Na prijedlog Međunarodne biatlonske unije (IBU) te na zahtjev HOO, Olimpijska solidarnost MOO dodijelila je olimpijsku stipendiju trenerici Mihaeli Visinski za pohađanje trenerskog tečaja (2023/2024 IBU training - specific training in Biathlon - Level 1 Course).
 
Tečaj će se održavati dvojako - online načinom putem platforme IBU-a za e-učenje, ali i uživo, u razdoblju od po tri tjedna. Započeo je prvim tjednom u Hochfilzenu (Austrija) od 6. do 11. svibnja 2023. Uslijedit će nastavak u Östersundu (Švedska) od 7. do 12. listopada 2023. te treći dio krajem ožujka 2024. (mjesto održavanja još nije određeno).
 
Olimpijskom stipendijom, koja je namijenjena unaprjeđenju tehničkog znanja i praktičnog iskustva trenerice, pokrit će se trošak kotizacije za sudjelovanje na tečaju, kao i prijevozni troškovi. Olimpijska solidarnost MOO-a ovime je još jednom izrazila potporu razvoju biatlona u Hrvatskoj, nakon što je jednu stipendiju već dodijelila treneru biatlona Dejanu Brajdiću (2022./2023.).
 
MATEŠA I KRAJAČ PRIMILI U OPRAŠTAJNI POSJET ALŽIRSKOG VELEPOSLANIKA U RH, NJ. E. MOKHTARA AMINEA KHELIFA
 
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač primili su u oproštajni posjet veleposlanika Alžirske Narodne Demokratske Republike u Hrvatskoj, Nj. E. Mokhtara Aminea Khelifa.
 
Naime, nakon tri i pol godine obavljanje diplomatskih aktivnosti u Lijepoj Našoj, alžirski veleposlanik krajem svibnja odlazi s dužnosti. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s hrvatskim domaćinima na brojnim područjima međudržavnih odnosa, pa tako i u sportu, kao i nadu da će njegova nasljednica na dužnosti dodatno ojačati plodnu suradnju između dviju prijateljskih država.
 
Predsjednik HOO-a Mateša zahvalio je Nj. E. Khelifi na kooperativnosti tijekom boravka u Hrvatskoj, a posebno na pomoći i susretljivosti prilikom nastupa hrvatskih sportaša i sportašica na prošlogodišnjim Mediteranskim igrama u Oranu.
HOO/VP
 
HOA I DRUŠTVO SPORTSKE REKREACIJE KVARNER PRIREDILI U KOSTRENI KREATIVNU RADIONICU ZA DJECU
 
Na temelju Sporazuma između Hrvatske olimpijske akademije (HOA) i Društva sportske rekreacija Kvarner, u Kostreni je održan program „Kakao“ kao dio projekta „Magični šešir 2023.“, u sklopu kojeg je Hrvatska olimpijska akademija održala obrazovnu radionicu o olimpijskim igrama i olimpijskim vrijednostima za najmlađe.
 
Radionicu, podijeljenu u dvije teme - olimpijski kreativni kutak i štafetne igre, vodila je edukatorica Hrvatske olimpijske akademije Aida Šehić, uz pomoć Natali Pavelić, te obuhvatila 300-tinjak djece od 5 do 10 godina. Olimpijski kreativni kutak Hrvatske olimpijske akademije bio je namijenjen djeci svih uzrasta u sklopu kojeg su na kreativan način rješavali razne zanimljive zadatke na temu olimpijskih igara, bojali olimpijske krugove i sl. te se tako upoznali s njihovim glavnim obilježjima i značenjem. Štafetne igre odigrane su u više navrata te su pomogle da se na uzbudljiv natjecateljski način i uz razne motoričke zadatke upozna djecu s raznovrsnim olimpijskim sportovima, onim ekipnim i individualnim. Uz to, prenijele su i značaj glavnog olimpijskog načela da nije važno pobijediti, već sudjelovati.
 
- Ovom suradnjom Hrvatska olimpijska akademija nastavlja prenositi poruku olimpizma i olimpijskih vrijednosti svima, a posebno nam je drago kada najmlađi pokažu ovako veliki interes za obrazovne vrijednosti koje sport i olimpizam donose. Od 500 posjetitelja, tristotinjak je djece sudjelovalo u obrazovnim radionicama i različitim štafetnim igrama Hrvatske olimpijske akademije, što nam je jako drago. Želio bih zahvaliti edukatoricama Hrvatske olimpijske akademije, ali i Društvu sportske rekreacije Kvarner, na izvrsno organiziranom projektu koji je, uz olimpijsku radionicu, uključio različite sportske aktivnosti poput biciklističkog poligona, streljaštva, ali i znanstvenih, kulturoloških i ekoloških radionica, poput čitaonica i Putujućih znanstvenika te ostalih vrlo kreativno osmišljenih radnih stanica i pobudio veliki interes djece - izjavio je tom prilikom za riječku TV postaju ravnatelj Hrvatske olimpijske akademije Saša Ceraj.
 
Izvor: HOA/ D. Dragičević