Organizacijski odbor Europskih igara u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. započeo je proces odabira ("regrutiranja") volontera koji će igrati sastavnu ulogu u koordinaciji prestižnog višesportskog događaja sljedeće godine u Europi.
 
Europske igre u Krakovu i Malopoljskoj regiji 2023. su pred vratima, do svečanosti otvaranja ostalo je još samo osam mjeseci. Volonterski program je najbolji način da postanete dio najvećeg sportskog događaja koji se ikada održao u Poljskoj.
 
- Upoznao sam volontere kao sportaš natjecatelj, zatim kao trener, da bih konačno radio s njima kao šef misije poljskog tima. Dakle, potpuno sam svjestan da se njihova uloga ne može uzeti zdravo za gotovo. Stavljamo veliki naglasak na ovaj projekt. Uostalom, duboko nam je stalo do svakoga tko dolazi u Krakov, želimo da se svi osjećaju dobro i učinit ćemo što god možemo kako bismo riješili svaki problem koji bi se mogao pojaviti - kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Europskih igara 2023. Marcin Nowak te dodao: - Volonteri će biti jako potrebni u svakom segmentu Igara - čak i prije svečanosti otvaranja i zatvaranja. Oni će nam pomoći da ostanemo u kontaktu s navijačima i sportašima iz cijele Europe. Oni će pomoći novinarima, sucima i trenerima. Rad tijekom igara pružit će im mnogo prilika da upoznaju različite ljude i sklope vrijedna prijateljstva...
 
Koga organizatori traže? Glavni uvjet je dob: volonteri moraju imati 16 ili više godina do početka Igara u lipnju, a ne postoji mogućnost da su "prestari". Volonteri mogu biti studenti, radnici ili čak stariji građani. Potrebno je dobro poznavanje engleskog jezika, a volonteri moraju biti dostupni najmanje osam dana tijekom trajanja događaja od prosinca do travnja 2023. godine.
 
- Tražimo ljude koji su aktivni, voljni pomoći, otvorenog su duha i imaju strast za olimpijski pokret. Nije potrebno prethodno volontersko iskustvo, volonteri će sve naučiti usput. Rad s nama izvrsna je prilika za promatranje i sudjelovanje u svim događajima iza kulisa jednog od najvećih svjetskih sportskih događaja. Uvjeravam vas, ovo je avantura koja se događa jednom u životu - zaključio je Nowak.
 
Svaki će volonter dobiti početni paket koji uključuje odjeću (službenu odoru Igara) i potrebnu opremu (gadgets). Organizacijski odbor također će osigurati: potrebnu obuku i certifikat, prehranu na poslu, besplatan javni prijevoz, NNW osiguranje (od nesreće na poslu). Svim volonterima koji nisu iz Malopoljske regije bit će osiguran i smještaj.
 
Kako bi postali volonteri, kandidati moraju uspješno proći dvostupanjski proces "regrutiranja" (selekcije). U prvom koraku morate se registrirati na web stranici volontera i ispuniti obrazac.
Link je dostupan ovdje: https://ie2023.pl/en/volunteering 
 
Druga faza podrazumijeva online intervjue za odabrane kandidate. Obrazac za registraciju bit će dostupan do 15. siječnja 2023., a razgovori će se provoditi od prosinca 2022. do travnja 2023. godine. 
Europske igre će se održati od 21. lipnja do 2. srpnja 2023. godine. Krakov i Šleska službeni su domaćini Igara. Obje svečanosti - otvaranja i zatvaranja Igara - održat će se na Gradskom stadionu u Krakovu. Dvanaest dana akcije na Europskim igrama pružit će sportsko natjecanje najvišeg standarda. Sportaši i sportašice će se natjecati u Krakovu, Krynici Zdróju, Tarnówu, Zakopaneu, Chorzówu i Vroclavu. (hoo/eoo/vk)
 
 Foto: EOO/EOC
 
U POREČU PREDSTAVLJENO PREMIJERNO IZDANJE PRESTIŽNE TRIATLONSKE UTRKE PLAVA LAGUNA IRONMAN 70.3
 
Sve smo bliži prvom porečkom izdanju prestižne triatlonske utrke Plava Laguna Ironman 70.3, koja je najavljena na današnjoj konferenciji za medije u Hotelu Parentium. Utrka će se održati u nedjelju 16. listopada, dok će dan prije, u subotu 15. listopada, biti održane Ironkids utrke. Ironkids utrke počinju u 11 sati u Zelena Resortu, kod SKI lifta, a prijave su moguće dan prije te na dan utrke u Hotelu Molindrio Plava Laguna.
 
Sami Ironman 70.3 počinje u 8 sati dionicom plivanja (1.9 km), a start počinje ispred Hotela Parentium Plava Laguna. Tranzitna zona nalazi se ispred Hotela Molindrio Plava Laguna, od kuda kreće biciklistička trasa od 90 km do Višnjana po djelomično zatvorenoj dionici Istarskog Ipsilona, što će omogućiti najveću sigurnost za natjecatelje te omogućiti personal best rezultate. Cilj biciklističke trase je ispred hotela Molindrio, od kuda natjecatelji kreću na posljednju, trkačku dionicu od 21 km, do Saladinke i natrag.
 
Direktor utrke Goran Vrus je naglasio:
- Plava Laguna je osigurala najbolju infrastrukturu, posebice u Zelena Resortu, u našim objektima u kojima su sportaši odsjeli, trudimo se zaista pružiti najbolje uvjete kako bi se sportaši mogli fokusirati na rezultat i izazove koje pred njih stavlja trka. 
 
Organizatori su posebno naglasili da sigurnost i dobra atmofera čine ključ uspjeha utrke pa su pozvali građane Poreštine i ostale da izađu na ulice i bodre natjecatelje uz trasu. Predsjednik Uprave Plave Lagune Dragan Pujas dočarao je značaj ovog događaja:
- Efekti dovođenja Ironman brenda i organizacija takvog eventa u našoj destinaciji su višestruki. Kao prvo, kreirali smo motiv dolaska u razdoblju postsezone, a moramo biti svjesni činjenice da su to noćenja koja se najteže postižu i u koja je potrebno najviše uložiti. Natjecatelji i njihove obitelji upoznat će se s našom destinacijom te vjerujemo da će dio njih odabrati Poreštinu kao odredište budućeg godišnjeg odmora. I na kraju, vrlo važno - brendovi Plave Lagune, Poreča, Istre i Hrvatske su stalno prisutni na raznim kanalima komunikacije Ironmana koje prati veliki broj ljudi. 
 
Na utrku je do sada prijavljeno više od tisuću triatlonaca, većinom su to sportaši s naših emitivnih tržišta: Italije, Austrije, Slovenije, Njemačke i Hrvatske, a ima i više od 50 natjecatelja prijavljenih iz Ujedinjenog Kraljevstva. Osim produljenja sezone ovim sportskim eventom, svakako će cilj biti i dobra promocija Poreča, Istre i Hrvatske kao atraktivne destinacije u posezoni, posebno za aktivan odmor.
 
Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić o utrci je kazao:
- Ponosni smo partner ove utrke, jer je Poreč jedan od sportski najatraktivnijih i najaktivnijih gradova u Hrvatskoj, pa i šire. Želimo pozicionirati naš grad kao grad sporta, jer imamo znanje, iskustvo i uvjete da privučemo velike manifestacije, a istovremeno produljujemo turističku sezonu jer ovakva sportska natjecanja ugošćujemo izvan glavne turističke sezone.
 
Nakon suradnje s Ironman grupom, koja je započela u 2019. godini te dva Plava Laguna 5150 Triatlona Poreč iz serije Ironman natjecanja, Plava Laguna u Poreču organizira 70.3 triatlon, jedno od najprestižnijih svjetskih natjecanja u ovom sportu. Ovo natjecanje najbolji sportaši završavaju već unutar 4 sata, dok je vremensko ograničenje utrke 8 sati i 30 minuta. Milijun natjecatelja godišnje završe utrku pod brendom Ironman, web stranica www.ironman.com ima godišnje preko 30 milijardi posjeta.
 
- Poreč je ponovno u centru sportskog zbivanja zahvaljujući velikim eventima koje ove godine ugošćujemo. Plava Laguna Ironman je svakako događaj koji će ostaviti veliki marketinški trag, osim sjajnog sportskog natjecanja te realizacije turističkog prometa. Svim sudionicima želimo odlično natjecanje te ugodan boravak u Poreču - istaknuo je direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik.
 
Osim domaćina, i iz samog Ironmana su poručili kako se vesele utrci: - U pripremi ovog eventa Plava Laguna i njihov tim dobili su najbolje moguće ocjene. Poreč, Istra i Hrvatska sjajna su destinacija za triatlonce, osim atraktivne destinacije, uvijek se osjećamo jako dobro došlima - poručio je Niko Aeschimann.
 
Ironman timu se zahvalio i župan Istarske županije naglasivši kako je Istra nesumnjivo svjetski turistički brend, što smo potvrdili i ove godine ostvarivši odlične turističke rezultate.
- Govoreći o budućnosti turizma, držim da nam prioritet mora biti kvaliteta jer smo kvantitetu dostigli. Pored toga, želimo razvijati cjelogodišnji turizam, a sjajne mogućnosti nam za to pruža upravo sport. Kroz godine naša se regija pozicionirala kao sjajan domaćin vrhunskih sportskih događaja i natjecanja, među kojima je svakako i globalno popularna trka Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč. Svim natjecateljima želim puno uspjeha, a organizatorima čestitam na trudu i angažmanu - kazao je župan Istarske županije Boris Miletić.
 
Direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević složio se kako je Istra atraktivna destinacija, posebice za razvoj sportskog turizma:
- Istra je idealno mjesto za sport i zato je važno ulagati u sportski turizam jer nam isti donosi ne samo rast u pogledu broja noćenja izvan glavne sezone, već i međunarodnu prisutnost i vidljivost; također zahvaljujući našem dragocjenom teritoriju, koji je zbog svoje konformacije pogodan za brojna sportska događanja. 
 
Direktorica TZO-a Funtana Ana Milohanović Čehić naglasila je kako će ovaj sportski event učiniti turističku ponudu bogatijom i atraktivnijom te doprinijeti da se ucrtamo na kartu destinacija koje turistima nude nova iskustva i zanimljive sadržaje.
- Vjerujem da će to biti pravi sportski spektakl u postsezoni koji će nas pozicionirati kao vrhunsku sportsku destinaciju te upotpuniti sliku destinacije i naših turističkih mogućnosti - poruka je direktorice TZ-a Općine Funtana, do koje vodi biciklistička trasa pa nastavlja dalje Istarskim Ipsilonom do Višnjana i natrag u Zelena Resort.
 
Najbolji na premijernoj utrci Plava Laguna IRONMAN 70.3. Poreč osigurat će i mjesta (45) za Svjetsko prvenstvo IRONMAN 70.3, koje će se održati u Lahtiju (Finska) 26. i 27. kolovoza 2023. godine. Za više informacija posjetite https://www.ironman.com/im703-croatia i društvene mreže.
 
Događaj podržavaju Hrvatska turistička zajednica, Grad Poreč, TZ Grada Poreča, TZ Općine Funtana, Istarska županija, TZ Istarske županije, Bina Istra, Podravka, Kala, Cedevita, Zagrebačka pivovara.
 
Foto: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
OD 14. DO 16. LISTOPADA NOVO ATRAKTIVNO IZDANJE SPORT FESTA U POREČU
 
Trodnevno sportsko druženje koje kontinuirano predstavlja vrhunske konferencijske predavače, sajamske izlagače te iznimno velik broj sportskih natjecanja i događanja za sve uzraste posjetitelja, već petu godinu zaredom održat će se u Poreču (od 14. do 16. listopada).
 
Nakon inicijalnog zagrebačkog izdanja, Istra je tako postala pravi dom Sport Festa koji će ponovno okupiti fanove sporta, a posjetitelji dosadašnjih izdanja ovog sportskog druženja sada se već broje u tisućama.
Konferencijski dio s uvijek stručnim i proslavljenim predavačima daje posebnu draž cijelom vikendu pa se tako i ove godine očekuju važni akteri iz svih sfera sporta. Među konferencijskim predavačima bit će: Goran Šprem, Vedran Ćorluka, Mirela Kardašević, Lukša Jakobušić, Tonči Stipanović, Sandra Perković, Josip Pavić, Barbara Matić, Lara Cvjetko, Mirna Zidarić...
 
Atraktivnost Sport Festu daje i sajamski dio koji okuplja velik broj izlagača sportskih trendova i opreme, a među njima je i Hrvatski olimpijski odbor, te brojni savezi i klubovi. I ove godine posjetitelji će moći obići mnoštvo interaktivnih štandova, na kojima će se „iz prve ruke“ upoznati s najnovijim trendovima treniranja, sportske prehrane, s aktivnostima nacionalnih sportskih saveza i klubova te otkriti još mnogo toga zanimljivoga.
Gledatelji će također moći uživati u Red Bull BMX akrobacijama, nastupima vladara visina odnosno Dunking Devilsa i sami isprobati intenzivne Fit & Fun treninge na mini trampolinima.
 
U suradnji sa SK Azur iz Umaga, u subotu (od 12 do 16.30) i nedjelju (od 10 do 12) za sve posjetitelje bit će priređena mala škola skatea. Ispred dvorane Žatika, svi zainteresirani će moći saznati sve o tom novom olimpijskom sportu (skateboarding), ali i isprobati 'skejtanje'.
 
Hrvatski športski muzej predstavit će se izložbom i radionicama za školarce naziva “Sport kao igra”, a dvorana Žatika ponudit će još mnogo zabavnog, edukativnog i interaktivnog sadržaja. Dva posebno zanimljiva noviteta bit će održavanje kazališne predstave „Kakva ti je žena, takav ti je život“, hit komedije Dragana Marinkovića Mace, te open-air koncert Dražena Turine Šajete.
 
Na štandu HOO-a će i ove godine biti VR (Virtual Reality) igra Summer Sports, koja je bila hit prošlogodišnjeg sajma. VR Summer Sports prva je sportska VR igra proizašla iz inkubatora PISMO iz Novske, a koja je izdana za globalno tržište. Igrač u ovoj VR igri može odigrati 10 olimpijskih sportova.
 
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže, uz podsjetnik da je sav sadržaj Sport Festa (osim konferencije!) besplatan, zahvaljujući podršci Istarske županije, grada Poreča te glavnog partnera Valamara. Otvorenje 6. izdanja Sport Festa je 14. listopada u 10.30 u dvorani Žatika. 
 
Izvor: SN/HOO
 
CVIJEĆE I SVIJEĆE ZA MATIJU LJUBEKA NA 22. OBLJETNICU PRERANOG MU ODLASKA
 
Na 22. obljetnicu tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, Matije Ljubeka, članovi obitelji i prijatelji položili su vijence i zapalili svijeće na njegovu posljednjem počivalištu na Mirogoju. 
 
Na Ljubekov grob u sjeni prepoznatljive skulpture kanuista, rad kipara Stipe Sikirice, vijenac su položili bliski mu suradnici iz Hrvatskog kajakaškog saveza - predsjednik Marko Ćurković i glavni tajnik Branko Lovrić, a u ime Hrvatskog olimpijskog odbora, čiji je zaposlenik bio u trenutku preranog odlaska, vijenac je položio direktor Ureda za olimpijski program Damir Šegota, u nazočnosti direktorice Ureda za međunarodne odnose i korporativne komunikacije Mije Baćić.  
 
U evociranju uspomena na proslavljenog olimpijca, Marko Ćurković je rekao:
- Ostavio je dubok trag i kao sportaš i kao sportski dužnosnik, gdje god nastupamo u inozemstvu njegovo se ime izgovara s poštovanjem...  
 
Damir Šegota prisjetio se vizionarskog prijedloga Matije Ljubeka za vrijeme II. vojnih igara u Zagrebu (1999.), kada je preporučio tercet - Neven Šavora, Siniša Krajač, Damir Šegota - za rad u Hrvatskom olimpijskom odboru, a upravo je taj trojac danas nositelj operative u nacionalnoj olimpijskoj udruzi.    
 
U bogatoj sportskoj karijeri Ljubek je osvojio nekoliko desetaka odličja. Prvu svjetsku medalju - broncu na 10.000 m u kanuu jednokleku, osvojio je na SP-u 1975. u Beogradu. Bio je četverostruki olimpijac, a već na svojim prvim Olimpijskim igrama, u Montrealu 1976. godine, osvojio je zlato na 1000 m i broncu na 500 m, također u jednokleku. Na OI-ju u Los Angelesu 1984. osvojio je zlato na 500 m i srebro na 1000 m u kanuu dvokleku (s Mirko Niševićem)...
 
Na današnji dan prije 22 godine naš najuspješniji olimpijac iz ljetnih sportova smrtno je stradao u obiteljskoj tragediji u Valpovu. Otišao je puno prerano - sa samo 46  godina. U njegovu čast Hrvatski olimpijski odbor svake godine dodjeljuje Nagradu Matija Ljubek za životno djelo iz područja sporta. 
 
HOO/Vinko Knežević