Europski olimpijski odbori (EOO) objavili su da će Skoplje (Sjeverna Makedonija) biti domaćin XVIII. ljetnog Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2025. godine.
 
Odluka je potvrđena tijekom EYOF-a u Mariboru, na kojem se nekoliko tisuća najboljih mladih europskih sportaša do 29. srpnja natječe u 11 sportova i sportskih grana. Otkad je prvi put održan u Bruxellesu (Belgija) 1991. godine, EYOF nudi sportašima od 14 do 18 godina priliku za sudjelovanje u međunarodnom višesportskom događaju, s kojeg su dosad 54 osvajača/osvajačice zlatne medalje postali olimpijski pobjednici u svojim disciplinama.
 
Sjeverna Makedonija postat će 25. europska država koja će ugostiti EYOF, odnosno 16. koja će ugostiti njegovo ljetno izdanje. Predsjednik EOO-a Spyros Capralos zahvalio je gradonačelnici Skoplja Daneli Arsovskoj i predsjedniku nacionalnog olimpijskog odbora Sjeverne Makedonije Danielu Dimevskom na prihvaćanju domaćinstva tog događaja.

- Europski olimpijski odbori sa zadovoljstvom najavljuju Skoplje kao domaćina ljetnog EYOF-a 2025. Sigurni smo da će u Sjevernoj Makedoniji organizirati uspješan događaj i mladim sportašima Europe pružiti uspomene za cijeli život - kazao je Capralos.
 
Predstavnici Sjeverne Makedonije nazočili su događajima u Mariboru ovoga tjedna i, kao sljedeći domaćini, imat će čast preuzeti zastavu EOO-a na subotnjoj svečanosti zatvaranja ljetnog EYOF-a 2023.
 
Podsjetimo, Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora je na 50. sjednici u travnju ove godine podržalo kandidaturu grada Osijeka za domaćinstvo ljetnog EYOF-a 2025. godine, ali ta kandidaturu nije dobila potporu na svim potrebnim razinama.
 
ZAVRŠEN EYOF U MARIBORU, HRVATSKA S PET ODLIČJA 15. DRŽAVA NA LJESTVICI USPJEŠNOSTI
 
Predajom zastave Europskih olimpijskih odbora (EOO) idućem domaćinu (Skoplje 2025.) i gašenjem olimpijskog plamena u Mariboru je završeno 17. izdanje Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).
 
Od 23. do 29. srpnja na najvećem sportskom natjecanju mladih sportašica i sportaša (od 14 do 18 godina) Starog kontinenta nastupilo je više od 3600 predstavnika 48 država. Natjecali su se u 11 sportova i sportskih grana.
Hrvatske uzdanice, njih ukupno 74, nastupile su u osam sportova, te osvojile pet medalja (tri zlatne i dvije srebrne) za vrlo respektabilno 15. mjesto na ljestvici država koje su osvajale odličja. Tri kolajne stigle su iz atletike - dvije zlatne koje su osvojile Vita Barbić (koplje) i Mia Wild (100 m prepone) te srebrna Janka Kišaka (110 m prepone). Po jednu zlatnu i srebrnu medalju osvojili su džudaši - Jana Cvjetko u ženskoj kategoriji do 66 kg okitila se najsjajnijim, dok je Luka Katić u muškoj inačici iste težinske kategorije zbog ozljede koljena predao finalni dvoboj te ostao srebrni.

Stjegonoše na otvaranju EYOF-a bili su Jana Cvjetko i Janko Kišak, a na svečanosti zatvaranja - Mia Wild i Luka Katić.
 
Predsjednik Europskog olimpijskog odbora (EOO) Spyros Capralos zahvalio je sportašima, organizatorima i volonterima (bilo ih je oko 800) na uloženom trudu za uspjeh mariborskog EYOF-a. Predajući EOO-ovu zastavu gradonačelnici Skoplja (Sjeverna Makedonija) Daneli Arsovskoj, nakon službenog zatvaranja EYOF-a u Mariboru, Capralos je dometnuo:
 
- Jedva čekam da se za dvije godine vidimo u Skoplju na novom mirnom natjecanju koje će okupiti mlade sportaše i sportašice našeg kontinenta.
 
 HOO/Vinko Knežević Foto: Slobodan Kadić