Jedan od glavnih inicijatora pokretanja višesportskih igara našeg kontinenta, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, dobio je posebno priznanje Ministarstva sporta i turizma Republike Poljske za iznimne zasluge u tom projektu, ali i zasluge za uspjeh aktualnih Igara koje se od 21. lipnja do 2. srpnja održavaju upravo u Poljskoj.
 
U pismu koje je potpisao ministar sporta i turizma Kamil Bortniczuk, stoji i obrazloženje priznanja:
„Poštovani gosp. Mateša,
dopredsjedniče Koordinacijskog povjerenstva Europskih olimpijskih odbora,
u ime poljske Vlade i osobno ime želim Vam prenijeti iskrene čestitke i zahvalnost za Vaš doprinos razvoju sporta na našem kontinentu. To je ujedno i zahvala za Vaš trud i nastojanja da možemo uživati u trećem izdanju Europskih igara, ovdje u Krakovu i Malopoljskoj regiji, te gledati nastupe sportaša iz 48 država dok se natječu u sportskim arenama u 13 poljskih gradova.
Kao pravnik dobro ste svjesni što znači postaviti ambiciozne ciljeve i marljivo raditi na njihovu ostvarenju, a Vaš marljiv rad u aktivnostima za dobrobit europskog sporta pretočen je u impresivna postignuća. Gledajući optimistično u budućnost, izražavam uvjerenje da će treće Europske igre doprinijeti jačanju naše suradnje te značiti početak stvaranja povijesti Igara kao sjajnog i prestižnog višesportskog događaja.
Iskrene želje za daljnjim uspješnim obavljanjem dužnosti za Europske olimpijske odbore!“
 
HOO/Vinko Knežević Foto: S. Kadić