Hrvatski brdski biciklizam doživio je na Sljemenu svojevrstan povratak korijenima. MTB spust održao se na sjevernoj strani Medvednice prvi put nakon 17 godina. Mjesto je to gdje je u Hrvatskoj sve i počelo 90-ih godina.
 
Mnogi nisu krili oduševljenje kada je Unior Downhill Cup umjesto Tršća uvrstio Sljeme za svoju četvrtu etapu u sezoni, a ono je naraslo za vrijeme i nakon same utrke koja je apsolutno zadovoljila organizatore i njihove goste. Već se najavljuje povratak Unior Downhill Cupa u 2023. što će donijeti novi zamah probuđenoj downhill sceni u Zagrebu koja proživljava svoj procvat.
 
Zagreb je bio četvrta postaja serije nakon Splita, Split, Soriške planine i Kope. Na Sljemenu je bilo čak 120 natjecatelja od kojih je nešto manje od 90 ušlo u finale. Luka Berginc (DH Visit Pohorje) slavio je u elitnoj kategoriji ispred Jana Cimpermana (MTB Trbovlje/HCI), a treći je nakon slovenskih vozača bio aktualni prvak Hrvatske Ivan Bašić (BK Coast Riders). 
 
- Jako sam zadovoljan. Sjajna utrka i sjajna staza. Bila je dobra atmosfera i motiviran sam za novu sezonu Europskog kupa - rekao je Berginc nakon pobjede.
 
Organizator Nino Ružička i njegova ekipa obnovili su i pripremili sljemensku stazu dugu 1.9 kilometara (270 m visinske razlike) na kojoj je posljednja utrka održana davne 2005. godine. 
 
- Konačno smo vratili MTB spust na Medvednicu , doduše pod pod presingom radi otkazivanja utrke u Tršću. Kujemo planove za sljedeću godinu, uključujući enduro utrku na istom terenu te po mogućnosti još jedno finale serije Unior Downhill Cup koja bi se u 2023. trebala s Hrvatske i Slovenije proširiti i na Austriju - zadovoljno je izjavio direktor utrke Ninoslav Ružička, prenosi www.mtb.hr
 

 Izvor: Gol.hr Foto: Duško Simić