Imao sam u ponedjeljak kratku razmjenu mišljenja s predsjednikom Svjetske udruge sportskih novinara (AIPS), Giannijem Merlom. Obojicu je kopkao isti problem. - piše Jura Ozmec, predsjednik HZSN.
 
Njega, doduše, ne baš originalno talijanski problem, ali zato mene neugodan hrvatski problem: zašto sportaši u nekoj fazi krenu vrijeđati novinare? Merla je zasmetao Messi i njegova družina, reprezentacija Argentine koja novinarima pjeva da su kurve, a mene pak Dejan Lovren koji se još u Katru obrušio na baš vjerojatno najmirnijeg i nastaloženijeg među izvještačima u Dohi. Je, brižni Tomislav Pacak, glasnogovornik HNS-a, pokušao je to odmah ublažiti isprikom, ali nekako mi nije do kraja sjela. Sjela bi mi da je i Lovren došao i kazao “sori”. I još čekam.
 
I zato dopustite da na ovom mjestu samo prenesemo tekst koji je originalno na web stranici AIPS-a. Tiče se Argentine, ali ako ga čitate bolje…tiče se i Lovrena i svih onih koji se u nekom trenutku zaborave, pogube i krenu nekim čudnim putem…:
 
 
MESSI I NJEGOVI SUIGRAČI VRIJEĐALI SU NOVINARE, ČEKAMO ISPRIKE
 
Lionel Messi nedvojbeno je broj jedan u nogometu, kapetan argentinske reprezentacije, koja je osvojila Svjetsko prvenstvo, ali bi se upravo zbog toga trebao ispričati u ime reprezentacije zbog pjesme kojom su on i njegovi suigrači vrijeđali nas novinare iz svih medija.
 
POŠTOVANJE On može biti hvaljeni milijarder, ali mora poštovati one koji su također svojim entuzijazmom, bez vlastitog interesa, pridonijeli stvaranju njegovog mita.
Osim što su veliki igrači, trebali bi biti i uzori u životu, jer su se obogatili zahvaljujući mnogima.
 
UVREDA Bilo ga je lijepo vidjeti na terenu s obitelji, svi su se veselili s njim. No, što bi sada mislila javnost i članovi obitelji novinara koje su likovi koji ponekad imaju dvojbena ponašanja na granici zakona opisali kao “kurve" ("putos periodistas")?
 
ISPRIKA Zajedno s igračima pjevali su i dužnosnici argentinskog saveza i to je još ozbiljnije.
 
Nadajmo se da će netko od njih shvatiti počinjenu uvredu i ispričati se.
 

 Gianni Merlo - predsjednik AIPS-a