Na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatski savez hokeja na ledu (HSHL) promovirali su 23 trenera i jednu trenericu najpopularnijeg olimpijskog sporta na ledu.
 
Nakon što su uspješno svladali HOA-in verificirani program, uvjerenja o osposobljenosti za trenera hokeja na ledu dobili su: David Banay, Robert Buconić, Dominic Rene Čanić, Mario Čunko, Ivan Gašljević, Jurica Ivšac, Antun Legeny, Dubravko Lugomer, Roko Mandić, Antonio Markezić, Marko Marojević, Viktor Ožeg, Ivan Puzić, Jura Radić, Rene Rimaj, Vilim Rosandić, Luka Ruždjak, Jakov Slovinac, Ivan Stančić, Tomislav Turk, Thomas Vujasinović, Luka Vukoja i Patrik Dobrić. S uvjerenjem hokejaške trenerice u ruci, čast hrvatskog ženskog hokeja ovom prigodom je spasila reprezentativka iz HK Siscia Hana Lončarević.
 
Čestitajući novim trenerima i trenerici hokeja na ledu na zasluženim uvjerenjima o osposobljenosti, ravnatelj HOA-e Saša Ceraj prisjetio se i vlastitih početaka u tom atraktivnom sportu. Želeći svima uspješan trenerski rad, naglasak je stavio na privlačenje što većeg broja djece i mladeži u hokej, bez obzira na uvjete koji danas ne idu na ruku njegovu napretku. Zahvalio je Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) na potpori, HSHL-u na kooperativnosti, te zaposlenicama HOA-e Marini Uremović i Velinki Katić na iznimnom angažmanu u provedbi spomenutog programa.
 
U ime HOO-a nazočne je pozdravio direktor Ureda za olimpijski program Damir Šegota, koji je za hokej ostao vezan i u aktualnom veteranskom statusu. U kratkom obraćanju izrazio je želju da se, nakon ovog trenerskog naraštaja, u HOA-in program osposobljavanja uključe i brojni drugi poklonici hokeja na ledu. Pohvalio je entuzijazam čelnika HSHL-a na podizanju kvalitete hokeja u Hrvatskoj. Predsjednik HSHL-a Vjekoslav Jadrešić, koji je svečanosti nazočio u društvu glavne tajnice HSHL-a Mini Fučkar, uzvratio je prigodnim riječima, istaknuvši kao vrijedan iskorak obogaćivanje domaćeg hokeja novim stručnim kadrom u suradnji s HOA-om.
 
Ravnatelj HOA-e Saša Ceraj uručio je zahvalnice predstavnicima HSHL-a, ali i profesorskom dvojcu - Marku Valenčiću i Mislavu Blagusu koji su, tijekom provođenja programa, svoja znanja nesebično podijelili s polaznicima.
 
HOO-ova KOORDINARICA ZA EU FONDOVE MAJA POLJAK SUDJELOVALA NA EUROPSKOM SPORTSKOM FORUMU U STOCKHOLMU
 
Europska komisija (EK) incirala je, i skupa sa švedskim domaćinima priredila, dvodnevni Europski sportski forum (EU Sport Forum 2023) u Stockholmu, a na njemu je predstavnike imao i Hrvatski olimpijski odbor (HOO).
 
Koordinatorica za EU fondove HOO-a Maja Poljak sudjelovala je u uvodnom dijelu panela na temu dobrog upravljanja i prava sportaša (Good governance and Athletes’ rights) koji je moderirao belgijski atletski olimpijac Cédric Van Branteghem, a sudjelovanjem ga je obogatila i predsjednica Komisije sportaša MOO-a Emma Terho.
 
Proslavljena hrvatska obojkaška reprezentativka govorila je o iskustvima koje je stekla zahvaljujući sportskoj karijeri, odnosno - koliko su joj vještine koje je stekla kao sportašica pomogle u kasnijoj karijeri u sportskim organizacijama. Otkrila je i kako je došlo do odluke o završetku sportske karijere i do prvog radnog mjesta te je li oduvijek znala čime se želi baviti. Spomenula je i prepreke s kojima se suočila pri završetku sportske karijere te dala nekoliko vrijednih savjeta sportašima koje očekuje skorašnji prijelaz iz sportske u poslovnu karijeru.
 
Osim spomenutog panela, na programu su bili i brojni drugi, garnirani i konstruktivnim raspravama: o ženama u sportu i dosegnutim pozicijama liderstva, organizaciji održivih sportskih događaja u Europi, integritetu u sportu, proklamiranju tjelesne aktivnosti za bolje zdravlje, o sportskim vještinama kao cjeloživotnim kompetencijama, aktivnom sudjelovanju u sportu i društvu… Priopćene su i najnovije informacije o inicijativama Europske komisije za područje sporta i Erasmus+ programa. Veliku pozornost izazvala je i interaktivna sesija s nacionalnim koordinacijskim tijelima i službenim partnerima Europskog tjedna sporta 2023. godine.
 
Osim Maje Poljak, rad Europskog sportskog foruma u Stockholmu uživo je popratio i HOO-ov voditelj za EU fondove i međunarodnu suradnju Hrvoje Brajković.
 
HOA/HOO Vinko Knežević