U prostorijama Visoke poslovne škole PAR u Rijeci 25. studenoga 2022. godine održan je „Sportski dnevni boravak“ - prva u nizu aktivnosti koje provodi Hrvatski olimpijski odbor (HOO), odnosno Karijerni centar za sportaše HOO-a, u suradnji sa šest županijskih sportskih zajednica koje su iskazale interes za sudjelovanjem u projektu: „Uspješna karijera nakon sportske karijere - sustav podrške u zapošljavanju sportaša na regionalnoj i lokalnoj razini“ (Successful careers after sport - regional and local support activities), financiranog iz Kontinentalnog programa Olimpijske solidarnosti.
 
Nakon uvodnog dijela u kojem su predstavljeni ciljevi ovog projekta i analiza rezultata o interesu u obrazovanju i zapošljavanju kojeg je proveo Karijerni centar za sportaše HOO-a na uzorku 540 sportaša putem online upitnika, predstavljeno je stanje u Primorsko-goranskoj županiji. U uvodnom dijelu su sudjelovale izv. prof. Romana Caput-Jogunica, voditeljica projekta i predsjednica HOO-ove Komisije za dual karijeru u sportu, Snježana Pejčić, voditeljica Karijernog centra za sportaše HOO-a i Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova Primorsko-goranske županije. U uvodnom dijelu je pohvaljen rad Zajednice sportova Primorsko-goranske županije koja surađuje s Hrvatskim olimpijskim odborom na aktivnostima dualne karijere u sportu od 2008. godine, a što je pridonijelo da HOO potpiše Sporazum o suradnji s Visokom poslovnom školom PAR o obrazovanju sportaša prema prilagođenim uvjetima i uz stručnu podršku nastavnika.
 
Moderator „Sportskog dnevnog boravka“ Edi Prodan vodio je dva panela, od kojih se prvi tematski odnosio na obrazovanje i prilagodbu u nastavnom procesu koja je preduvjet uspješne dualne karijere u sportu. Na panelu su sudjelovali Snježana Pejčić, Siniša Štemberger i Ivan Krapić putem Zoom-a. U panelu je sudjelovala i Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR, u kojoj se od 2008. godine do održavanja ovog skupa obrazovalo 80 sportaša. Student prve generacije sportaša bio je Ivan Krapić, danas kapetan hrvatske vaterpolske prezentacije. Istaknuta je potreba veće edukacije sportaša u planiranju dualne karijere, osobito kad je sportaš u tranziciji i planira kraj sportske karijere. U tu svrhu sudionici su informirani o subvencijama školarina koje posljednjih nekoliko godina putem natječaja dodjeljuje Ministarstvo turizma i sporta, o Pravilniku Rektorskog zbora RH o studiranju sportaša na hrvatskim visokim učilištima te o radionicama za mlade sportaše koje je Karijerni centar nudi nacionalnim sportskim savezima kao aktivnost koja se može organizirati tijekom sportskih priprema.
 
U drugom dijelu je održan panel s gospodarstvenicima, na kojem je Josip Ostrogović iz ACI-ja opisao različite načine zapošljavanja koji se omogućuju sportašima iz sportova na vodi. Istaknut je primjer Ivana Kljakovića Gašpića koji je u ovoj firmi projektni menadžer. ACI sponzorira projekt „Insomnia“ Ivice Kostelića i Hrvatski vaterpolski savez te veći broj sportskih klubova u županiji. Drugi gospodarstvenik koji se odazvao panelu je Branko Papeš, partner Ivana Ljubičića u Dogma nekretninama, koji je podijelio osobno iskustvo u zapošljavanju sportaša: razlike između sportaša koji su iz ekipnog i individualnog sporta te naglasak na pripremu početka nove karijere nakon sportske karijere gdje je potrebno krenuti od samog početka, a za što većina sportaša nije pripremljena. Predsjednik Košarkaškog kluba Škrljevo Vice Sep predlaže veći angažman u brendiranju firmi putem imena sportaša te veću usmjerenost i angažman na sportaše na regionalnoj i lokalnoj razini.
 
- Trenutno okruženje i gospodarstvo nije poticajno, pravnici i ekonomisti vode sportski sustav, a ne sportaši. Ovakve aktivnosti su mali korak naprijed te je potreban veći angažman usmjeren prema kvalitetnim pojedincima - kazao je Sep.
 
U diskusiju se uključila Iva Kunda iz riječkog Atletskog kluba Kvarner, u kojem trenira 900 djece. Klub traži trenere te nudi bivšim sportašima mogućnost zapošljavanja na EU projektima Nažalost susreće se s nedostatkom interesa sportaša i/ili nerealnim očekivanjima obzirom na angažman u klubu i očekivanim sredstvima naknade. Rene Pernuš iz Karate kluba je istaknuo povoljnije uvjete vezano za obrazovanje i za zapošljavanje vrhunskih sportaša 1. i 2. kategorije, a koji su propisani u Zakonu o sportu koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine. Cjelokupnu raspravu je „začinila“ Lea Jugovac, olimpijka u snowboardu koja je uz prilagodbu uspješno uz sportsku karijeru završila Pravni fakultet u Rijeci, te je izvrstan primjer prakse kako se uz veliki trud i pravovremenu komunikaciju može ostvariti dualna karijera i osigurati karijera nakon sportske karijere. Lea zaslužuje velike čestitke i zahvalu za sudjelovanje i javni istup kojim je pokazala da se, uz odricanje i zacrtane ciljeve, može uspješno završiti sveučilišni studij. Dekanica visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić informirala je nazočne o mogućnosti besplatnog obrazovanja 20 osoba za sportskog administratora kako bi se realizirala planirana sredstva za ovaj program edukacije.
 
"Sportski dnevni boravak" je zatvorila Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a, ističući potrebu organizacije „dnevnog boravka“ jedan put mjesečno na aktualne teme u sportu. Na ovom skupu je sudjelovalo 40-ak sudionika, a cjelokupnu organizaciju, uz Katju Luketić, vodila je i koordinirala Barbara Gržetić iz Zajednice sportova Primorsko-goranske županije. 
 
Izvor: HOO/RJC