Ako je netko poticao Marka Livaju da ode iz Rijeke nije mu učinio uslugu, koliko god Hajduk tvrdio da ga razumije i u tome podržava. Pritom smo uvjereni da to nije činio nitko iz kluba. Incident na Rujevici bio je ružan, ali nije normalno da igrač napusti nacionalnu vrstu zbog psovki s tribine na treningu. Je li ikad igdje zabilježen takav slučaj? – piše Dražen Antolić, novinar SN.
 
Sigurni smo da veliku većinu Vatrenih niti topom ne bi mogli istjerati iz reprezentacije koja im je svetinja, kamoli verbalnim eskapadama, pogotovo što je Livaja znao da ima potpunu i apsolutnu podršku stručnog stožera i svih igrača. Pa Mateo Kovačić je prvi na treningu odbrusio tom liku koji mu se sjetio majke. HNS-u i izborniku Zlatku Daliću može se spočitnuti taktiku guranja priče pod tepih umjesto da su odmah u ponedjeljak jasno i vrlo glasno stali iza igrača, no to bi se dogodilo i da je u pitanju bilo tko drugi jer očito nisu prepoznali dimenziju problema. Mislili su da je dovoljno što se u tom času stvar smirila. No, puknuo je skandal kojeg nije smjelo biti.
 
Livaja nije rasteretio reprezentaciju nego dolio ulje na vatru. Što kraće gori, bit će bolje. Hrvatska se oko njega opet raskolila, čitajući komentare kao da živimo u dva paralelna svijeta. Jedni imaju svoj narativ totano sklon igraču i optužujući po Savezu, novinarima i inima, a drugi potpuno oprečan. Šteta je nanijeta, a ako ima takvih koji žele razdor, oni jedini likuju. Radije bismo ovdje govorili o navijačkim strastima nego nekim većim strategijama ...
 
Marijan Kustić i Zlatko Dalić godinama su gradili mostove između Splita i ostatka države, ovog časa pred očima gledaju kako se ruše. Hoće li što od njih ostati ovisi o pameti svih uključenih, no hrvatska reprezentacija bit će jaka i dalje. Trpjela je razne udarce te se iz njih dizala još snažnija. Vatrenima je strašno krivo zbog svega što se dogodilo s Livajom, ali to će ih samo dodatno galvanizirati, u Rotterdam idu odlučni osvojiti trofej. Ako u tome uspiju posvetit će ga i Marku Livaji. U ekipi su svi njegovi ili prijatelji ili dobri suigrači. Među njima ni najmanje zle krvi nema. Zato je odjeknulo poput groma iz vedra kad je "zatražio ispisnicu", a ogromna je utakmica pred vratima. Mnogi su ostali u čudu i šoku. Hoće li napadač Hajduka igrački nedostajati može se govoriti samo hipotetski jer pitanje je koliko bi ga Dalić uopće koristio budući da u napadu ima brojnu konkurenciju.
 
Livaja je pošten i iskren čovjek, to smo čuli od mnogih ljudi. Itekako mu je stalo do igranja u reprezentaciju, to ovaj novinar zna još iz ranijih vremena kad je nosio dres Las Palmasa i AEK-a, čeznuo je za pozivom. Nakon što je pred očima svih u Hajduku pokazao koliko vrijedi počeo ga je redovno dobivati, pogodak Kanadi na Svjetskom prvenstvu vrlo je emotivno proslavio kao i osvojenu broncu, a sad je otišao kući. Svojom odlukom. To govori, među ostalim, i da se teško nosi s kritikama za ponašanje koje dobiva u medijima, te mu se zato još važnijom učinila javna zaštita HNS-a, da sam dobije dokaz koliko je bitan. Prvi dojam je da je to njegov kraj u reprezentaciji, no ako se steknu uvjeti da se jednom vrati sigurno će biti jako sretan. Ne sumnjamo da će navijati za dečke i za Hrvatsku.
 
Stigao je Luka Modrić i sad kreće nova priča. Konačno počinju prave pripreme za Rotterdam. Slučaj Livaja punio je stupce, no ovog lipnja najvažnije je što će Hrvatska napraviti u Nizozemskoj. Pred povijesnom je prilikom da ekipa ovjenčana medaljama postane i trofejna i to svima kojima je stalo do hrvatskog nogometa mora biti prioritet. Kako imamo iskustva da je nakon tjeranja određenih igrača reakcija uvijek bila odlična, nadamo se i sada istom scenariju iako je priča drugačija. Zlatko Dalić silno je nesretan i snužden jer njegov projekt idilične obitelji dobio je još jednu mrlju, ali i on mora okrenuti novi list. Luka Modrić je prva violina, Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, to su frontmeni koje treba gurati u prvi plan.
 
Mislili smo da će biti miran tjedan u Rijeci, ali korijeni iznenadnog skandala još su na finalu Hrvatskog kupa u Livajinom pjevanju s megafonom podjednako neprihvatljivom kao što je na istom stadionu dobio natrag ovog ponedjeljaka od nekolicine Riječana. I to nakon što ga je 1500 ljudi s Kvarnera, mahom roditelja s djecom, dočekalo pljeskom. Zato, koliko god kao reprezentativac mora imati zaštitu, slika nije jednodimenzionalna, on nije samo žrtva. Povlačio je vraga za rogove. Sad ispada da bi bilo bolje da taj trening nije bio otvoren, ali zašto bi se Hrvatska trebala skrivati u Hrvatskoj?
 
Što se Livaje tiče može se odmoriti i pripremiti za još jedan lov s Hajdukom na naslov prvaka što mu je trenutačno najvažniji cilj, no trebao bi promisliti kako dalje. Nekad je sam sebi neprijatelj. Reprezentacija će živjeti i s njima i bez njega, atmosfera unutar momčadi nije narušena, a najveće je pitanje kako će se sve to odraziti na hrvatsko društvo u cjelini. Hoće li Vatrene ponovno u Splitu morati čuvati ratni brodovi ili će biti svoji na svome kao što bi moralo biti. Navijamo da pobijede razum i domoljublje.
 
 Prenosimo: SN Foto: Božidar Vukičević/CROPIX