Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u obrani svog plana kojim pokušava pronaći način za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša za Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine navodi kako najveći svjetski sportski događaj ne bi smio izazivati podjele i isključivati sportaše.
 
"Olimpijske igre ne mogu sprečavati ratove i sukobe niti mogu upućivati na sve političke i društvene izazove našeg svijeta. Rat u Ukrajini je u domeni politike, a Olimpijske igre mogu biti svjetski primjer gdje bi svi poštivali ista pravila i jedni druge. One mogu otvoriti vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podjele ne mogu. Naša je misija uvijek bila promovirati mir putem sporta, MOO ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju cijelog svijeta u mirnom natjecanju. Za izgradnju mira potreban je dijalog, natjecanje u kojem sportaši poštuju Olimpijsku povelju može poslužiti kako katalizator za razgovor, što je uvijek prvi korak ka ostvar", objavio je MOO u srijedu.
 
Nakon što je MOO iznio plan prema kojemu bi se ruskim i bjeloriuskim sportašima omogućilo ispuniti norme za nastup u Parizu kroz azijske kvalifikacije s obzirom da im je zabranjen nastup u europskim natjecanjima zbog ruske agresije na Ukrajinu preko bjeloruskog teritorija prije godinu dana, taj plan su oštro kritizirale mnoge europske zemlje kao i SAD, Kanada te Australija.
 
U ponedjeljak se više od 30 zemalja, među kojima su i SAD, Velika Britanija i Francuska, založilo za zabranu nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodnim natjecanjima, a Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući nastup Rusima.
 
PRENOSIMO: Glas Istre FOTO: Hina/EPA