U finalnoj borbi kategorije do 80 kg na Europskim igrama u Poljskoj najbolji hrvatski boksač Gabrijel Veočić nije uspio osvojiti najsjajnije odličje, ali ispunio je obećanje da će dati sve od sebe.
 
Ukrajinski „čovjek-stroj“, kako su Oleksandra Hižnjaka nazvali predstavnici medija, slavio je nakon prekida dvoboja sredinom druge runde, pri čemu je trener i otac hrvatskog reprezentativca Pero Veočić u kriznim trenucima našeg borca reagirao bacanjem ručnika u ring. Argentinski sudac u ringu prethodno se i u prvoj rundi odlučio za brojanje hrvatskom borcu, ali opći dojam je da je bilo ishitreno.
 
- Ovo je definitivno najteži suparnik s kojim sam ikada boksao. Nisam očekivao ovakav ishod. Mislio sam da ću izdržati do kraja meča. Sudac je nepotrebno brojio u prvoj rundi, malo prerano je i prekinuo meč, no, u drugu ruku - djelovao sam vrlo iscrpljeno, to je prepoznato i iz mog trenerskog kuta, tako da se može reći da je sudac i imao pravo za takvu odluku. Bio je to uistinu prežestok tempo za mene - kazao je Veočić.
 
Poput kikboksačice Antonije Zec, ni Gabrijel Veočić nije dvojio treba li nastupiti u idućoj borbi s osiguranom medaljom, ali i s ozljedom - u njegovu slučaju ruke i ramena iz polufinalne borbe:
 
- Činjenica je da sam u prethodnoj borbi ozlijedio biceps udarne desne ruke, uključujući i rame, ali želio sam po svaku cijenu nastupiti i iskusiti što to on ima pa je najbolji, a ja nemam. Ne tražim u toj ozljedi izgovor za poraz jer Hižnjak je u ovom trenutku stvarno puno bolji boksač...
 
Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač imao je zadovoljstvo uručivati odličja na proglašenju pobjednika u kategoriji do 80 kg.
 
- Gabrijelu se nema što predbaciti, boksao je protiv najboljeg na svijetu u toj kategoriji, samo mu možemo čestitati na dostojnom otporu. Sve je pokušao, ali s druge strane je bio svjetski prvak, dvostruki europski prvak i olimpijski doprvak iz Tokija, a to sve govori o tome tko je bio favorit u ovom finalu - ustvrdio je glavni tajnik HOO-a, uz dodatnu čestitku našem boksaču i njegovu stožeru za izborenu olimpijsku „vizu“ za Pariz 2024. godine.
 
HOO/Vinko Knežević Foto: Damir Senčar/HINA