DAN ZA PAMĆENJE: Nakon 11 sati plivanja, Dina Levačić na cilj je stigla nešto prije 7 sati po hrvatskom vremenu, na svoj rođendan.
 
Dina Levačić (27) se na Novom Zelandu upisala u povijest. Splitska plivačica završila je preplivavanje Cookovog prolaza, posljednjeg kanala koji joj je nedostajao u kolekciji "Oceanovih sedam" i time postala najmlađa žena u povijesti koja je završila slavni maraton. Na cilj je stigla nešto prije 7 sati po hrvatskom vremenu, nakon 11 sati plivanja, uz visoke valove i temperaturu mora od oko 16 stupnjeva. Senzacionalan pothvat bio je savršeno isplaniran jer ga je zaključila baš na svoj rođendan. 
 
Prije tjesnaca između Sjevernog i Južnog otoka Novog Zelanda, neustrašiva magistra edukacijske rehabilitacije je redom preplivala kanale Catalina u Kaliforniji (2017.), La Manche (2017.), Moloka na Havajima (2018.), Tsugaru u Japanu (2019.), Gibraltarska vrata (2022.) te Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske (2022.).
 
U nedavnom razgovoru za SN najavila je da će Cookov prolaz biti kruna njezine plivačke karijere.
 
- Nadam se da ću isplivati i taj posljednji izazov, te da ću onda i ja biti inspiracija nekom drugom, ne samo u sportu, nego u bilo čemu, da se usudi pokušati, bez obzira ako netko kaže da se to ne može - rekla je Dina.
 
Ukupno je 23. osoba u povijesti koja je preplivala svih sedam velikih kanala. Prvi čovjek koji je preplivao svih sedam prolaza bio je Stephen Redmond u srpnju 2012. godine, a prva žena bila je Šveđanka Anna-Carin Nordin.
 

 Izvor: SN Saša Burić/Cropix/Facebook