Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je u dvorani zagrebačkog hotela Sheraton 48. redovnu sjednicu Vijeća u aktualnom mandatnom razdoblju. Na sjednici  je jednoglasno prihvaćeno Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2022. godinu. Budući da obiluje brojkama, najbitnije su za izdvojiti …
 
Hrvatski sportaši osvojili su u 2022. godini ukupno 248 medalje te 175 plasmana od 4. do 8. mjesta. Na svjetskim prvenstvima i kupovima osvojili su 142 medalje, a na europskim prvenstvima i kupovima 106 medalja. Ostvaren je pomak i u njihovim statusnim pitanjima - tijekom 2022. godine izdano je 4938 pozitivnih rješenja o kategorizaciji sportašica i sportaša. 
 
HOO je platio troškove nastupa naših predstavnika na 158 svjetskih i 199 europskih prvenstava te na 111 svjetskih i 85 europskih kupova. U 2022. godini NSS-ovima su pokriveni troškovi nastupa na još 227 međunarodnih natjecanja. Sredstvima redovnih programa NSS-ova sufinancirano je i 139 prvenstava Hrvatske, a ukupna brojka svih „pokrivenih“ natjecanja zaustavila se na 919. 
 
HOO-ove liste korisnika šest razvojnih programa za sportašice i sportaše prošlu godinu su završile s 553 korisnika iz 38 sportova. U 2022. godini uveden je novi razvojni program pod nazivom Program hrvatskih olimpijskih nada, iz kojeg je dosad 15 sportašica i sportaša prešlo u HOO-ov olimpijski program. U 2022. godini Programom sufinanciranja rada trenera obuhvaćena su 42 sporta s ukupno 126 trenera, svrstanih u sedam kategorija. Na razini lokalnog sporta ukupno su financirana 293 programa.
 
HOO je u prošloj godini uprihodio 282,8 milijuna kuna, što iznosi 99.14 % realizacije, dok je rashodovna strana na 288,8 milijuna kuna (100,6% u odnosu na plan). Pritom je bitno spomenuti i dodatna proračunska sredstva hrvatske Vlade za provedbu Programa javnih potreba sporta državne razine za 2022. godinu u iznosu od 58 milijuna kuna, a koja je HOO iskoristio za financiranje nacionalnih prvenstava i kup-natjecanja te međunarodnih natjecanja u organizaciji NSS-ova tijekom 2022. godine. Među 16 točaka dnevnog reda velik dio pripao je godišnjim izvješćima za 2022., poput prihvaćenog izvješća Nadzornog odbora HOO-a o obavljenom nadzoru nad djelatnošću i materijalno-financijskim poslovanjem udruge u prošloj godini, revizorskom izvješću te Programskom izvješću o radu Hrvatske olimpijske akademije (HOA) koja je tijekom 2022. godine za sustav sporta educirala i osposobila 210 trenera i trenerica.  
 
Na sjednici Vijeća prihvaćeno je i usklađenja HOO-ovih akata s novim Zakonom o sportu, među kojima i usklađenje Statuta HOO-a, kao i Pravilnika o načelima i osnovnim elementima sustava sportskih natjecanja u RH za nacionalne sportske saveze u članstvu HOO-a. 
HOO je dao nematerijalno pokroviteljstvo za igrani film o Draženu Petroviću, zatim 37. ljetnoj školi kineziologa (od 28. lipnja do 7. srpnja) u Zadru i novoj sportskoj manifestaciji -„Galeb Snipe&Ski Race“. Radi se o trodnevnom natjecanju, kombinaciji jedriličarske regate u klasi Snipe (Šljuka) i skijaškog natjecanja u kategoriji veleslalom u suorganizaciji JK Galeb, Ski kluba Rijeka i Goranskog sportskog centra.
 
Pozitivno je odgovoreno i na zahtjev Ministarstva turizma i sporta o postojanju ili nepostojanju interesa za prijam u hrvatsko državljanstvo nogometašica - Antee Batarilo i Klare Lukić (obje rođene 2004.) te Katharine Sophie Wenserski koju je nominirao Hrvatski hokejski savez.
 
Nacionalni savez jednog od najbrže rastućih sportova - teqballa, primljen je u privremeno članstvo HOO-a. Iduća sjednica Vijeća HOO-a planirana je za 15. ožujka, a prethodit će joj sjednica Skupštine HOO-a 27. veljače.  
 
 HOO/Vinko Knežević