UEFA očekuje da će u dogledno vrijeme od kluba dobiti izvješće s detaljima akcijskog plana. – piše Goran Čičin Mašansker, novinar Sportskih novosti.
 
UEFA je u subotu kasno navečer objavila kaznu za Dinamove navijače ‘‘nakon izuzetno teških incidenata koji su se dogodili uoči odgođene utakmice trećeg pretkola UEFA Lige prvaka između AEK-a Atena i GNK Dinamo Zagreb koja je prvobitno bila zakazana za 9. kolovoza 2023. u Ateni, a koji su rezultirali smrću grčkog državljanina‘‘.
 
Europska nogometna federacija odlučila je da Dinamovi navijači neće smjeti prisustvovati gostujućim utakmicama svoga kluba u UEFA-inim klupskim natjecanjima do kraja sezone 2023./24.
 
‘‘Prema procjeni UEFA-e, sve utakmice u kojima sudjeluju gostujući navijači GNK Dinama smatraju se visokorizičnima, a to je nažalost potvrđeno iznimnom težinom incidenata zbog prisutnosti navijača GNK Dinamo u Ateni, unatoč odluci da se ne osigura njih s kartama za dotičnu utakmicu. To je također istaknuto u izvješću koje sadrži informacije o incidentima koje su grčke vlasti dostavile UEFA-i‘‘, stoji u priopćenju UEFA-e.
 
Osim toga, od Dinama se traži da, u suradnji s relevantnim političkim, javnosigurnosnim i nogometnim tijelima u Hrvatskoj, osmisli i provede strategiju za iskorjenjivanje nogometnog nasilja povezanog s njihovim klubom.
UEFA očekuje da će u dogledno vrijeme od kluba dobiti izvješće s detaljima akcijskog plana za rješavanje ovog značajnog problema.
 
‘‘Dok GNK Dinamo i njihovi protivnici moraju dati sve od sebe kako bi spriječili navijače GNK Dinama da putuju, gostujuće momčadi koje putuju u Hrvatsku mogu i dalje dobivati punu alokaciju ulaznica, a GNK Dinamo i nadležna javna tijela moraju poduzeti potrebne mjere kako bi osigurali sigurnost gostujućih navijača‘‘, dodaje se u priopćenju.
 
UEFA će izravno obavijestiti nadležna tijela zemalja/gradova domaćina o ovoj mjeri, zaključuje se u poruci iz Nyona.
 
 Izvor: SN Foto: Ronald Goršić/CROPIX