U Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu svečano je otvorena izložba slika bivšeg hrvatskog izbornika i najtrofejnijeg vaterpolskog trenera na svijetu Ratka Rudića.
 
Sportskom slavom ovjenčani autor predstavio se s dvadesetak slika iz opusa „Iznad površine“, okupivši predstavnike nekoliko naraštaja hrvatskog vaterpola, ali i brojne druge goste iz raznih sfera društvenog života.
 
- Sve je počelo neformalnim razgovorom s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom o umjetnosti, da bi me prije petnaestak dana nazvao iz Mongolije i nagovorio na sve ovo.  Puno mi znači ova izložba jer sport i umjetnost imaju dosta poveznica. Zadaća sporta je uvijek težiti nečem boljem, inovacijama i ulaganju da se uvijek ide naprijed. I umjetnost je slična, uvijek traži inovacije, analize, eksperimente… - kazao je Rudić.
 
O možebitnim kritikama svojih slikarskih djela, Rudić je dodao:
 
- Kritike mojih djela ne zanimaju me, iako se ne plašim ni onih loših jer naučio sam u sportu da loši rezultati mogu biti itekako motivirajući. Nakon nekih loših rezultata, znali smo ostvariti vrhunske rezultate. Ne znam hoću li u slikarstvu doći do vrhunskih rezultata kao u sportu, ali temeljit sam i ambiciozan pa ću pokušati…
 
Zahvaljujući Galeriji Kranjčar na domaćinstvu, ali i svim zaslužnicima za realizaciji izložbe, posebno Ninni Lari Vidaković i Dejanu Aćimoviću, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša podsjetio je na činjenicu da je umjetnost bila sastavnicom olimpijskog programa na Igrama od 1912. do 1948. godine.
 
- Zato sam sretan da smo Ratka Rudića prikazali i u jednoj bivšoj olimpijskoj disciplini, i to kompletnu osobnost koja krasi samo one najnadarenije - izjavio je Mateša.
 
Kroz citate književnog barda Thomasa Elliota o Rudićevu slikarskom umijeću govorio je i glumac/režiser Dejan Aćimović koji privodi kraju i film o vaterpolskoj legendi, te kustos Vanja Babić koji je ustvrdio da je u Rudiću prepoznao iznimnog autora sklonog smionom apstraktnom izričaju.
 
Za 20 godina igračke i 40 godina trenerske karijere, tijekom kojih je bio izbornik čak pet reprezentacija (Hrvatske, Italije, bivše Jugoslavije, SAD-a i Brazila), Ratko Rudić je osvojio četiri zlatne olimpijske medalje. Još je prije tri godine, u trenutku opraštanja od profesionalne karijere, najavio je povratak nikad zaboravljenoj ljubavi - slikarstvu. U ateljeu svoje kuće u Gorskom kotaru, uz zvukove jazza kao omiljenog glazbenog žanra, nastala su mnoga djela naslikana na platnu uljanim i akrilnim bojama, a dio toga upravo je predstavio u izložbenom opusu pod nazivom „Iznad površine“.
 
Izložba slika Ratka Rudića u Galeriji Kranjčar (Kaptol 26) moći će se pogledati do 28. rujna.
 
  HOO/Vinko Knežević Foto: Jozo Čabraja