Trima zlatnim i dvjema srebrnim medaljama na Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) od 23. do 29. srpnja u Mariboru hrvatski sportaši i sportašice u dobi od 14 do 18 godina iznova su potvrdili pripadnost svoje domovine gornjem domu Starog kontinenta. Barem kada je riječ o sportskoj uspješnosti…
 
Pet medalja ne čini se velikim postignućem u odnosu na nastup 74 hrvatska natjecatelja iz osam sportova, ali bitno je napomenuti da su Hrvatsku u Mariboru predstavljale i dvije reprezentacije - muška rukometna i ženska odbojkaška (15+12 predstavnika). Dvije zlatne medalje stigle su iz atletike, osvojile su ih Vita Barbić (bacanje koplja) i Mia Wild (100 m prepone), a iz „kraljice sportova“ na postolje se popeo i srebrni Janko Kišak (110 m prepone). Pritom su Wild i Kišak obranili naslove „eyofovske“ prvakinje i doprvaka. Zlatnu i srebrnu medalju osvojile su i džudaške uzdanice Lana Cvjetko i Luka Katić, oboje u kategorijama do 66 kg. Osim njihovih, bilo je još obilje solidnih pojedinačnih rezultata, a takvima se mogu okvalificirati i momčadski, odnosno ekipni dometi - rukometaši su bili četvrti, a odbojkašice pete.
 
Europski olimpijski odbori (EOO) definitivno su pogodili s ovim natjecanjem, koje već tri desetljeća promovira europsku sportsku mladost. Upravo je EYOF kao jedino kontinentalno višesportsko natjecanje toj mladosti vrlo važna pozornica u sportskim ambicijama ili kako je to ocijenio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, „svojevrsna odskočna daska u njihovim karijerama“.
 
- Pokazalo se da su dosadašnja izdanja Europskog olimpijskog festivala mladih poslužila za afirmaciju mnogih budućih velikih sportaša i sportašica. Osvajači olimpijskih medalja, poput Sandre Perković, Duje Draganje ili Tina Srbića, te brojni olimpijci i sportaši koji su kao seniori ostvarili sjajne rezultate na europskim i svjetskim prvenstvima, prva su iskustva na višesportskim natjecanjima stekli upravo na EYOF-u - poruka je čelnika HOO-a.
 
Od 48 europskih država koje su sa sportašima i sportašicama bile zastupljene na EYOF-u u Mariboru, 35 ih je našlo mjesto u tablici osvojenih medalja, a u tom „društvu“ Hrvatska je na vrlo respektabilnom 15. mjestu. Na ljestvici uspješnosti iza Lijepe Naše su ostale i kudikamo mnogoljudnije i bogatije države, poput Bugarske, Grčke, Švedske, Nizozemske, Belgije…
 
Apostrofiramo li „dosljednu nesklonost“ naših predstavnika prema brončanim odličjima, sličnost s prethodnim EYOF-om u Banskoj Bystrici 2022., na kojem je Hrvatska s pet zlatnih i četiri srebrna odličja bila 11. na ljestvici - leži u činjenici da su sve medalje stigle iz samo dva sporta - prošle godine iz atletike i plivanja, sada - iz atletike i džuda. I Maribor je donio više zlatnih nego srebrnih medalja te novu dominaciju sportašica u „berbi“ odličja.
 
Kako se na rezultatsku uspješnost mladih uzdanica gleda u Hrvatskom olimpijskom odboru?
 
- Nas u Hrvatskom olimpijskom odboru ponajprije veseli činjenica da su brojni sportaši i sportašice, koji su predstavljali Hrvatsku na EYOF-u Mariboru, korisnici naših razvojnih programa. Jednako tako, ovi najuspješniji ubrzo će dobiti i status hrvatskih olimpijskih nada u istoimenom HOO-ovu razvojnom programu. Tako je bilo i nakon prošlogodišnjeg ljetnog EYOF-a u Banskoj Bystrici kada su nas sjajnim nastupima oduševili predstavnici atletike i plivanja. Naravno, dodatno nas veseli veća zastupljenost sportašica pri osvajanju medalja, to daje nadu u sveopći boljitak našeg ženskog sporta - kazao je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač.
 
Na kraju mariborskog ljetnog EYOF-a predsjednik Europskih olimpijskih odbora Spyros Capralos pohvalio je organizatore:
 
- Ovako uspješan događaj bit će teško ponoviti, sve je bilo dobro, sve je prošlo u odličnom ozračju i svi su sportaši i sportašice zadovoljni Mariborom kao domaćinom…
 
No, za dvije godine 18. izdanje ljetnog EYOF-a ugostit će glavni grad Sjeverne Makedonije - Skoplje. Preuzimajući zastavu EOO-a u ime budućeg domaćina, gradonačelnica Skoplja Danela Arsovska najavila je novi spektakularan događaj 2025. godine.
 
Prethodno iskazana želja iz hrvatskih krugova da EOO-ova zastava u tom trenutku završi u rukama gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, ostala je neispunjena jer njezino ostvarenje nisu svi dovoljno željeli. Ali EYOF ide dalje i nova europska sportska mladost kuca na vrata, možda u skoroj budućnosti ipak pokuca i na osječka Vodena vrata?!
 
 Izvor: Promo/HOO Foto: S. Kadić