjeti Jarun. Predobro!
 
 PRENOSIMO Sportske novosti FOTO: Privatni album