Bio je to pravi praznik u Malom Mistu. Satima prije utakmice ljudi su kretali prema stadionu, vrtić se ranije praznio, a škole kratile sate. Poljoprivreda i berba su na samo jedan dan prestale biti prva i jedina tema - piše Tomislav Bjeliš, novinar SD.
 
Prepune tribine desetak minuta prije početka utakmice pozdravile su momke u plavom i bijelom na početku utakmice kojom je Neretvanac obilježio 90 godina svog postojanja. Opuzen je na jedan dan zastao da svojim životom i dočekao najdražeg gosta. U parku uoči utakmice svirala je Gradska glazba Opuzen i krenula u maršu prema stadionu gdje je pozdravila prisutne u simboličkoj uspomeni na sličan rujanski dan daleke 1994. Kad su Opuzenci promarširali tartan stazom Poljuda uoči početka prvog susreta Hajduka u grupnoj fazi Lige prvaka. 
 
Opuzenci su pazili na simboliku, na tribinama su bili prijateljski klubovi iz okolice, a na ulazu se učlanjivalo u Hajduk, za što su bili zaduženi momci iz DPH Metković. Kad je Hajduk u pitanju lokalna rivalstva ne postoje. 
 
Istrčao je Neretvanac u retro dresu izrađenom za ovu prigodu, a obje ekipe pratili su dječaci iz opuzenskog omladinskog pogona sa 90 plavih i bijelih balona koji su pušteni u zrak. Nagradili su domaćini Hajduka, slika sa gostovanja u Opuzenu 2005.godine, posljednje sezone kada su bili slavili u prvenstvu. Simbolika je bila jasna, a poruka nedvosmislena. Delegacija Hajduka u najjačem sastavu mogla je svjedočiti neretvanskom iskazu ljubavi. 
 
Opuzen je pljeskom na otvorenoj sceni pozdravio Antu Mihaljevića Šukana, za nestvarnih 400 nastupa u plavom dresu u prvenstvenim utakmicama za Makinju, a potom i Ivana Kvesića koji se oprostio od igračke karijere pred prepunom Podvornicom. 
 
Ma utakmicu je došao i gradonačelnik Ivan Mataga koji je bio zadovoljan viđenim:
- Danas nam je poseban dan, Neretvanac slavi 90 godina svog postojanja. U to prigodu došao nam je najdraži Opuzenski gost HNK Hajduk, koji je uvijek u prigodama dolazio u Opuzen. Atmosfera je sjajna na tribinama je više od 1500 ljudi, a nakon najavljene kiše dan je izašao predivan. Pogotovo je lijepo vidjeti našu djecu u dočeku svojih junaka.  pohvalio bih Upravu NK Neretvanca koji su u rekordnom roku reagirali i postavili zaštitu na betonskim zidovima, praktično prije same utakmice.
 
Nezaobilazan je i veliki navijač Hajduka i Neretvanca, ugostitelj Ante Vidović:
- Drago mi je viditi Hajduka koji je došao u naše malo Misto, posebni su ovo dani za Opuzen. Obično mi dođemo u Split na utakmicu, a sada su oni došli nama uveličati veliki jubilej mog lokalnog kluba. Srce je uvijek puno kad igraju tvoja kluba koja voliš. Pozvao bih sve navijače da dođu na lokalni derbi protiv Neretve. 
 
Hajdukov Krovinović bio je zadovoljan viđenim:
- Od prve sekunde osjeti se domaćinska atmosfera, prekrasan ambijent. Prepune tribine u ovoj lijepoj sredini. I ja sam iz malog mjesta iz Petrinje pa sam svjestan kako je kad dođe veliki klub poput Hajduka. Sve pohvale domaćinu i sve najbolje u budućnosti.
 
Utakmica je završila pobjedom gostiju, koji su nekako bili i domaćini bar prema emocijama kojim su dočekani u dolini. Slikanje sa Ricom i igračima trajalo je još dugo iza utakmice.
 
 PRENOSIMO: Slobodna dalmacija  FOTO: Vladimir Dugandžić/CROPIX