Raspuštanje Skupštine Dinama de facto znači konačni poraz struje Zdravka Mamića i njegovih sljedbenika u maksimirskom klubu, koje je na Skupštini prevodio Damir Zorić, koji je još kratko član Izvršnog odbora, a onda adio i tko zna gdje i tko zna kad. – komentar Ivica Medo, novinar GOl.hr 
 
Dovoljno je bilo pogledati njihova lica poslije Skupštine. Opaka zabrinutost naprosto im je zurila iz očiju. Mogli ste je uhvatiti rukom. Većini je posve jasno da je došao kraj njihove ere u Dinamu. Nema više, sinekure su im odletjele u nebo i više se ne vraćaju na istu adresu.
 
LICA MAMIĆEVACA SVE GOVORE
 
I njima je posve jasno, ako već dosad nije bilo, da im sada slijedi samo borba s vjetrenjačama, odnosno birokracijom koja tumači pravne paragrafe od prilike do prilike, na vrlo sličan način kako su prolazili njihovi protivnici svih ovih godina. Mogu se oni žaliti raznim uredima i komisijama, ali svima je jasno da od toga neće biti ništa.
 
Isti ti ljudi koji sjede po tim gradskim i državnim uredima godinama su im izlazili ususret zato što je gradska i državna politika tako htjela. E, sada se političko klatno okrenulo i odjednom ništa više nije isto kao što je bilo prije. I to ih sada, naravno, jako čudi, a prije im je bilo sasvim normalno da im uvijek idu na ruku. Zorić i ekipa još uvijek mogu izvesti neke manevre, ali to je samo batrganje smrtno ranjenog konja.
 
Činjenica je da više nemaju većinu u Skupštini i da nemaju previše načina da je povrate. Jedino u što se mogu nadati je ekspresna promjena smjera u najvišoj politici, a to nije tako izvjesno. To je više čekanje Godota, nego barem solidna oklada. Puno je izvjesnije da će neki njihovih skupštinari uskoro preletjeti u suparničko jato i tako zaključiti priču.
 
MAMIĆ ĆE BITI JEDAN OD MNOGIH KOJI PRODAJE I NUDI
 
Barišćeva struja treba ih samo četvoricu kako bi imala kvorum i donosila sve odluke na sljedećoj Skupštini. Do tada će ostati na čelu Dinama i ubirati plodove takvog statusa. U svakom slučaju, vrijeme radi za Barišićevu struju, a opasno nagriza Mamićevu. Kako budu dani prolazili, mamićevci će sve više uviđati da je daljnja borba uzaludna i počet će otpadati jedan po jedan. Vapaji iz Međugorja bit će sve slabiji, a njihove uši sve začepljenije.
 
Da nepovratno gube, već odavno je jasno. To sam tko zna koliko puta ponovio posljednjih mjeseci. Mamićev utjecaj u Dinamu ne kopni od jučer, to je proces koji traje već godinama i došao je do finalne faze. Veze neće nestati preko noći, neki će kraci njegova utjecaja ostati, i u Dinamu i hrvatskom nogometu, ali bit će to jako daleko od nekadašnje moći. Postat će samo jedan od mnogih koji prodaju i nude, daleko od Dinamove blagajne, a to je nešto posve drugo od svemoći koju je imao.
 
U ovom trenutku puno je neizvjesnija priča oko demokratizacije maksimirskog kluba. Barišić je najavio da će se osnovati radno tijelo i pristupiti promjeni Statuta. Međutim, demokratizacija je vrlo rastezljiv pojam, pogotovo ako se ne precizira što to točno znači, odnosno po kojem principu.
 
NE TREBA ZABORAVITI DA JE BARIŠIĆ STVORIO MAMIĆA I ŠTITIO GA SVE OVE GODINE
 
Ne treba zaboraviti da su isti taj Barišić i njegovi puleni donedavno uvjeravali kako je i ovaj trenutačni Statut vrlo demokratski, da nudi dobru vertikalnu protočnost i slične obmane. Njima je to bio sjajan Statut, a kako ne bi i bio kada ih je držao na vlasti više od dva desetljeća. Sami su se birali i postavljali, vodili klub kako su htjeli, kao da je njihova privatna tvrtka.
 
Jako mi je sumnjivo što je Barišić opet izbjegao potvrditi da se zalaže za slobodne izbore po principu „jedan član, jedan glas“, što je osnova cijela priče, odnosno borbe Bad Blue Boysa i udruga koji su se zalagale za slobodne izbore po tom principu. Ako dođe do promjene Statuta, a opet se izbjegne navedeni princip, onda to nije to. Štoviše, to će biti novo bacanje pijeska u oči, preciznije rečeno, još jedna prevara, a sve kako bi se zadržala vlast i nastavilo upravljati po starom.
 
Već sam pisao o tome da su Boysi ušli u neprincipijelnu koaliciju s čovjekom koji je doveo Mamića u Dinamo i štitio ga sve ove godine, koji je tvrdio da Dinamo nije oštećen Mamićevim financijskim malverzacijama i odbijao povrat desetaka milijuna kuna. To je taj isti čovjek, koji se po potrebi pravi nevješt i naivan, a po potrebi postaje krajnje lucidan i gladan vlasti. Bez obzira na godine, volja za moći nikako da mu splasni.
 
DEMOKRATIZACIJA JE RASTEZLJIV POJAM: BARIŠIĆ MORA IZREĆI "JEDAN ČLAN, JEDAN GLAS"
 
Prava je istina da je Barišić od prvog dana bio glavni šef, a Mamić samo njegov glavni operativac, koji se u jednom trenutku osilio i otrgnuo s lanca. Da o ostalim sporednim likovima i ne govorim.
 
Uglavnom, minimalan uvjet za savez s takvim prepredenim igračem je zajednička platforma sa samo dvije-tri točke, koje bi se javno objelodanile i oko kojih ne bi bilo pogađanja u razdoblju koje dolazi, tko god došao u Upravu ili na bilo koju drugu funkciju. Dakle, promjena Statuta i slobodne izbore  po principu „jedan član, jedan glas“.
 
Tek kada to Barišić glasno i jasno izjavi, moći ćemo povjerovati da to doista i želi. Naravno da riječi neće biti dovoljne, potrebna su djela, a zasad sve stoji na obećanjima. Boysi su pomogli Barišiću da se otarasi Mamića i njegovih poltrona, no tek će vrijeme pokazati hoće li provesti ono što najgorljiviji navijači Dinama žele i zazivaju godinama ili će ispasti da su bili tek korisni naivci.
 
 PRENOSIMO GOL.hr FOTO: Goran Mehkek/CROPIX