Kako je Karlovac uvijek inovativan i kreativan u sportu, KA-golferi su 2023. godinu počeli igranjem Zimske Lige. Zimska liga sastoji se od igre na 4 svjetska terena (Nizozemska, Engleska, Mediteran i USA). - piše Marijan Bakić, urednik-novinar KAŠ-a.
 
No umjesto da igrači putuju po svijetu, što bi i financijski i organizacijski bilo zahtjevno,  tereni su „doputovali“ u Karlovac. Radi se o  „virtualnom“ golfu ili bolje rečeno pravom golfu koji svojih prva tri metra ima u stvarnom svijetu a ostatak se odigrava u virtualnom svijetu. Ovo jer prvi takav turnir u Hrvatskoj. 
 
Napredak tehnologije omogućio je igračima da hladnu i dosadnu zimu zamijene sa uvijek sunčanim golf terenima diljem svijeta. Užitak prave igre omogućava vrhunski golf simulator smješten u Indoor centru „Play Golf Karlovac“ u Grabriku koji očitava sve vrste udaraca, brzinu palice i loptice, kut pod kojim je loptica odletjela, rotaciju loptice te na osnovu pravog udarca preračunava gdje će ta loptica završiti na virtualnom terenu. 
 
- Sve se to dešava u „real time“ odnosno dok loptica udari u projekcijsko (ujedno i zaštitno) platno udaljeno 3,5 metra od točke sa koje igrač udara lopticu, kompjuter precizno preračuna putanju loptice i na virtualnoj inačici pravog terena prikaže gdje je loptica završila. – objašnjava Damir Karin. 
 
 Zimsku ligu Karlovac igra 9 igrača a natjecanje se odigrava u dva sustava bodovanja: Stroke play (broj udaraca) s kojim se boduju profesionalna natjecanja i StableFord play (svaka rupa ima broj   bodova) koji je više prilagođen amaterskim natjecanjima. Za sada su odigrana 3 terena, a 4. i 5. veljače je u planu igranje 4. završnog terena koji će odlučiti pobjednika u oba sustava bodovanja. Utrka   po Stroke play-u je zanimljiva sa tri igrača (Želimir Feitl, Božidar Brajković i Nenad Panić) u razmaku od 6 udaraca. U Stable Ford bodovanju gužva na vrhu je još veća gdje dva Josipa (Blašković i   Bišćan) i dva brata Karin (Krunoslav i Damir) imaju šansu osvojiti turnir. 
 
- Iako mnogima možda i nije poznato ali u stvarnom svijetu Karlovac je važan grad na golf mapi Hrvatske. Klub je jedini od svih klubova u RH koji je do sada sve godine nastupao u 1. Hrvatskoj Golf Ligi, a Želimir Feitl i Božidar Brajković su standardni reprezentativci u konkurenciji 55+ sa brojnim nastupima na internacionalnim natjecanjima. Božidar Brajković upravo završava edukaciju za Golf instruktora što će klubu omogućiti širenje baze igrača (trenutno je 20-tak aktivnih muških i ženskih igrača) i popularizaciju ovog zanimljivog sporta u Karlovcu. – objašnjava Karin.
 
Ono bez čega će taj put biti teži je vježbalište na otvorenom. Najbliže vježbalište na otvorenom je u Zagrebu što gotovo eliminira širenje ovog sporta na mlade Karlovčane. Trenutno je u klubu samo jedan kadet. Za sada se igrači snalaze sa treniranjem u Indooru u Grabriku i Borlinu a ako žele trenirati vani moraju igrati po parkovima. 
 
- Za izgradnju vježbališta nisu potrebna značajna sredstva, radi se o zemlji 300 x 150 metara na koju se postavlja zaštitna ograda. Održavanje je jednostavno kao i kod svakog 
parka izuzev 100 m2 na kojem bi trebala biti uzgojena posebna trava. Nadamo se da će Golf klubu Karlovac u skorijoj budućnosti biti omogućeno da se skrasi pod plavim nebom. Do tada ćemo marljivo trenirati na virtualnim terenima diljem svijeta. - zaključuje Damir Karin.
 
 PRENOSIMO: www.kasonline.eu