Ravnopravnost spolova u svim segmentima sporta jedan je od postulata olimpizma. Od 2013. godine, otkad je na čelu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Thomas Bach približio je olimpijski pokret tom idealu. 
 
Više od 40 posto žena  zaposleno je u tijelima MOO-a, a olimpijske i druge igre pod okriljem MOO-a sa svakim su izdanjem sve bliže apsolutnoj ravnopravnosti po broju sudionika. Trend rasta postotnog udjela sportašica fascinantan je od Londona 2012. (44%), poboljšan je i Riju 2016. (45%), da bi u Tokiju 2020. dosegnuo 48%. Kulminacija tog procesa očekuje se na Igrama u Parizu 2024. godine (50:50 posto).  Slijedeći olimpijske ideale, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) kreće u praktičnu primjenu pravila o 40-postotnoj zastupljenosti žena u svom vodećem tijelu, ugrađenog i u Statut olimpijske udruge. A to bi trebao biti samo korak do pune ravnopravnosti…
 
Predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden najprije je upozorila na činjenično stanje, iskazano brojkama: - U Skupštini HOO-a je 126 članova, a od tog broja samo je 17 žena. Među 23 člana Vijeća samo je šest žena. To su trendovi koje trebamo mijenjati i za to imamo punu podršku predsjednika HOO-a Zlatka Mateše i glavnog tajnika Siniše Krajača. Ponajviše njihovom zaslugom HOO u aktualnom mandatnom razdoblju ima tri dopredsjednice od ukupno četiri dopredsjednička mjesta. 
 
Kao jedna od dopredsjednica HOO-a (uz nju su još Sanda Čorak i Blanka Vlašić), Morana Paliković Gruden ne skriva zadovoljstvo odlukom Vijeća HOO-a, usmjerenom na što ravnopravniji status žena u hrvatskom sportu:
 
- Nikad ne smijemo zanemariti koliko su sportašice zaslužne za priču o hrvatskom sportskom uspjehu u prošla tri desetljeća. Uostalom, i najuspješniji hrvatski olimpijac ili olimpijka svih vremena je žena - Janica Kostelić… Ovom odlukom Vijeća HOO-a, i mi dajemo obol svim pozitivnim pomacima koji se u tom segmentu događaju u međunarodnom olimpijskom pokretu. Želja nam je  je da nas u tome slijede i nacionalni sportski savezi, županijske sportske zajednice, kao i sve ostale članice HOO-a, a da se to u skoroj budućnosti reflektira i na ostala područja društvenog života u Hrvatskoj.  
 

 HOO/Vinko Knežević