U suradnji s međunarodnim sportskim savezima i izdavačima videoigrica Međunarodni olimpijski odbor (MOO) kreirao je globalno virtualno i simulirano sportsko natjecanje Olympic Esport Series 2023.
 
U tijeku su kvalifikacijski turniri koji se, ovisno o disciplini, održavaju online načinom do 15. svibnja. Sudionicima je potrebna različita oprema za natjecanje (igraća konzola i videoigrica), također ovisno o disciplini, a u kontingentu sportskih disciplina su: streljaštvo, baseball, šah, biciklizam, sportski ples, moto sportovi, jedrenje, taekwondo i tenis. Za većinu disciplina registracija je omogućena svim profesionalnim i amaterskim igračima, a ne postoje ni brojčana ograničenja natjecatelja iz iste države.
 
Više informacija o samom natjecanju - po disciplinama - može se pronaći na stranici: https://olympics.com/en/esports/olympic-esports-series/#esports
 
Završni natjecateljski turnir Olympic Esports Week 2023 održat će se od 22. do 25. lipnja u Singapuru i na njemu se predviđa sudjelovanje između 150 i 200 natjecatelja iz 20 do 30 država. Sve troškove natjecatelja, vezane za nastup na završnom turniru, pokrit će Organizacijski odbor turnira i Međunarodni olimpijski odbor.
 
ZA VOLONTIRANJE NA EUROPSKIM IGRAMA 2023. U POLJSKOJ STIGLO I 20 PRIJAVA IZ KINE
 
Gotovo 7000 ljudi do sada se prijavilo za volontiranje na ovogodišnjim Europskim igrama u Krakovu i Malopoljskoj regiji u Poljskoj. Taj broj može se i dodatno povećati budući da je krajni rok za prijave 31. ožujka. Zanimljivo je da je među prijavljenima i 20 osoba iz Kine.Volonteri moraju imati 16 ili više godina do 1. lipnja 2023., a organizatori inzistiraju na tome da se ne postavlja gornja starosna granica, odnosno da ne postoje "prestari" kandidati. Tijekom volontiranja na događaju moraju biti dostupni najmanje osam dana i od njih se traži aktivno znanje engleskog jezika. Organizacijski odbor osigurat će volonterima ishranu na poslu, besplatan javni prijevoz, osiguranje, potrebnu obuku, svjedodžbu i smještaj za sve koji dolaze izvan Malopoljske regije. Također svi volonteri će također dobiti početni paket koji uključuje odjeću i gadgete.
 
Područja u kojima se može volontirati uključuju medije, registraciju sportaša te podršku logistici pri svečanostima otvaranja i zatvaranja Igara.
 
- Ono što je najvažnije, volonteri će biti vodiči za sportaše i navijače, kojima će se pomoći u snalaženju u mjestima održavanja natjecanja, kao i u pristupu informacijama o Igrama - istaknuli su organizatori.
Treće izdanje Europskih igara održat će se od 21. lipnja do 2. srpnja. Krakov će biti glavno središte Igara, s događajima koji će se održavati u široj malopoljskoj regiji te u Šleskoj.
 
 HOO/Vinko Knežević Ilustracija: MOO/IOC