Pod predsjedavanjem čelnika Zlatka Mateše, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je u Zagrebu 42. sjednicu Vijeća u aktualnom sazivu. U početnim točkama dnevnog reda prezentirana su financijska izvješća HOO-a.
 
Prihvaćene su izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna HOO-a: ukupno planirani prihodi za 2022. godinu u iznosu od 272,3 milijuna kuna uvećavaju se za 12,9 milijuna na iznos od 285,3 milijuna kuna, uz ukupne rashode za 2022. u iznosu od 286,9 milijuna kuna. Razlika između ukupnih prihoda i rashoda u iznosu od 1,6 milijuna kuna odnosi se na višak prihoda iz 2021. godine, prenesen u ovu godinu. Prihvaćen je i prvi eurski proračun HOO-a, odnosno - prijedlog Programa javnih potreba sporta i financijskog plana HOO-a za 2023. godinu u iznosu od 39,6 milijuna eura ili 299 milijuna u kunskoj protuvrijednosti.
 
Direktor marketinga HOO-a Ranko Ćetković prezentirao je iznimno uspješno marketinško poslovanje HOO-a, koji je, trenutačno s 25 partnera u sponzorskoj obitelji, jedan od vodećih među nacionalnim olimpijskim odborima na svjetskoj razini. Vrijednost ugovora u 2022. godini dosegnula je 11 milijuna kuna.  
 
Jednoglasnom odlukom prihvaćeni su i prijedlozi izmjena i dopuna Pravila za razvojne programe HOO-a te odluke za iznose njihovih potpora u 2023. godini. U izmjenama i dopunama olimpijskih kandidata za ljetne Igre XXXIII. olimpijade (OI Pariz 2024.) dvoje jedriličara je s 1. studenoga prešlo iz kategorije potencijalnog B u kategoriju potencijalnog A olimpijskog kandidata - Palma Čargo i Filip Jurišić, dok je Luka Mratović, s istim nadnevkom, uvršten u program kao potencijalni B kandidat.  
 
Odlukom članova Vijeća HOO-a, koju treba potvrditi i Skupština nacionalne olimpijske udruge, Hrvatskom korfball savezu, zbog neispunjavanja uvjeta, prestaje članstvo u HOO-u. Kao i na svakoj sjednici Vijeća, razmatrani su zahtjevi nacionalnih sportskih saveza za dobivanje pozitivnog mišljenja za organizaciju međunarodnih natjecanja u Republici Hrvatskoj. Ovom prigodom dobio ga je Hrvatski kickboxing savez za domaćinstvo WAKO Europskog kupa Karlovac Open, od 10. do 12. veljače 2023. godine u Karlovcu. Istom događaju odobreno je i pokroviteljstvo HOO-a.  
 
Na prijedlog Hrvatskog nogometnog saveza, pozitivno mišljenje za prijam sportaša u hrvatsko državljanstvo dobio je Din Klapija, talentirani mladi nogometaš hrvatskih korijena (rođen 5. siječnja 2007. u New Yorku), za kojeg interes već pokazuju i europski klubovi.   
 
Svečanost Velikog dana hrvatskog sporta održat će se 21. prosinca u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu (20.00), a prethodit će joj sjednica Skupštine HOO-a (14.00).  
 

 HOO/Vinko Knežević