U radu kongresa sudjeluju predsjednik HZSN Jura Ozmec, ujedno glavni tajnik i rizničar AIPS-a, prvi delegat na kongresu je glavni tajnik HZSN-a Marijan Bakić, a drugi delegat je član Izvršnog odbora HZSN Stjepan Balog kojega HZSN kandidira za člana Izvršnog odbora AIPS Europa.
 
Na 84. kongresu AIPS-a više od 250 ljudi – delegata, promatrača i gostiju – iz više od 100 zemalja okupit će se u Rimu, glavnom gradu Italije, na tri intenzivna dana rasprava (od 3. do 6. listopada), rasprava i odluka u Hotelu TH Roma – Carpegna Palace.
 
S ciljem rješavanja aktualnih pitanja u industriji sportskog novinarstva, izneseno je mnogo zanimljivih programa. Počevši od sastanka Izvršnog odbora AIPS-a u ponedjeljak ujutro, koji će odrediti ton službenog kongresnog postupka. Kongres će dosegnuti svoj vrhunac izborima u srijedu dok izaslanici biraju svoje čelnike za novi četverogodišnji mandat.
 
PRVI DAN - Predsjednik UEFA-e na panelu prvog dana - nakon sastanka EK u ponedjeljak, posljednjeg za mandat koji je počeo u Južnoj Koreji 2017. godine. Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo vodit će razgovor s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom koji će se dotaknuti osobnog i profesionalnog života slovenskog odvjetnika, kao i nekih od vrućih tema u svijetu nogometa.
 
MLADI REPORTERI - Na dan otvorenja Kongresa održat će se i prezentacije bivših studenata programa AIPS Young Reporters Programme; Vladyslava Dunaienka koji će podijeliti priču o tome kako mu se život promijenio od mladog novinara do vojnika na prvim linijama Ukrajine, te Ritah Aliguma koja će govoriti to tome kako njezina Zaklada Aliguma koristi sport za transformaciju života djece u sirotinjskim četvrtima Ugande uz veliku pomoć Zaklade UEFA-e za  Djeca.
 
KONTINENTALNE SJEDNICE - Ujutro u utorak, 4. listopada tri od četiri kontinentalne sjednice AIPS-a izaći će na birališta. Samo AIPS Afrika neće imati svoje izbore u Rimu. Kontinentalne sjednice imat će gotovo tri sata za izbor svojih novih čelnika i razgovore o drugim pitanjima. Zatim će nakon pauze za kavu prioritet biti dodjela nagrada AIPS Sport Media Awards, uz posebnu počast dugogodišnjem pristaši i odvjetniku AIPS-a Francoisu Carrardu, koji je preminuo 9. siječnja 2022.
 
PANELI – Prvi od dva panela zakazan za drugi dan Kongresa bit će usredotočen na "Budućnost sportskog novinarstva u eri robota", vrlo ključnu temu, posebno u post-Covid eri. Tada će u popodnevnim satima još jedan skup panelista izaći na pozornicu za važan razgovor o rodnoj nejednakosti u sportskim medijima.
 
PREZENTACIJE – Partneri AIPS-a pripremili su prezentacije o raznim temama oko medijskih programa i organizacije turnira koje će podijeliti s izaslanicima Kongresa 4. listopada. Sa Svjetskim prvenstvom u nogometu u Kataru, Hans Hultman, šef medija FIFA-e govorit će o izvješću o organizaciji za medije u Kataru 2022. i odgovarati na pitanja delegata. Lucia Montanarella, pomoćnica direktora Olimpijskih igara Medijske organizacije osvrnut će se na Olimpijske igre u Parizu 2024., kao i govoriti o projektu mladih novinara MOO-a. Ženski nogomet tada će biti u fokusu kada Emma Sykes, UEFA-ina menadžerica za razvoj ženskog nogometa.  Fiona Hynes, direktorica komunikacija, Europe Euroazija govorit će o Posebnim olimpijskim svjetskim igrama Berlin 2023., a Julie Lee objasnit će kandidaturu za Svjetske sveučilišne igre Chungcheong Megacity 2027.  Sudionici Kongresa uživat će u obilasku Olimpijskog foruma i prijemu na Olimpijskom stadionu nakon završetka drugog dana.
 
IZVJEŠĆA I IZBORI - Aktivnosti u posljednjih pet godina bit će prijavljene Kongresu 5. listopada. U posljednje dvije godine. Posebno, izazovi koje predstavlja pandemija COVID-19 testirali su odlučnost AIPS-a, ali udruga se odvažila da ostane u kontaktu sa svojim udrugama članicama i nastavi isporučivati svoje projekte. Nakon izvješća uslijedit će izbori za Izvršni odbor u sljedeće četiri godine.
 
BUDUĆNOST – O napretku postignutom u reviziji Statuta AIPS-a raspravljat će se tijekom Kongresa. Također, AIPS se približava starosti od 100 godina 2024. godine i raduje se proslavi ove značajne prekretnice na najbolji mogući način. Na Kongresu u Rimu bavit će se raznim temama o budućnosti udruge posebno i sportskom novinarstvu općenito.
 
Posljednji 83. kongres AIPS-a održan je u Budimpešti od 3. do 6. veljače. To je bilo zadnje okupljanje nacionalnih udruženja prije nego što su covid lockdowns ograničenja zahvatili svijet. Bilo je to nezaboravno zajedničko vrijeme i od tada je prošlo više od 900 dana. 
 
Evo videozapisa koji će ponovno proživjeti sjećanja na prepuna tri dana u Budimpešti: https://youtu.be/JngcZ1btGso