Dana 24. veljače obilježena je tužna obljetnica - godina dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Iz sjedišta Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Lausanni stiglo je priopćenje koje sadrži nepromijenjeno stajalište olimpijskog pokreta glede osude Rusije i saveznice joj Bjelorusije, kao i potvrda solidarnosti, ali i konkretne pomoći Ukrajini.
 
Priopćenje MOO-a prenosimo u cijelosti:
 
"Dana 24. veljače 2023. obilježava se godina dana otkako je Rusija, uz potporu Bjelorusije, napala Ukrajinu: to je godina brutalnog ratovanja, ljudske patnje, ubijanja i razaranja. 
 
Duboko suosjećamo s ukrajinskim narodom koji trpi posljedice tog okrutnog rata i čija bol i patnja nadilaze maštu. Na ovu mračnu obljetnicu, olimpijski pokret pridružuje se pozivima na mir i spreman je dati svoj skromni doprinos svim naporima za izgradnju mira.
 
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) najoštrije je osudio besmisleni rat na sam dan ruske invazije. Kako se ni nakon godinu dana krvoprolića borbama ne nazire kraj, MOO ponavlja svoju osudu rata u Ukrajini. Bilo je to i očito kršenje olimpijskog primirja koje je u to vrijeme bilo na snazi, ali i Olimpijske povelje. Zbog toga je MOO sankcionirao rusku i bjelorusku državu i vlade, koje su jedine odgovorne za ovaj rat, na način bez presedana: nema nikakvih međunarodnih sportskih događaja organiziranih u Rusiji i Bjelorusiji; nema isticanja zastava, himni ili drugih nacionalnih simbola; i nema njihovih vladinih ili državnih službenika akreditiranih za bilo kakve međunarodne sportske događaje.
 
Te su sankcije uvedene u veljači 2022., zatim su i pojačane te dodatno osnažene i potvrđene na nedavnom Olimpijskom summitu 9. prosinca 2022. godine. I dalje su čvrsto na snazi.
 
Istodobno MOO iznova potvrđuje svoju nepokolebljivu solidarnost s ukrajinskim sportašima i sportašicama, koji se iz dana u dan suočavaju s neizrecivim poteškoćama. Uz rat koji sada bjesni već više od godinu dana, cijeli olimpijski pokret ostaje uporan u svojoj predanosti da pomogne ukrajinskim sportašima na svaki mogući način, jer svi želimo vidjeti jak tim iz nacionalnog olimpijskog odbora Ukrajine na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Cortini d'Ampezzo 2026. U tu je svrhu MOO utrostručio svoj Fond solidarnosti za Ukrajinu kako bi sportaši imali svu potporu u prevladavanju ogromnih izazova s kojima se suočavaju i kako bi ostvarili svoj olimpijski san. Oko 3000 sportaša već je iskoristilo pomoć koju Fond solidarnosti MOO-a nudi preko NOO-a Ukrajine. Ovi napori imaju oblik ne samo financijske pomoći, već i logističke potpore i osiguravanja da ukrajinski sportaši mogu nastaviti sudjelovati u natjecanjima, između ostalog, pružanjem potpore za putovanja, osiguravanjem objekata za trening, smještaja, sportske opreme i rekvizita.
 
Od samih početaka olimpizma, što znači od drevnih olimpijskih igara, naša je misija uvijek bila promicanje mira kroz sport. MOO ostaje predan misiji ujedinjenja cijelog svijeta u mirnom natjecanju sve do danas. Najnoviji primjeri takvog mirnog natjecanja su sportaši iz Južne i Sjeverne Koreje, iz Izraela i Palestine, iz Armenije i Azerbajdžana i mnogi drugi. Tijekom olimpijskih igara, sportaši iz 206 različitih nacionalnih olimpijskih odbora žive zajedno u miru u Olimpijskom selu. Napori za izgradnju mira trebaju dijalog. Natjecanje sa sportašima koji poštuju Olimpijsku povelju može poslužiti kao katalizator dijaloga koji je uvijek prvi korak ka postizanju mira.
 
Olimpijske igre ne mogu spriječiti ratove i sukobe, niti mogu odgovoriti na sve političke i društvene izazove u našem svijetu. To je područje politike. Ali olimpijske igre mogu biti primjer svijetu u kojem svi poštuju ista pravila i jedni druge. Oni nas mogu potaknuti da rješavamo probleme gradeći mostove, što dovodi do boljeg razumijevanja među ljudima. Oni mogu otvoriti vrata dijalogu i izgradnji mira na način koji ne trpi isključivost i podjele.
 
Ogromna većina olimpijskog pokreta, uključujući sportaše, nacionalne olimpijske odbore i međunarodne sportske federacije, podupire nepokolebljivu solidarnost s Ukrajinom, sankcije nametnute Rusiji i Bjelorusiji i mirovnu, ujedinjavajuću misiju olimpijskog pokreta.
 
Ujedinjen u tom olimpijskom duhu na ovu bolnu godišnjicu, cijeli olimpijski pokret ponavlja poziv koji smo uputili prije godinu dana svim političkim vođama svijeta: Dajte miru šansu!" 
 
  Izvor: MOO/HOO Foto: IOC/MOO