Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač priredili su u prostorijama nacionalne olimpijske udruge prijam za hrvatske strijelce, njihove trenere i izaslanstvo Hrvatskog streljačkog saveza (HSS).
 
"Najpreciznije hrvatske sportaše" predvodili su osvajači medalja s kolovoškog Svjetskog prvenstva u Bakuu (Azerbajdžan) - svjetski prvak u disciplini trap Giovanni Cernogoraz te dvojica članova brončanog terceta u disciplini zračna puška ekipno - Miran Maričić i Josip Sikavica (zbog boravka u inozemstvu uslijed sportskih obveza nije nazočio Petar Gorša). S njima u društvu bili su i treneri Valter Cernogoraz i Siniša Vitez te glavni tajnik HSS-a Bojan Đurković i direktorica reprezentacije Jasminka Francki Bijonda.
 
Predsjednik Mateša čestitao je strijelcima na sjajnim uspjesima koji se u bliskoj prošlosti protežu i na Europske igre u Krakovu, s kojih su donijeli momčadska odličja u obje inačice (zlato i srebro). Čestitajući Giovanniju Cernogorazu na ostvarenoj olimpijskoj normi za Pariz, čelnik hrvatskog olimpizma je istaknuo:
- Osim zbog čestitki za fenomenalne rezultate, pozvali samo vas i zato da vam kažemo kako ozbiljno računamo na vas za Pariz. Znamo da je vaš sport psihofizički vrlo težak, a kada je riječ o opremi - i vrlo skup, pa smo željeli čuti možemo li kako pomoći.
 
Svjetski prvak Giovanni Cernogoraz izrazio je uvjerenje u jaku olimpijsku reprezentaciju iz streljaštva na Igrama iduće godine:
- Hvala vam što cijenite naše rezultate i što nas pratite. Vjerujem da ćemo vas razveseliti s još većim brojem olimpijskih normi. Jedna je tu, a ostale tek trebaju doći, očekujem da će ih biti puno i da ćemo se u pravom svjetlu predstaviti u Parizu.
 
Miran Maričić je pojasnio kako ih očekuju još tri prilike za osvajanje olimpijskih normi - dva Europska prvenstva - u Mađarskoj i Osijeku, te završni turnir u Rio de Janeiru, kao i to da su njegove ambicije za osvajanje norme vezane već za Mađarsku. I najmlađi - Josip Sikavica - izrazio je optimizam za osvajanje dodatnih olimpijskih kvota iz streljaštva. Izrekao je i spontanu zahvalu iskusnim reprezentativnim kolegama Gorši i Maričiću koji su mu pomogli u prilagodbi na seniorsku konkurenciju. Trener Valter Cernogoraz istaknuo je kako su strijelci vrlo predani svom sportu, vrijedni na treninzima i pripremama te da su se posljednjih godina rezultatski prilično „podigli“, ali i da im zbog prirode sporta prečesto nijanse odlučuje hoće li završiti na postolju ili biti 20. Zahvaljujući na prijamu i čestitkama, Siniša Vitez je apostrofirao i problem koji često prati strijelce - nedostatak vrhunskog streljiva, posebno onog malokalibarskog, što bi se u olimpijskoj godini, kada se još skupljaju olimpijske norme, trebalo što manje osjetiti… Prvi operativac HOO-a Siniša Krajač obećao je da će se strijelcima u kvalifikacijama za Pariz, ali i u pripremama za nastup na Igrama - sve biti osigurano, u skladu s programskim stavkama.
 
Uz predsjednika Matešu i glavnog tajnika Krajača, prijamu trofejnih strijelaca u HOO-u nazočila je i direktorica Ureda za pravne i statusne poslove HOO-a Biserka Vrbek, hrvatska olimpijka i proslavljena reprezentativka upravo u streljaštvu.
 
HOO/Vinko Knežević