Europski olimpijski odbori (EOO) potvrdili su danas da će donirati ukupno 250.000 eura za pomoć onima koji su pogođeni razornim potresima u Turskoj.
 
U dogovoru s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO), EOO je odlučio donirati Turskom olimpijskom odboru novac iz fonda za posebne aktivnosti kao pomoć olimpijskoj zajednici, izbjeglim i raseljenim osobama te lokalnom stanovništvu u područjima pogođenim prirodnom katastrofom.
 
Predsjednik EOO-a Spyros Capralos rekao je:
- Svi smo bili šokirani i ožalošćeni razornim potresima kojima smo svjedočili u Turskoj i Siriji prošlog ponedjeljka. Ponudili smo se pomoći na bilo koji način našim prijateljima u Turskom olimpijskom odboru (TOO). Zato smo odlučili prebaciti novac iz našeg fonda za posebne aktivnosti kako bismo pomogli onima u svijetu sporta i izvan njega koji su pogođeni katastrofom.
 
- Također smo bili u stalnom kontaktu s dopredsjednikom TOO-a i članom Izvršnog odbora EOO-a Hasanom Aratom i uvjerili smo ga da je EOO spreman podržati TOO u suočavanju s ovom krizom. Naše misli ostaju sa svima koji su pogođeni potresima. U ime Europskih olimpijskih odbora i cijelog olimpijskog pokreta Europe, izražavam duboku sućut svima koji su izgubili svoje voljene - dodao je Cpralos.
 
Glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi izjavio je:
- Identificirali smo najbolje načine da pomognemo našim prijateljima i kolegama u Turskom olimpijskom odboru, otkako su se pojavile vijesti o katastrofi u zemlji.
 
- Izvršni odbor EOO-a jednoglasno je odlučio da im se pošalje 250.000 eura iz fonda za posebne aktivnosti jer pokušavamo uložiti sve moguće napore kako bismo u ovim trenucima pomogli turskom narodu.
 
- Ovo neće biti kraj našoj pomoći i ostajemo u stalnom dijalogu s TOO-om o svim načinima na koje EOO može pomoći pojedincima, klubovima i nacionalnim savezima pogođenima potresima. Misli svih u EOO-u ostaju s narodom Turske i Sirije. Šaljemo sućut onima koji su izgubili voljene i molimo se da se svi ozlijeđeni u potresima brzo i potpuno oporave. 
 
Izvor: EOO/HOO