Njegove sportske uspjehe nemoguće je i pobrojati, a do olimpijskog trona stigao je kao trener svoje djece Janice i Ivice Kostelića. Ante Kostelić Gips hrvatsko je skijanje afirmirao u svjetsku senzaciju, a sad je došao red da i sam od Hrvatskog skijaškog saveza primi nagradu za životno djelo. 
 
Dodijeljena mu je na svečanosti u zagrebačkom Hotelu Westin, a skulptura Ivice Propadala prikazuje upravo Gipsa na skijama s lopatom u ruci, čime je godinama ravnao stazu na treninzima i natjecanjima naših najboljih skijaša.
 
U prvom redu dodjelu nagrade pratila je vedra i nasmijana Janica Kostelić zajedno s majkom Maricom Kostelić, Ivica Kostelić u svečanost se uključio videovezom iz austrijskog Semmeringa, a Gipsu je čestitao i premijer Andrej Plenković koji je na svečanost stigao u društvu ministrice Nikoline Brnjac i predstojnika Ureda Zvonimira Frke-Petešića.
 
 - Imao sam čast biti mentor Anti Kosteliću za diplomski rad. Fakultet je upisao 1959., apsolvirao 1963. ili ‘64., a diplomirao 2005. Ta volja i želja da privede kraju što je započeo glavno su obilježje njegova karaktera, a njegov diplomski rad ima težinu - doktorata. Zato apeliram da mu Sveučilište u Zagrebu dodijeli barem počasni doktorat. -  rekao je Igor Jukić, bivši dekan Kineziološkog fakulteta. 
 
- Vatra koju je zapalio naš Prometej i dalje gori. Na njegovim tragovima i dalje se kao reprezentacija borimo za vrhunske rezultate na temeljima koje smo postavili devedestih, kad je to izgledalo kao čista tlapnja, pa je malo tko osim nas vjerovao je u taj projekt. Nadam se da će ova nagrada biti draga tati, a nadam se da će naša priča nadahnuti i druge, svejedno je li riječ o sportu, gospodarstvu, politici ... -  izjavio je Ivica Kostelić.
 
Direktor skijaške reprezentacije Vedran Pavlek prepričao je neke anegdote koje je u 24 godine suradnje doživio s Antom Kostelićem. A on ga je uz ostalo danas pitao može li na dodjelu doći u skijaškom kombinezonu iz Sočija. 
 
- Najteži trenutak u karijeri bio mi je kad sam Antu lani morao poslati u mirovinu. Njegova je želja bila da direktno sa staze u pancericama ode na Mirogoj, ali to nije bilo moguće, a meni je taj naš razgovor bio najstresniji u životu. - izjavio je Vedran Pavlek.
 
Gipsu se poklonio i premijer Andrej Plenković koji je naglasio da se uspjesi obitelji Kostelić i njihov doprinos hrvatskom sportu ne mogu ni s čim usporediti. 
 
- Nakon svega sam svjestan da je i moj život na neki način zbroj iluzija koje bi bilo najbolje izraziti stihovima u pjesmi. Zahvalu dugujem ljudima koji su bili sa mnom na snijegu, a naši uspjesi vežu se na dugu tradiciju hrvatskog skijanja. Sport je jako važan za razvoj ličnosti i cijelog društva: fizička kultura, kako smo sportske aktivnosti nekad zvali, neodvojiva je od kulture duha i intelekta, a sport uz to razvija - plemenitost. Nikada ništa nisam radio zbog novca, nego iz ljubavi i zbog ideje koju sam si zacrtao davno prije nego što su stigli prvi pravi rezultati. - zaključio je laureat Ante Kostelić.
 
Izvor: www.gloria.hr Foto: Goran Mehkek/CROPIX