Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dodijelio je na svečanosti u Zagrebu tradicionalnu Nagradu „Milan Neralić“, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini.
 
To je peto izdanje nagrade koju je 2019. godine inicirao aktualni glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, a nazvana je po prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje Milanu Neraliću. Legendarni Slunjanin se na II. Olimpijskim igrama modernog doba, u Parizu 1900., okitio brončanom kolajnom u mačevanju.
 
U uvodnoj riječi glavni tajnik HOO-a je istaknuo je važnost održavanja ovog događaja.
- Ovo je nagrada koju smo utemeljili isključivo za ljude koji nesebično rade u lokalnim sportskim zajednicama, ali čiji se rezultati rada reflektiraju na sport cijele države. Oni daju sebe u sport, čuvaju nam bazu sporta, a stvarajući uvjete za bavljenje djece sportom, kadrovima hrane klubove. Ne važno je pitanje: jesu li oni u svom djelovanju profesionalci ili volonteri jer njihov je rad neprocjenjiv - poruka je Siniše Krajača.
 
Nazočnima se obratila i Mirjana Puškarić, gradonačelnica Neralićeva rodnog grada - Slunja:
- Veseli činjenica da je Milan Neralić, koji je prve korake napravio upravo u našem gradu, postao spona između nagrada i sportskih zaslužnika lokalne razine. Upornost, hrabrost i vojnički duh - kvalitete su i vrline koje je on posjedovao, a njih su pokazali i njegovi Slunjani kada je trebalo braniti Domovinu. Zahvaljujem svima koji su pomogli u utemeljenju ove nagrade, kao i na potpori koja se daje za sport na lokalnoj razini i koja ima veliku važnost.
Kao i dosad, HOO-ova nagrada zaslužnicima iz lokalnog sporta za životno djelo dodijeljena je četvorici pojedinaca i jednoj sportskoj udruzi.
 
Ovogodišnji pojedinačni laureati su: nogometni zaslužnik Stjepan Merkaš (iz Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije), rukometni, ali i višesportski dužnosnik Krešimir Luka Čop (Savez sportova Varaždinske županije), glavni tajnik Zajednice sportova grada Knina i dopredsjednik Zajednice sportova Šibensko-kninske županije Bruno Rašić te svestrani sportski zaslužnik iz Zajednice sportova Primorsko-goranske županije Darko Ivošević. Peti dobitnik Nagrade „Milan Neralić“ za 2023. godinu je: Županijski savez športova vukovarsko-srijemske žuapnije, u čije ime je nagradu primio glavni tajnik Miroslav Vitković. Podsjetimo, ovaj županijski sportski savez dobitnik je i Trofeja „Sport bez granica“ Međunarodnog olimpijskog odbora, što je najveće priznanje za rad u sportu na lokalnoj razini.
 
Ove godine po prvi put je dodijeljeno i Posebno priznanje „Milan Neralić“, a dobio ga je Oldtimer klub Oplen iz Slunja koji je od 2000. godine, kada je osnovan, gajio uspomenu na Milana Neralića, sve dok nije i ostvaren jedan od ciljeva – postavljanje njegova spomenika u Slunju. U ime Oldtimer kluba Oplen priznanje je primio istaknuti član Željko Marinković.

Nagradu „Milan Neralić“ predstavlja skulptura koja ima simboličku poveznicu s njim, a njezin sastavni dio je i pisana povelja. Podsjetimo, Hrvatski olimpijski odbor je skupa s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučillišta u Zagrebu 2019. godine raspisao natječaj za izradu Neralićeve skulpture, a na njemu je pobijedio student Akademije Matija Gajić Puškarić. Skulptura prikazuje čin davanja mača koji vuče korijenje iz srednjeg vijeka. On predstavlja jednu od najvećih časti koju je čovjek mogao dobiti. Sama figura Neralića stoji u blagom naklonu, sugerirajući pozom odavanje počasti, s ispruženim rukama koje drže jastuk na koji je položen mač. Svi dobitnici priznanja istaknuli su zahvalu HOO-u, ponajprije zato što je prepoznat, a potom i nagrađen njihov rad za dobrobit sporta u malim sredinama. Poželjeli su nastavak djelovanja u sportu, ali i što veći broj nasljednika „kojima će se sport privezati za srce“ (Čop).
 
Ocjenjivačko povjerenstvo Nagrade Milan Neralić ove je godine djelovalo u sastavu: Mladen Pavićević (predsjednik), Slaviša Bradić, Mario Meštrović, Željko Maletić, Mario Vukoja, Sanda Čorak i Hrvoje Balen (članovi).
 
O MILANU NERALIĆU
 
Milan Neralić prvi je Hrvat koji je osvojio olimpijsku medalju. Rođen je 26.veljače 1875. godine u Slunju gdje je završio osnovnu školu. Za vrijeme služenja vojnog roka u Karlovcu prvi puta se susreo s mačevanjem koje je vidio na mačevalačkoj akademiji časnika i dočasnika. Iz Karlovca je 1985. godine poslan u Bečko Novo Mjesto na Institut za vojne učitelje mačevanja i tjelovježbe. Na Institut su primani samo najperspektivniji mačevaoci iz svih pukovnija tadašnje Austro-Ugarske. Nakon usavršavanja mačevanja na Institutu u Bečkom Novom Mjestu, 1908. godine odlazi u Berlin gdje do 1914. godine radi kao trener u građanskim i vojnim klubovima.
 
Kao vrhunski mačevalac Milan Neralić nastupa za Austriju na II. Olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine. Mačevanje je bio jedini sport u kojem su sudjelovali i profesionalci. Milan Neralić nastupio je u kategoriji sablja u konkurenciji profesionalnih učitelja. Imao je sedam borbi, od kojih je četiri dobio te osvojio brončanu olimpijsku medalju. Neralić je svojim radom bitno utjecao na razvoj mačevanja u Hrvatskoj. Veliki broj časnika i dočasnika iz Hrvatske završio je tečaj u Bečkom Novom Mjestu, učeći mačevanje izravno od Neralića ili od njegovih učenika. U Zagrebu je nastupao na mačevalačkim akademijama na koje je dovodio ondašnje najbolje učitelje mačevanja iz Beča. Godine 1912. godine priredio je mačevalačku akademiju u Slunju, na kojoj je nastupio sa svojom suprugom Wilchelminom, što je bila prava senzacija. Svaki njegov dolazak u Domovinu najavljivan je i praćen s osobitom pozornošću.
 
Milan Neralić preminuo je 17. veljače 1918. u Beču, gdje je i pokopan.
 
 HOO/Vinko Knežević Foto: FaH