Film je nagrađen na petom izdanju AIPS Sport Media Awards održanom u glavnom gradu Južne Koreje Seulu, gdje se održava i kongres AIPS-a.
 
Dokumentarni film o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji "Hrvatska: Definiranje nacije" redatelja Louisa Mylesa dobio je nagradu Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) kao najbolji sportski dokumentarni film u prošloj godini.
 
"Hrvatska: Definiranje nacije" je dugometražni dokumentarni film o nogometu koji je ujedinio Hrvatsku u devedesetima, a u kojemu ikone hrvatskog nogometa iz prve ruke dijele sjećanja tog potresnog perioda nogometne i političke povijesti. Ovaj dokumentarac je objavljen prije godinu dana na platformi FIFA+, besplatnoj digitalnoj platformi koju je kreirao Međunarodni nogometni savez.
 
Priča je ispričana kroz intervjue s nekolicinom bivših nogometaša hrvatske reprezentacije koji su postali sinonimi ovog perioda nogometne i političke povijesti, uključujući razgovore sa Zvonimirom Bobanom, Igorom Štimcem, Robertom Prosinečkim, Davorom Šukerom, Slavenom Bilićem i drugima.
 
Film je nagrađen na petom izdanju AIPS Sport Media Awards održanom u glavnom gradu Južne Koreje Seulu, gdje se održava i kongres AIPS-a.
 
- Hvala svim ljudima koji su nam pomogli da napravimo ovakav film, i svim ljudima koji su pričali i prisjećali se teške prošlosti. Velika zahvalnost svima njima. - rekao je redatelj Myles.
 
AIPS je nagradio sportske novinare u osam kategorija - u pisanom novinarstvu, zvuku, fotografiji i videu, a ukupno je razmatrano 1830 prijava iz 138 zemalja, ocjenjivanih u pet faza glasovanja do pobjedničkog postolja.
 
- Ako je svatko zatvoren u sebe, nema rješenja. Sport je nada i može pronaći rješenja u društvu. - rekao je predsjednik AIPS-a Gianni Merlo u svom uvodnom govoru, pokazujući kartu finalista i posebna priznanja.
 
- Pogledajte koliko smo daleko stigli, diljem svijeta, pet kontinenata je nazočno tu u Seulu i na to smo jako ponosni.
 
 U kategoriji kratka sportska priča hrvatskog novinara Danijela Lacka film „Sportsko srce“ o para plivačici Pauli Novini a koji je prikazan na HRT-u, šesti je u svjetskoj konkurenciji. 
 
U radu kongresa AIPS-a sudjeluju predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec, koji obnaša i dužnosti glavnog tajnika i blagajnika AIPS-a, te glavni tajnik i član Izvršnog odbora HZSN-a Marijan Bakić i Stjepan Balog.
 
 Izvor: HINA/R. Šalinović Foto: Rabih Moghrabi/AFP