U Zagrebu je u 75. godini preminuo nekadašnji hrvatski automobilistički as Veco Holjevac. Mlađi Holjevac, koji je ime dobio po nadimku svog oca Karlovčanina Većeslava Holjevca, javnosti je poznat kao višestruki prvak u automobilizmu.
 
Veco Holjevac, automobilistički as te jedini sin od četvero djece čuvenog zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca 12 puta je bio prvak države, a vozio je sve – od Fiće do formule. Jedan je od osnivača AMK Dinamo kojem je ostao vjeran do kraja vozačke karijere. On je u sedamdesetima u klasi do 785 kubičnih centimetara bio prvak Jugoslavije u brzinskim i brdskim utrkama te treći u reliju. Prve utrke vozio je u majčinom “Fići”. Prelaskom u klasu od 1.000 ccm bio je prvak države u brzinskim utrkama. Nanizao je čak 12 naslova prvaka. Bio je i prvi prvak Nacionalne klase, a vozio je i formulu super VW. Vozio je i formula Super VW za reprezentaciju Jugoslavije na Europskom prvenstvu. Nakon stanke od petnaestak godina, nastavio je nizati rezultate i u hrvatskom automobilizmu. Osvojio je Kup veterana, vozeći Peugeot 106.
 
Za Novi list je ispričao prije nekoliko godina kako je bio i neslužbeni vozač svog čuvenog oca.
 
- Otac bi svakog dana dolazio službenim mercedesom kući na ručak, a onda bi, nakon ručka, sat vremena odspavao. E, tih je sat vremena automobil bio samo moj! Ključevi su ostajali unutra, pa sam ja već s 13 godina počeo bježati u lude vožnje po Cmroku. Bio sam glavni akter tada aktualne zagrebačke priče o fantomskim jurnjavama sivog mercedesa zagrebačkim Cmrokom - bez šofera! Bila su to posve drugačija vremena, kad je u Zagrebu bilo svega stotinjak automobila. A krajem 60-ih krenule su prve utrke, recimo i jedna na Trsatu, u fićeku mame Nade.
 
Imao je prilike i voziti utrke ulicom koja nosi ime njegova oca, najuspješnijeg zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, u čijem 11-godišnjem mandatu je Zagreb proširio i južno od Save ...
 
Foto: Privatni album