Hrvatska streljačica Anna Ćukušić osvojila je naslov europske juniorske prvakinje u disciplini zračni pištolj 10 metara na Europskom prvenstvu u Tallinnu (Estonija).
 
Nakon što je u kvalifikacijama ostvarila treći rezultat s 564 pogotka, Ćukušić je u meču za poredak bila najuspješnija sa 244.0 pogotka te se s Čehinjom Annom Mirejovskom, plasirala u finale. U borbi za zlato Ćukušić je bila uspješnija i od Mirejovske (16-12). U ovoj disciplini Hrvatsku je u Tallinnu predstavljala još i Lana Špirelja koja je sa 555 pogodaka zauzela 28. mjesto u kvalifikacijama. Kod juniora u zračnom pištolju Hrvatsku je predstavljao Matko Čolaković koji je sa 562 pogotka zauzeo 22. mjesto. 
 
Foto: HSS
 
 
BIATLONAC MATIJA LEGOVIĆ OSVOJIO BRONČANO ODLIČJE NA JUNIORSKOM SP-U U KAZAHSTANU
Mladi hrvatski biatlonac Matija Legović osvojio je brončanu medalju u disciplini 12.5 kilometara pojedinačno na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Ščučinsku (Kazahstan).
 
Legović je pogodio 18 od 20 zadanih meta, oba promašaja imao je u stojećem stavu, dok je u ležećem stavu bio maksimalno precizan te je za zlatnim Slovakom Jakubom Borgulom (samo jedan promašaj), zaostao 10.2 sekunde. Srebrni Norvežanin Sivert Gerhardsen imao je jednak pucački učinak kao Legović, ali je u trkačkom dijelu bio brži za 2.8 sekundi od Legovića.
 
Legović je nastupio i na nedavnom seniorskom Svjetskom prvenstvu u Oberhofu te je zauzeo odlično 48. mjesto u sprintu na 10 km. Osim Legovića, u Kazahstanu je u nedjelju nastupio i Filip Crnić, no on je, s ukupno devet promašaja, završio na 58. mjestu (7:36.7 minuta zaostatka za prvoplasiranim Borgulom).
 
Foto: HOO
 
BARBARA MATIĆ SREBRNA NA GRAND SLAMU U TAŠKENTU, TIN SRBIĆ SREBRNI NA SVJETSKOM KUPU U DOHI
Dvama srebrnim odličjima u jakoj međunarodnoj konkurenciji obilježili su naši tokijski olimpijci u judu i gimnastici - Barbara Matić i Tin Srbić.
 
 Drugog dana judaškog Grand Slama u Taškentu (Uzbekistan) na tatami su izašle četiri naše natjecateljice, a u   završnicu je uspjela proći Barbara Matić, štoviše - i osvojiti srebrno odličje. U finalu kategorije do 70 kg Matić se   osmi put susrela s Austrijankom Michaele Pollers, a koliko se dobro poznaju, govori činjenica da je borba otišla u   golden score. U produžecima borbe Pollers je, nakon sudačkog pregleda snimke, pobijedila požrtvovnom   tehnikom. Kao prva nositeljica kategorije Matić je u prvom kolu bila slobodna, u drugom je, nakon minute i 15   sekundi borbe slavila gušenjem protiv Kubanke Idelannis   Gomez Feria. U četvrtfinalu je sjajno kontrolirala cijelu borbu protiv Talijanke Martine Esposito, da bi je na   kraju primila u zahvat držanja što joj je donijelo još jednu   pobjedu. U polufinalu pobjeđuje Šveđanku Annu Bernholm, tako što je povela borbu nožnom tehnikom, a   Šveđanka do kraja borbe skuplja tri opomene i u konačnici -   diskvalifikaciju. U istoj kategoriji nastupila je i Lara Cvjetko (poražena u prvoj borbi od Ukrajinke   Čistjakove), u kategoriji do 63 kg Katarina Krišto upisala je poraz od   Brazilke Crude, dok je od Ive Oberan bila bolja Francuskinja Devitry.
 
 Na gimnastičkom Svjetskom kupu u Dohi Tin Srbić osvojio je srebrnu medalju. U finalu drugog ovosezonskog turnira SK-a srebrni hrvatski olimpijac iz Tokija do   medalje je stigao odlično odradivši svoju novu vježbu, koju je prvi put izveo izvan granica Hrvatske i za koju je ocijenjen s 14.300 bodova. Bio mu je to 27. finale   Svjetskog kupa u karijeri i 20. osvojena medalja, a ujedno četvrta medalja s turnira u Dohi, nakon zlata 2018. i 2019. te srebra 2017. godine.
 
 - Ovu medalju posvetio bih našem predsjedniku Saveza Mariju Možniku, na kojeg mislimo ovdje, na njega i na njegovu obitelji. Idemo sada i u Baku napadati medalje.   Prikupio sam ovdje vrijedne bodove za Svjetsko prvenstvo što je super, mislim da sam ga i osigurao i idemo dalje probati još jače - poruka je sjajnog hrvatskog   gimnastičara.
 
Četiri gimnastičke medalje u osam finala osvojila je i hrvatska mlađejuniorska reprezentacija na Međunarodnom turniru Little Tiger Cup u Rigi (Latvija). Zlato u Hrvatsku iz Latvije donosi Gabriel Solar (GK Inova-gim Osijek) koji je slavio na parteru te Franko Šušić (GK Salto Zadar) koji je imao najbolju vježbu na karikama. Naša reprezentacija potpuno je pokorila parter, budući da je cijelo postolje bilo hrvatsko. Uz zlatnog Solara (12.450), srebro je osvojio Fran Radić sa 12.300 (GK Novi Zagreb), a broncu Solarov klupski kolega iz GK Inova-gim Patrik Felinger (12.050). Franko Šušić u ovom finalu bio je 5. sa 11.950.
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Anni Ćukušić na osvajanju naslova europske juniorske prvakinje u streljaštvu, biatloncu Matiji Legoviću na osvojenoj brončanoj medalji u disciplini 12.5 km na juniorskom SP-u u Kazahstanu te Barbari Matić i Tinu Srbiću na srebrnim kolajnama osvojenim na judaškom Grand Slamu i gimnastičkom Svjetskom kupu, kao i gimnastičkim mlađim juniorima na četirima medaljama u jakoj međunarodnoj konkurenciji!
 
Foto: HJS
 
KLAUDIJA BUBALO: 'Žene u sportu danas su u podređenijem položaju negoli su bile kad sam ja igrala'
U prostorijama Društva sportaša veterana i rekreativaca u Zagrebu održan je okrugli stol na temu „Žene u hrvatskom sportu - ambicije i mogućnosti“.
 
Na tribini su govorile Klaudija Bubalo, predsjednica DSVR-a i direktorica RK Lokomotiva, Marija Anzulović, predsjednica Zaklade DSVR-a, nutricionistica Mimi Vurdelja, voditeljica zdravstvene skrbi sportaša u Hrvatskom olimpijskom odboru, Snježana Pejčić, voditeljica Karijernog centra za sportaše u HOO-u, i Antonija Dujmović, glavna urednica portala Žene i mediji i voditeljica emisije Ženska strana sporta na SPTV-u.
 
- Žene u sportu su u današnje vrijeme u podređenijem položaju negoli su bile u vrijeme kad sam ja igrala rukomet i nikako se ne mogu pomiriti s tom situacijom. Kao da smo se vratili stoljeće unatrag. Mislim tu i na dostupnost ženskog sporta medijima, ali i na ono što je još važnije, dostupnost javnom novcu. Trenutno mi je svojevrsna opsesija napraviti analizu ulaganja u ženski i muški sport unatrag deset godina - izjavila je Klaudija Bubalo.
 
Marija Anzulović trenutačno je trenerica ženskih selekcija u Zagrebačkom odbojkaškom savezu.
- Svojom pozicijom i utjecajem na svoj sport u Zagrebačkom odbojkaškom savezu sam 90 posto zadovoljna, dok sam na nacionalnoj razini time 90 posto nezadovoljna. Iako je odbojka često percipirana kao ženski sport, kod nas je još uvijek na snazi tradicionalan način razmišljanja prema kojem žene ne mogu biti izbornice reprezentacija ni trenerice. Čak ni ženskih, a kamoli muških - naglasila je naša bivša odbojkaška olimpijka.
 
Mimi Vurdelja je primjer žene koja se uspjela izboriti za vodeću poziciju u jednom važnom segmentu sporta - skrbi o prehrani naših vrhunskih sportašica i sportaša.
- U Hrvatskom olimpijskom odboru brinem o prehrani sportaša, o njihovoj zdravstvenoj skrbi i o dopingu. Počela sam u hodniku, godinama nisam imala svoj ured, ali sam bila strpljiva, uporna i marljiva i sada je HOO jedini nacionalni olimpijski odbor na svijetu koji ima osobu kojoj se sportaši mogu javiti 24 sata dnevno. Ja ne volim dijeliti poslove na ženske i muške. Imala sam jako puno prepreka, podmetali su mi noge na svakom koraku jer se bavim poslom o kojem još 90-ih godina nitko ništa nije znao. No, rad, znanje, dosljednost, upornost, smirenost, ljubav prema poslu… to su recepti za uspjeh - poruka je najpoznatije hrvatske nutricionistice.
 
Snježana Pejčić je odmah po okončanju sportske karijere pronašla posao u Hrvatskom olimpijskom odboru u novoosnovanom Karijernom centru koji sportašima otvara mogućnost lakšeg zapošljavanja nakon njihovih sportskih karijera.
- Iznenadilo me koliko je poduzetnika pokazalo interes da zaposle bivše sportaše. Uvijek je problem to što sportaši nakon sportske karijere nemaju nikakvog radnog iskustva. No, sportaši u svojoj karijeri stječu jako puno iskustva koje se ne može dokazati papirima. Ja sam, primjerice, provela 15 godina slažući sama svoj program natjecanja i financiranja i nitko mi ne može reći da ja nemam radnog iskustva. Osim toga, sportaši su odlučni, uporni, imaju izražene radne navike, bolje funkcioniraju pod pritiskom… Naravno da uvijek naglašavamo važnost obrazovanja jer je i ono važan uvjet za uspješan život nakon sportske karijere - kazala je osvajačica olimpijske bronce u Pekingu 2008. godine.
 
Antonija Dujmović prva je dobitnica nagrade „Milka Babović“, koju Hrvatski zbor sportskih novinara i HOO dodjeljuju za praćenje i promicanje ženskog sporta.
- Mi cijeli život odgajamo djevojčice i žene da šute, da budu dobre i tihe, a dječake i muškarce da budu agresivniji i da se izbore za sebe. Pa onda imamo žene koje se ne usude biti sve ono što mogu biti, iako su svojim vještinama, sposobnostima i obrazovanjem često daleko iznad svojih muških konkurenata. To je povijesno nasljeđe i na nama je sada da ih potičemo i ohrabrujemo da se usude biti ambiciozne, da budu predsjednice sportskih saveza, odnosno da se uopće mogu zamisliti na toj poziciji - rekla je Dujmović, ističući i novi Popis značajnih događaja koji trebaju biti javno dostupni na televizijskim programima, koji je usvojilo Vijeće za elektroničke medije, i prema kojem su napokon izjednačene prema značaju muške i ženske reprezentacije u više ekipnih i pojedinačnih sportova, što do sada nije bio slučaj. 
 
Izvor: DSVR/HOO