Nakon trosatne svečanosti, s mimohodom sportašica i sportaša iz 48 država Starog kontinenta, na Gradskom stadionu Henryk Reyman u Krakovu otvorene su III. Europske igre Krakov-Malopoljska 2023.
 
Najveći višesportski događaj u povijesti Poljske otvorio je predsjednik Andrzej Duda, pozdravi govor održao je i predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Spyros Capralos, a videovezom uspješne Igre svima je poželio i čelnik MOO-a Thomas Bach. Bogatim glazbeno-svjetlosnim spektaklom, u kojem se miješala poljska tradicija i povijest s modernim trendovima, službeno je započeo središnji ovogodišnji sportski događaj Starog kontinenta s oko 7000 sportašica i sportaša koji će se natjecati u čak 13 destinacija diljem malopoljske i šleske regije.
 
Nastupom ukrajinskog hip hop benda Kalush s antiratnim porukama, Poljska je iznova demonstrirala solidarnost s ratom zahvaćenom susjednom Ukrajinom. Vrhunac događaja bilo je paljenje štafetno nošenog plamena mira koji je u Krakov stigao iz Rima.
 
Hrvatsku je na svečanom mimohodu predstavljalo samo desetak (od ukupno 130) sportaša, koje su predvodili stjegonoše - Nikolina Ćaćić (boks) i Matej Nevešćanin (skokovi u vodu). Već samim zborom za nositelje zastave, i Ćaćić i Nevešćanin izrazili su veliko zadovoljstvo, a nakon što su pronijeli hrvatsku trobojnicu stadionom u Krakovu, tom iskustvu dodali su i odrednicu „nazaboravan doživljaj“.
 
U natjecateljskom dijelu Europskih igara i u srijedu su nastupali hrvatski predstavnici. Muška reprezentacija u rukometu na pijesku najprije je nastavila pobjednički niz, svladavši Mađarsku 2-0 (26-19, 28-18), ali je u četvrtfinalu doživjela poraz od Danske 1-2 (22-25, 23-20, 12-13), i tako ostala u predvorju borbe za odličje.
 
Uoči posljednjeg natjecateljskog dana, hrvatska atletska reprezentacija još uvijek je na šestom mjestu ekipne konkurencije, iako je u jednom trenutku bila i četvrta. Za to su zaslužni Matija Gregurić, četvrti u bacanju kladiva (72.91 m) i Marko Čeko s pobjedničkih 7.86 metara u skoku u dalj, šest centimetara ispred Litavca Vadeikisa. Za izdvojiti su i šesta mjesta Martina Markovića u bacanju diska (61.72 m) i Paole Borović u troskoku (13.42 m).
 
BMX-ovac Marin Ranteš uspješno je prošao kvalifikacije. S drugog je mjesta izborio finale u disciplini slobodni stil i nametnuo se kao hrvatska uzdanica za prvo odličje na Europskim igrama 2023. Finale je na rasporedu u četvrtak.
 
 HOO/Vinko Knežević Foto: HOO / D. Senčar