U prepunoj dvorani dugoreškog kina održana je pretpremijera dokumentarnog filma “Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat”. Pjesma Bijela loptica zaokružila je ovu sportsku priču. Riječ o biografskom filmu stolnoteniskog maga iz grada na Mrežnici.- piše Marijan Bakić, urednik KAŠ-a. 
 
Scenarist i režiser je Damir Jelić. Producent filma je Petar Ćurić, a autor aranžmana Ognjen Gravora, kamera Srećko i Jure Radelić, ton majstor Tomislav Radić. Za filmsku glazbu zaslužan je Dugorešanin Boris Duginovački.
 
“Tova – najbolja ruka, najlošiji lakat” prvi je dokumentarac o velikom Antunu Tovi Stipančiću, svjetskom prvaku u stolnom tenisu, rođenom Dugorešaninu, a za života je bio višestruki državni prvak, triput europski prvak, vicešampion svijeta te svjetski stolnoteniski prvak.
 
O Antunu Tovi Stipančiću, njegovoj igri i životu, iz svoje perspektive govorili su: brat Marijan Stipančić, Miro Rajčević koji je u paru s Tovom bio juniorski prvak. Njegov prvi trener dr. Josip Trupković. Svjetski prvak i živa sportska legenda svoje zemlje Mađar Istvan Jonyer. Trener Herman Vukušić. Edvard Vecko koji je s njim bio europski prvak u paru. Zoran Primorac kojeg je Tova trenirao godinu dana i Zlatko Čordaš. Svi oni su u filmu podijelili svoja sjećanja na Tovu i na zajedničke nastupe.
 
Producentski tim na čelu s prof. Damirom Jelićem, nekadašnjim karlovačkim gradonačelnikom i županom karlovačkim ali i sportašem, rukometašem, rađen je tri godine. U 52 minute nižu se priču o sportašu koji je osvojio 27 europskih i svjetskih titula. Ostavio je dubok trag u svjetskom tenisu, a u paru s Dragutinom Šurbekom bio nenadmašan. Ekipa koja ga je stvarala vjeruje da će otići i izvan granica Hrvatske jer govori o jednom od najvećih stolnotenisača svijeta, o skromnom svjetskom prvaku iz Duge Rese, Antunu Tovi Stipančiću. Film bi mogao postati hit u stolnoteniskom svijetu.
 
- Vraćajući se kući nakon osvojene srebrne medalje svjetskog prvaka, na dugoreškom stadionu u kuću gdje je živjela naša obitelj, ulazio je kroz prozor jer je vrata u zgradu zaključao susjed.- prisjetio se brat Marijan Stipančić.
 
Posebnost filma je što se u jednom trenutku u njemu pojavljuje i sam Stipančić. Uživo po povratku s prvenstva na konferenciji za novinare kaže da mu je to najdraža nagrada i uspjeh nakon što su on i Šurbek osvojili svjetsko prvenstvo i pobijedili mađarski par Jonyer – Klampar a da kroz natjecanje nisu izgubili niti jedan set.
 
- Film bi trebao pogledati svaki naš sugrađanin, sportaš. Lijepa je to priča koja će ostati za generacije. Za nastanak filma zahvaljujem Damiru Jeliću jer da nije bilo njega i njegove upornosti, filma ne bi ni bilo.- kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar naglasivši pritom kako da je sretan što je upravo Duga Resa dala takvog vrhunskog sportaša. Što se priča o njemu i njegovom uspjehu oslanja o grad na Mrežnici u kojem je rođen i koji ga je formirao.
 
Mlađe generacije svakako ga trebaju pogledati kako bi znali cijeniti starije, a starije generacije pak da se prisjete svega što su proživjeli. Hrvatski stolnoteniski savez ove jeseni planira premijeru filma u Zagrebu.
 
Pored brojnih građana Duga Rese i Karlovca, sportaša, stolnotenisača, na pretpremijeru je došla i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin u pratnji dožupanice Vesne Hajsan Dolinar. Zatim, dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar, direktor HOO-ovog Ureda za programe sporta na lokalnoj razini Hrvoje Balen, predsjednik zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl i drugi.
 
 Izvor: www.kasonline.eu