U Bruxellesu je održana prva europska konferencija o projektu Ekonomska dimenzija volontiranja u sportu (Economic Dimension of the Volunteering in Sport - EVIS) čiji je nositelj Hrvatski olimpijski odbor (HOO). Nazočilo joj je 20 sudionika, a u njezinu radu online načinom sudjelovalo je više od 30 drugih podržavatelja ovog projekta. 
 
Budući da je događaj održan u konferencijskoj dvorani Ureda Europskih olimpijskih odbora pri EU (EOC EU Office), formalni domaćin je bio direktor spomenutog ureda Folker Hellmund, ali u ulozi konferencijskog domaćina bio je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač koji je u pozdravnoj riječi zahvalio svima koji su se odazvali na sudjelovanje ili praćenje rada konferencije te istaknuo važnost volontiranja u sportu, posebno na velikim sportskim natjecanjima.
 
Uslijedile su prezentacije - najprije Themisa Kokolakakisa (Shffield Hallam University) s "porukama kreatorima politika", a kasnije i s temom Monetizacija društvenog utjecaja volontiranja u sportu. HOO-ova koordinatorica EU fondova Alma Papić prezentirala je online načinom temu "Europski sportski model: volontiranje u sportu i put prema naprijed", a jednako tako (online) nastupila je Anna Kleissner (s instituta Econmove Austria) na temu "Trenutno stanje: istraživanje EU-a i podaci o ekonomskoj vrijednost volontiranja u sportu", a nešto kasnije i s "kalkulatorom cijena u sjeni". Njezin sunarodnjak Guenther Grohall (SportsEconAustria Institute of Sport Economy) govorio je na temu "Cijene volontiranja u sjeni: kako nevidljivo učiniti vidljivim". Za kraj osnovnog programa konferencije, koju je moderirala glavna urednica HOO-ova časopisa Olimp Ninna Lara Vidaković, prezentaciju je održala još jedna djelatnica HOO-a - Tanja Bilić Brenner, a njezina tema je bila pod nazivom "Studija slučaja: volonterske strukture upravljanja sportom". Završna riječ pripala je zastupnici Europskog parlamenta Sunčani Glavak koja je sudionicima poslala videoporuku te istaknula kako je volontiranje u uskoj vezi s fizičkim, psihičkim i općedruštvenim benefitima ljudi. 
 
O PROJEKTU: Projekt pod nazivom Ekonomska dimenzija volontiranja u sportu (EVIS), pokrenut (i sufinanciran) u suradnji s Erasmus+ programom EU-a, osmišljen je kao podrška javnim tijelima i sportskim upravnim tijelima u formuliranju politika i programa usmjerenih na rješavanje problema u europskim sportskim sustavima. Plaćeno i neplaćeno osoblje u sportskim organizacijama jednako je važno za budućnost europskog modela sporta. Sport zapošljava milijune europskih građana i dodaje milijarde prihoda. Pridonosi prevenciji kroničnih bolesti i povećava kvalitetu života građana i njihovu sposobnost da ostanubio je  zdravi i produktivni radnici koji mogu nastaviti pridonositi europskom gospodarstvu kako nacija bude starila. Volontiranje također doprinosi koheziji zajednice, društvenoj uključenosti i pojačanom osjećaju europskog identiteta. Volonteri u sportu ključni su za europski model sporta.
 
Krajnji cilj projekta je podržati donošenje politika u sportu utemeljenih na dokazima i poboljšati dobro upravljanje u sportskom sektoru kako bi se povećala društvena korisnost sporta u Europskoj uniji. Projekt će doprinijeti ciljevima strategije Europa 2020., kao i održivim ciljevima Europske komisije predstavljenim u dokumentu za razmišljanje: "Prema održivoj Europi do 2030."
 
 Partneri Hrvatskog olimpijskog odbora, nositelja projekta su: Ministarstvo turizma i sporta RH, austrijski institut za istraživanje ekonomskih učinaka sporta (SportsEconAustria Institute for Sport Economy), njemački institut za ekonomska istraživanja, poslovno i političko savjetovanje (Institute of Economic Structures Research), grčka javnozdravstvena ustanova Sveučilišna bolnica Papageorgiou, litvanska akademska institucija Sveučilište Mykolo Romerio, nizozemska akademska institucija - Sveučilište primijenjenih znanosti HAN, španjolska akademska ustanova - Javno sveučilište Navarre i britanska akademska institucija - Sveučilište Sheffield Hallam.
 
GLAVNI TAJNIK HOO-a SINIŠA KRAJAČ SUSREO JE U BRUXELLESU ČELNICU EU-PARLAMENTA ROBERTU METSOLU
 
Nakon konferencije iz projekta “Ekonomska dimenzija volontiranja u sportu (EVIS)", održane u prostorijama Ureda Europskih olimpijskih odbora pri Europskoj uniji (EOC EU Office) u Bruxellesu, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač susreo je predsjednicu Europskog parlamenta Robertu Metsolu.
 
Na poziv europarlamentarke Sunčane Glavak predstavnici HOO-a posjetili su Europski parlament u Bruxellesu. Tom prigodom glavni tajnik Siniša Krajač susreo je predsjednicu EU parlamenta Robertu Metsolu. 
 
Predsjednica Metsola vodi EU parlament u drugoj polovici sadašnjeg zakonodavnog mandata dok se ne konstituira novi, u sazivu nakon europskih izbora 2024. godine. Na dužnosti predsjednice je od siječnja 2022. na temelju izbora zastupnika u prvom krugu glasovanja, dobivši apsolutnu većinu. Rođena na Malti 1979., Roberta Metsola, europarlamentarka od 2013. godine, najmlađa je predsjednica EP-a ikad izabrana. Postala je prva dopredsjednica u studenome 2020. i bila je vršiteljica dužnosti predsjednice Parlamenta nakon što je predsjednik Sassoli preminuo 11. siječnja. Ona je treća žena na dužnosti predsjednice Europskog parlamenta, nakon Simone Veil (1979. - 1982.) i Nicole Fontaine (1999. - 2002.).
 
Hrvatski olimpijski obor zahvaljuje zastupnici Glavak na pozivu kao i na srdačnom gostoprimstvu u EU parlamentu.
 
 HOO/Vinko Knežević