Nemojmo se baš prejako iznenaditi ako Hrvatska u skoroj budućnosti ne bude među kandidatima za organizaciju Mediteranskih igara (MI). – piše Jura Ozmec. glavni urednik SPTV.
 
Te igre, vjerovali ili ne, još uvijek postoje, iako se malo odgađaju, malo premještaju, a zapravo sve više tonu u sivilo i vjerojatni zaborav, barem što se hrvatskih medija i javnosti tiče. Od nedavno cijeli pokret ima novog predsjednika, Davidea Tizzana, navodno vrlo ambicioznog, bivšeg vrhunskog veslača, željnog da igrama vrati sjaj kakvog se i mi, zbog Splita '79 sjećamo. Hrvatska je, još početkom samostalnosti, imala jaku želju organizirati MI. Rijeka se trudila jednom, dvaput…a nakon trećeg pokušaja su zaključali sve papire u ladice i rekli „nećemo više“. Možda su ih i spalili od ljutnje. Tada je svemu, navodno, a negativno za Rijeku, kumovao tadašnji predsjednik HOO-a, Antun Vrdoljak, no vraćanje u povijest nas neće odvesti daleko. Hrvatska je polako gubila interes za te igre. A baš prošli vikend je Zagreb ugostio članove izvršnog odbora MI, svi su bili prezadovoljni sa sastankom, ali spomenimo ovdje malo njihov dolazak u Zagreb. Zamislite da sletite na aerodrom, auto dođe po vas, pripremate se za vama važan sastanak, krenete prema hotelu, a pred hotelom – baklje, gužva, policija, buka, nervoza. U hotelu gomile ljudi, novinara, kamera, fotografa… a nitko zbog vas, nego zbog lokalnog nogometnog kluba i njegove skupštine? Pomalo zastrašujuće i kao što sam u prvoj rečenici pomislio, možda i negativno za Zagreb, za Hrvatsku u svijetlu MI? Realno, ipak sumnjam.
 
Hrvatska u ovom trenutku zapravo i nema neku ideju organizacije bilo kakvog velikog multisportskog druženja mediteranskih sportaša bilo gdje uz jadransku obalu. Više se stvari pokreću prema maksimalnoj aktivaciji Splićana i užurbanoj izradi elaborata oko organizacije Europskih igara. Novi europski proizvod, izašao kao posljedica činjenice da jedino Stari kontinent nema svoje igre, zaživio je prije 8 godina, ove će godine u Poljskoj doživjeti svoje treće izdanje, u Krakowu. Jedan od idejnih pokretača novog ustroja kontinentalnog sportskog natjecanja, ponekad i europskih prvenstava ili samo stjecanja normi za OI koje slijede godinu potom je i Zlatko Mateša, pa valja očekivati da se sad već sva oružja tihog i glasnog lobiranja okreću prema Splitu kao domaćinu Europskih igara. Neću ulaziti u detalje, jer ih ne znam dovoljno, no takva bi priredba digla ponovo na noge posrnuli splitski sport, infrastrukturu, ljude u organizaciji, savez sportova, sve. Palac gore!
 
Drugi smjer palca, prema dolje, ide britanskom gigantu BBC-ju. Ne toliko zbog toga što su Garyju Linekeru, voditelju najgledanije emisije o nogometu dali suspenziju, nego zato što u toj suspenziji nisu bili dosljedni. A čovjek bi od BBC-ja ipak očekivao kakvu takvu dosljednost. U glavnom, na Garyjevu su stranu stali svi raspoloživi voditelji britanske dalekovidnice, pa je emisija „Match of the Day“ emitirana – bez voditelja, u skraćenom izdanju! A Gary je, da i to napišem, suspendiran zbog političkih iskaza o britanskoj ministrici vanjskih poslova koju je zbog odnosa prema imigrantima usporedio s nacističkom politikom. Zanimljivo, isti ti BBC ljudi nisu prigovarali Garyju Linekeru kad je nemilice i neargumentirano blatio, šakom i kapom, Katar i organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva!?
 
No, to je valjda danas normalno, taj nedosljedni pristup stvarima. Evo, za kraj Sportska se televizija zahvaljuje Sportskim novostima što su objavile pozitivnu priču o nama na zadnjoj nedjeljnoj stranici. Kao dodatak toj priči sa zadnje strane, baš smo inzistirali i unatoč tehničkim problemima mi odradismo i ženski nogometni derbi, Osijek-Split 2:1. 
 
Ma što tko mislio, u hrvatskim okvirima to je ipak pothvat za pamćenje.
 
  www.sptv.hr peJURAtivno