"Mladi nogometaš je tijekom utakmice, bez kontakta, pao u nesvijest, prestao disati te je ostao bez pulsa, a dežurni fizioterapeut te klupski fizioterapeut vratili su mu disanje i puls dok nije došla hitna medicinska pomoć koja ga je preuzela, nastavila pružati pomoć na terenu te ga odvezla u KBC Zagreb. - piše Predrag Žukina, novinar JL.
 
Nažalost, u jutarnjim satima četvrtka, mladi nogometaš je preminuo u KBC-u Zagreb", tužna informacija ovakvog sadržaja objavljena je na službenim stranicama HNS-a, a odnosi se na tragičnu smrt mladog nogometaša Samobora Martina Filipčića koji je preminuo nakon kadetskog dvoboja svoje momčadi s Dugim Selom. Ugasio se jedan mladi život, a uobičajeni dodatak - "HNS izražava najdublju sućut obitelji, prijateljima i suigračima mladog Martina zbog ovog šokantnog i nenadoknadivog gubitka" malo će značiti ljudima koji su bili najbliži preminulom dječaku.
 
Predsjednik Zdravstvene Komisije HNS-a, prof. dr. Dragan Primorac, koji je svojedobno prezentirao takozvani "hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti u sportaša analizom ciljanih gena i pripadajućih mutacija povezanim sa stanjima, koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti sportaša", a koji su pokrenuli HNS i Specijalna bolnica Sv. Katarina, najpozvaniji je reći nešto o najnovijem slučaju koji je potresao domaću nogometnu i inu javnost.
 
OBAVEZAN PREGLED ZA RIZIČNE SKUPINE
 
Premda prezauzet svakodnevnim obavezama u ordinaciji, prof. dr. Primorac našao je nešto vremena i komentirao novi tragični slučaj:
- S iskrenim žaljenjem sam primio vijest o smrti mladog igrača NK Samobor, Martina Filipčića. Detalje o slučaju nemam, treba pričekati rezultate obdukcije i drugih analiza tako da o konkretnom slučaju ne mogu govoriti, ali vezano uz ovo pitanje o iznenadnoj srčanoj smrti u sportaša i genetici, mogu ponoviti - ova je tema danas aktualnija nego ikada do sada, prvenstveno zbog novih znanstvenih spoznaja do kojih smo došli nakon uvođenja sekvenciranja cijelog genoma. Hrvatska ima izvrsne kardiologe, koji su, kao i hrvatska stručna društva, nebrojeno puta naveli da kompletna kardiološka obrada (EKG, ergometrija, UZ srca, Holter EKG) kao sastavni dio zdravstvenih pregleda sportaša značajno povećavaju osjetljivost preventivnih pregleda. Potpuno je isti stav i "American Heart Association i European Society of Cardiology." To je bio i razlog zašto je HNS na moju inicijativu kao predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a, još 2019. poslao dopis svim nogometnim klubovima Prve, Druge i Treće HNL, te Prve i Druge HNLŽ i Prve i Druge HMNL da se nogometaši iz rizičnih skupina, (oni koji imaju osobnu ili obiteljsku anamnezu, svi oni koji imaju specifične kardiovaskularne nalaze, nogometaši s ranijim epizodama slabosti, te pretjeranog umora koji nije u skladu s naporom, nogometaši s vrtoglavicama i nerazjašnjenim gubitkom svijesti i bolovima u prsima pri naporu) obavezno podvrgnu detaljnom sistematskom pregledu. - poručio je dr Primorac i nastavio:
 
- Naglasak pritom mora biti na kardiološkom pregledu. Putem "pilot" projekta, kojeg je pokrenuo HNS i Specijalna bolnica Sv. Katarina, u svih njih radi se istodobna analiza više od 290 gena zajedno s pripadajućim mutacijama povezanim sa stanjima koja mogu dovesti do iznenadne srčane smrti ...
 
Dr. Primorac iznio je do u detalje gorući problem, stručno objašnjenje laicima je dijelom suviše komplicirano:
- Među tim "stanjima" su svakako poremećaji aktivnosti ionskih kanala srca poput "Brugada sindroma", "prirođenog dugog QT sindroma", "prirođenog kratkog QT sindroma", itd., te prirođenih strukturnih promjena srca poput npr. hipertrofične kardiomiopatije itd., ali i u određenom broju slučajeva i bolesti nasljednih bolesti vezivnog tkiva poput "Marfanova sindroma". Informacija o postojanju patološke mutacije jednog člana obitelji iznimno je važna i u tom se slučaju genetičko testiranje treba napraviti i kod ostalih članova obitelji kako bi se u svim slučajevima, gdje je to moguće, djelovalo preventivno ako postoji za to indikacija, npr. poput implantacije ugradbenog kardioverter defibrilatora...
 
ERIKSEN JE IMAO SREĆE
 
Slučajevi, kao što je ovaj posljednji mladog Martina, češći su zapravo no što bismo očekivali. Takvu je sudbinu, samo u posljednjih godinu dana, doživio velik broj mladih sportaša. U ožujku 2023. preminuo je u Obali bjelokosti mladi Moustapha Silla (21), u rujnu je lani u Španjolskoj preminuo 23-godišnji Mariano Ondo Monsuy iz Ekvatorijalne Gvineje. Samo 18 godina imao je Erion Kajtazi, igrač NK Trepča iz Kosovske Mitrovice; 25 je imao Nikola Medan, igrač Sutjeske iz Foče. Iz NK Nehaja, iz Sinja stigla je istovjetna tužna priča o 23-godišnjem Marinu Čačiću. Njemu je pozlilo u Gospiću, ali je kasnije umro u bolnici u Rijeci. Prije nešto više od godinu dana pisalo se o takvom slučaju kad je na terenu u blizini Moskve umro mladi ruski 18-godišnji nogometaš Nikita Sidorov, igrač mlade momčadi kluba Znamja Truda... Nabrajati se može dugo, svi su ovi primjeri slučajevi "iznenadne srčane smrti u sportaša", koja se baš u Hrvatskoj ponajbolje prevenira, ali se ovakve tragedije očito ne mogu u potpunosti spriječiti. Baš kao što je to slučaj i u svakodnevnom životu ...
 
Scene iz lipnja 2021. s nogometnog Eura još uvijek su svježe svim ljubiteljima sporta. Tada se Danac Christian Eriksen srušio za vrijeme utakmice protiv Finske, njegovo oživljavanje je potrajalo, ali na kraju se, srećom, sve završilo "happy-endom". Eriksen je, znaju svi, preživio, liječnici su mu ugradili defibrilator i on je poslije nekog vremena donio odluku da nastavlja nogometnu karijeru.
Nažalost, neki poput nesretnog Martina nisu bili te sreće ...
 
 PRENOSIMO: Jutarnji list FOTO: Profimedia/HNS