Utakmicom Francuska – Poljska (21 sat) danas počinje Svjetsko rukometno prvenstvo. Uvodni susret skupine A igrat će se u dvorani Spodek u Katowicama i ne treba sumnjati da će biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a kapacitet je 11.036 gledatelja. 
 
Bez obzira na to što je Poljska domaćin, favorit u ovom susretu je Francuska. Riječ je o reprezentaciji koja je po broju osvojenih zlata (šest) najuspješnija u povijesti svjetskih prvenstava. Zanimljivo, Francuska s 11 medalja nije zemlja s najvećim brojem medalja na SP-ima. Tu za sada prvo mjesto drži Švedska, drugi domaćin ovoga svjetskog prvenstva. Kako su i jedni i drugi favoriti za medalju, možda će takav redoslijed ostati i nakon ovog turnira. Francuska je na posljednjem svjetskom prvenstvu, onom u Egiptu, bila četvrta, a Poljska je osvojila 13. mjesto. Zapeli su u drugom krugu, gdje su u skupini bili četvrti, iza Španjolske, Mađarske i Njemačke. Poljska ima četiri osvojene medalje na svjetskim prvenstvima. Bili su jednom drugi, 2007., kada su u Njemačkoj u finalu izgubili od domaćina, a triput su bili treći (1982., 2009. i 2015. godine).
 
U PETAK 13. HRVATSKA IGRA S EGIPTOM
 
Kao što je poznato, Hrvatska će susrete prvog kruga u Švedskoj igrati u Husqvarna Areni u Jonkopingu. Suparnici su Egipat, Maroko i Sjedinjene Američke Države. Budući da tri reprezentacije iz svake od osam skupina prolaze dalje, za Hrvatsku to ostvarenje nije upitno. Ali, jasno je svima da ključ uspjeha u Švedskoj, odnosno prolazak u četvrtfinale, a to je minimum onoga što je kao cilj postavljeno pred ekipu, leži u susretu s Egiptom. On je na rasporedu u petak, 13. siječnja 2023. godine u 20.30 sati. Dva dana kasnije u isto vrijeme igra se protiv SAD-a, a 17. siječnja s Marokom ponovno u 20.30 sati. Kada prođe u drugi krug natjecanja, Hrvatska će put Malmoa. I taj grad i dvorana dobro su joj poznati. Tamo će je sasvim sigurno čekati Danska kao glavni favorit ne samo skupine H, već i Svjetskog prvenstva te još dvije reprezentacije. Riječ je o Tunisu, Bahreinu  i Belgiji. Po dvije najbolje reprezentacije iz tzv. glavnih skupina u Goteborgu, Malmeu  Krakovu i Katovicama idu u četvrtfinale. Prolazak među osam najboljih donosi olimpijske kvalifikacije za Igre u Parizu 2024. godine. To je cilj koji su postavile mnoge reprezentacije i neće ga biti ni malo jednostavno ostvariti.
 
 
Konačan popisa Kauboja za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Švedskoj i Poljskoj: 
DOMINIK KUZMANOVIĆ – RK NEXE 
DINO SLAVIĆ – RK PPD ZAGREB 
MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL 
MARIN JELINIĆ – RK NEXE 
LOVRO MIHIĆ – ORLEN WISLA PLOCK 
FILIP GLAVAŠ – RK TRIMO TREBNJE 
PAOLO KRALJEVIĆ – RK PPD ZAGREB 
ŽELJKO MUSA – RK PPD ZAGREB 
MARIN ŠIPIĆ – HC KRIENS – LUZERN 
NIKOLA GRAHOVAC – RK PPD ZAGREB 
LEON ŠUŠNJA – ORLEN WISLA PLOCK 
DOMAGOJ DUVNJAK – THW KIEL 
LUKA CINDRIĆ – BARCA 
IGOR KARAČIĆ – HC LOMZA VIVE KIELCE 
ZVONIMIR SRNA – RK PPD ZAGREB 
JOSIP ŠARAC – FRISCH AUF GOPPINGEN 
IVAN MARTINOVIĆ – MT MELSUNGEN
LUKA ŠEBETIĆ – GWD MINDEN 
JAKOV GOJUN – RK PPD ZAGREB
 
Stručni stožer reprezentacije:
HRVOJE HORVAT, IZBORNIK
IVANO BALIĆ, TRENER
NINOSLAV PAVELIĆ, TRENER VRATARA
ŠIME TOMAŠEVIĆ, KONDICIJSKI TRENER
ŽELJKO KERCEL, FIZIOTERAPEUT
FILIP ŠIMUNOVIĆ, FIZIOTERAPEUT
DOMAGOJ GAJSKI, LIJEČNIK
SILVIJA JURATOVAC, MT TRENER
IVICA UDOVIČIĆ, DIREKTOR NACIONALNIH SELEKCIJA
IVICA MARAŠ, GLASNOGOVORNIK I TEAM MANAGER
ZDRAVKO MIRILOVIĆ, TEHNIKO
 
Izvor: VL/HRS