Startom u Osijeku i završnicom u Zagrebu, od 27. rujna do 2. listopada održat će se ovogodišnje izdanje CRO Racea, biciklističke utrke kroz Hrvatsku koja je dobila epitet naše "najljepše razglednice" koju šaljemo u svijet. No, i u sportskom dijelu bit će to vrlo atraktivan događaj.
 
Na startu u Osijeku za šest dana tako bi se trebala naći trojica pobjednika najveće svjetske utrke Tour de Francea, ovogodišnji slavljenik iz Pariza Danac Jonas Vingegaard, član momčadi Jumbo-Visma, te dvojac iz INEOS Grenadiersa Britanac Geraint Thomas i Kolumbijac Egan Bernal, pobjednici "Toura" iz 2018. i 2019. godine. Nedostajat će samo Slovenac Tadej Pogačar, pobjednik "Toura" iz 2020. i 2021.
 
- Vingegaardu će ovo biti prva utrka na kojoj će nastupiti nakon pobjede na 'Touru' krajem srpnja. Iako je Bernalov dolazak najavljen, još uvijek nije sigurno da će i doći jer ima zakazanu operaciju odmah po završetku CRO Racea. No, dolazi još velikih imena kao što je svjetski prvak iz 2014. godine Poljak Michal Kwiatkowski te pobjednik ovogodišnjeg izdanja najduže utrke u UCI kalendaru, Milano-Sanremo, Slovenac Matej Mohorič - izjavio je na predstavljanju CRO Racea direktor utrke Vladimir Miholjević.
 
Ove godine za utrku je prijavljeno šest momčadi s WorldTour licencijom, odnosno iz najvišeg ranga svjetskog biciklizma, a tri od tih šest - Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers i Bahrain Victorious - među četiri su najuspješnije po rang-ljestvici Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI). Uz njih na utrci će nastupiti i Israel-Premier Tech, DSM i Trek-Segafredo. Na startu će se naći osam ProTour momčadi te šest Continental Tour momčadi.
 
- Ispostavilo se kako je ovaj termin krajem rujna i početkom listopada odličan jer smo jedina etapna utrka u to vrijeme i spona između Vuelte i posljednjih WorldTour utrka u kalendaru - kazao je Miholjević, dodavši da bismo već sljedećeg tjedna, upravo tijekom održavanja utrke, mogli primiti lijepu vijest kako je utrka za sljedeću godinu dobila višu kategoriju u kalendaru.
 
To znači kako bi CRO Race, koji je trenutačno u statusu etapnih utrka prve kategorije, mogao od sljedeće godine imati status utrke kategorije ProSeries, kategorije koja je je odmah ispod WorldToura.
 
Direktor utrke još je jednom podcrtao kako egzistenciju ovom događaju omogućuje sinergija s državnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave, koji su prepoznali biciklizam kao sredstvo promocije i komunikacije koje najrazvijenije svjetske države koriste već desetljećima.
 
- Komparativna prednost biciklizma je da mjesta koja se koriste u svakodnevnom životu pretvara u sportsku arenu, a naš je cilj predstaviti Hrvatsku kao glavnu cikloturističku destinaciju u Europi. Nije nevažan niti medijski doseg jer dopiremo do 950 milijuna kućanstava u svijetu, u čak 130 zemalja utrka će biti prenošena uživo, a u njih još 60 u vidu sažetaka - kazao je Miholjević.
 
Utrku su i ove godine podržali Hrvatska turistička zajednica, koju je predstavljao Dubravko Šimenc, te Ministarstvo turizma i sporta, čiji je predstavnik bio savjetnik ministrice za sport Josip Pavić. Tehnički direktor utrke Luka Mišović upoznao je javnost s detaljima etapa pa je tako rekao da će pred vozačima u šest dana ukupno biti 1065 kilometara tjekom kojih će svladati 9000 metara visnske razlike.
 
- Kao i obično, 'kraljevskom etapom' se može okarakterizirati peta etapa sa startom u Opatiji i ciljem u Labinu tijekom koje će vozači morati svladati Učku te još dva uspona nakon nje. No, kako su najteži usponi ove godine nalaze dosta rano u etapi, to će jako utjecati na strategije momčadi. Kao i prošle godine, cilj posljednje etape u Zagrebu bit će ispred Hrvatskog narodnog kazališta - kazao je Mišović.
 
Foto: FaH