U obje konkurencije, muškoj i ženskoj, te uz veliku podršku publike, oboreni su rekordi Cenera, a time i ukupni rekordi za ovu dionicu ikada optrčani u Hrvatskoj. U elitnom dijelu trčalo se na svjetskoj razini uz vrhunske rezultate kenijskih atletičara i atletičarki. - piše Marijan Bakić, urednik KAŠ-a.
 
U masovnom dijelu zabilježen je ogroman odaziv - startalo 932 natjecatelja i natjecateljice, 632 pojedinačno i 300 u štafetama, a do cilja ih nije došlo četvero te jedna štafeta. Kao uvertira Ceneru, Elitnoj utrci i Karlovačkoj milji dan ranije su na Vunskom polju održane dječje utrke na kojima je sudjelovalo 200 djece predškolske i školske dobi. Sveukupno je na Karlovačkoj milji i dječjim utrkama, na Elitnoj utrci te utrci građana bilo oko 1500 sudionika.
 
ELITNA UTRKA U muškoj konkurenciji elitne utrke dominirala su tri Kenijca. Vincent Kimutai Towett je na kraju pobijedio, uz ovacije publike i novi rekord utrke - 28:26. S 21 sekundom zaostatka ciljem je prošao njegov sunarodnjak Bor, a treće mjesto osvojio je Melly. Najbolji hrvatski predstavnik bio je Zlatko Kožuhar iz zagrebačkog AK Agrama, ukupno osmi.
 
Uskraćeni za nastup Bahreinke Ruth Jebet, olimpijske pobjednice iz Rio de Janeira i bivše svjetske rekorderke na 3000 metara sa zaprekama u ženskoj konkurenciji pobijedila je Kenijka Purity Kajuju Gitonga. U ukupnom poretku ciljem je prošla četvrta, iza svoja tri sunarodnjaka. Naime, riječ o Elitnoj utrci za koju su potrebni određeni rezultati da bi se u njoj uopće nastupilo. Gitonga je utrku otrčala za 31:17 i postavila novi rekord utrke, a gotovo četiri minute iza nje ciljem je protrčala drugoplasirana Slovenka Anja Fink. Treće mjesto zauzela Zagrepčanka Viva Kovač iz AK Agram.
 
 
MASOVNA UTRKA: Pobjednici Edi Pašić iz Poreča, Ana Martinović iz Otoka i štafeta AK Svetice
 
Nakon elitne utrke uslijedila je masovna utrka, u kojoj su zajedno trčali brojni atletičari/ke i rekreativci kojima je glavni cilj bio istrčati 10 kilometara u što boljem vremenu ili, jednostavno, doći do cilja. U muškoj i ukupnoj konkurenciji pobijedio je Karlovčanin Edi Pašić iz SRK Running Fox iz Poreča koji je stazu pretrčao za 34:43. Drugo mjesto zauzeo je Gordan Petković iz zagrebačke Mladosti, a treće Karlo Lešković iz AK Zabok. Kod žena pobijedila je Ana Martinović iz AK Otok s vremenom 37:35, dvije minute brža od drugoplasirane Simone Jambrošić iz Varaždina. Treće mjesto zauzela je Ana Mitrović iz Adidas Runnersa Zagreb.
 
Trčalo je stotinu štafeta. Najbrža muška bila štafeta AK Svetice iz Zagreba (Sven Franjković, Tihon Salopek i Dorian Miškulin). Drugo mjesto zauzela je štafeta Noćne 10ke Zagreb, a treće AK Bihać. Najbrža ženska štafeta bile su Fit cure (Maja Prahin Hotko, Petra Alajbeg i Helena Gleđa). Najbrža muško-ženska štafeta bila je Akademija trčanja 'Slavko Petrović' iz Zagreba (Domagoj Vlahović, Frano Hadaš i Marija Primorac), a najbrža žensko-muška štafeta Run.hr (Lea Delić, Ivana Begić, Marko Lukić).
 
KARLOVAČKA MILJA (1579 m): Pobjednik je Glinjanin Marijan Bakšić i Karlovčanka Hela Rakamarić
 
U tradicionalnoj utrci Karlovačke milje, utrke na 1579 metara što je godina osnutka grada Karlovca, nastupilo je 107 trkača i trkačica. Pobijedio je Marijan Bakšić iz AK Glina. Bakšić je stazu pretrčao u vremenu 4:20. Drugi je bio Adriano Qeta, učenik MIOŠ-a Karlovac, a treći Zadranin Marko Blaić iz AK 'Alojzije Stepinac'. Obojica su imali isto vrijeme 4:43. Četvrto mjesto u ukupnoj konkurenciji osvojila je Karlovčanka Hela Rakamarić (AK Karlovac) s vremenom 4:50, koja je ujedno pobijedila u ženskoj konkurenciji. Drugo mjesto osvojila je Ida Nikolić, a treće Nika Jagodić (sve članice AK Karlovca).
 
 Izvor: www.kasonline.eu Foto: R. Fajt/Kaportal