Ministrica je podsjetila da država od 2018. sustavno ulaže u sportsku infrastrukturu diljem zemlje. Do sada je odobreno 80 milijuna kuna sredstava za preko 170 projekata, a uključeni su projekti izgradnje i obnove sportskih dvorana, teniskih, nogometnih i atletskih terena, vanjskih vježbališta.
 
Uz to, kroz lokalne programe koji su izuzetno važni za uključivanje djece u sport, uloženo je više od 55 milijuna kuna, a u sport je besplatno uključeno više od 270.000 djece.
 
Prijedlogom Zakona o sportu otvorena je i mogućnost definiranja sportskih građevina od nacionalnog značenja koje će se odrediti sukladno kriterijima koje će donijeti Ministarstvo turizma i sporta, zajedno s Hrvatskim olimpijskim odborom, istaknula je ministrica.
 
- Vlada nastavlja ulaganja u sportsku infrastrukturu, a bit će i partner u sufinanciranju građevina od nacionalnog interesa po određenom modalitetu za svaku građevinu. Nakon donesenih kriterija u suradnji s nacionalnim savezima i svim drugim zainteresiranim dionicima odredit će se koje su to građevine i model financiranja u kojem će Vlada RH biti partner u sufinanciranju u modalitetu koji će biti određen za svaku pojedinu građevinu – istaknula je ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac.
 
Novim zakonom uvodi se i kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja. Uvodi se i nacionalna stipendija za vrhunske sportaše I., II. i III. kategorije, uključujući parasportaše i gluhe sportaše, a propisuje se da svi imaju jednak iznos stipendije koji će im isplaćivati država.
 
- Novim zakonom po prvi put kroz županijske sportske saveze bit će omogućeno izravno financiranje iz državnog proračuna za djecu i mlade do 18 godina, čime će se sada moći besplatno osigurati treneri, oprema i cijela stručna pomoć u onim jedinicama koje to nisu mogle. Naglasak Zakona je i da se što veći broj djece i mladih uključi u sport - odgovorila je ministrica Brnjac na ocjenu HDZ-ove zastupnice Nade Murganić o tomu kako predloženi zakon omogućuje autonomiju školskog sporta.
 
Uz to, navela je Brnjac, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, pokreće izgradnju školskih sportskih dvorana kako bi se djeca cijelu godinu mogla uključiti u sport.
 
Među ključnim novinama Zakona o sportu, među inim, ministrica je pred saborskim zastupnicima istaknula kategorizaciju sportova koja će postati temelj za dodjelu sredstava, jasnije definira sustav financiranja sporta kao i nadzor nad trošenjem sredstava, te nadzor nad stručnim radom. Također, uvodi se jedinstvena nacionalna stipendija, uvodi se plaćanje doprinosa vrhunskim sportašima I. kategorije, te uvođenje trajnih naknada za trenere.
 
Novi Zakon o sportu trebao bi stupiti na snagu od Nove godine, 1. siječnja 2023.
 

Izvor: SN/D. Bauer Foto: D. Tadić/CROPIX