Nakon što je žalbeno tijelo Uefine Disciplinske komisije donijelo odluku o kazni Hrvatskom nogometnom savezu za diskriminaciju na utakmici Europskih kvalifikacija protiv Latvije, na konferenciji za medije govorili su predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić i voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurica Jurjević.
 
- Najvažnije je da će stadion u Osijeku biti u potpunosti otvoren za gledatelje. Sretni smo i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, naših građana i navijača. Drago nam je da je Europska nogometna federacija Uefa prepoznala sve ono što je napravljeno s naše strane da bismo prezentirali istinu, a to je da se HNS bori protiv svih vrsta diskriminacije. Hvala MUP-u, Prekršajnom sudu, svima onima koji su sudjelovali u pronalaženju i sankcioniranju počinitelja, hvala i odjelu prevencije, sigurnosti i integriteta na čelu s Juricom Jurjevićem - rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić, koji je zadovoljan činjenicom da su počinitelji izgreda na utakmici Hrvatska - Latvija brzo pronađeni i sankcionirani.
 
- Davao sam deset posto izgleda za pozitivan ishod. Ne mogu ulaziti u odluku žalbene komisije Uefe, najvažnije je da su pronađeni počinitelji i da su sankcionirani. Prije bi se događalo da HNS bude kažnjen, platili bismo kaznu i na tome je ostalo. Najbitnije je da su počinitelji nađeni, o tome smo obavijestili odgovorne ljude u Uefi. Hvala im što su prepoznali našu želju da se to razriješi, želimo se boriti protiv svih vrsta diskriminacije.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slobodna prodaja ulaznica započet će tijekom utorka 3. listopada te će biti organizirana isključivo putem interneta na HNS-ovom portalu za ulaznice https://www.ulaznice.hr/hns/home.jsp
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prvi čovjek HNS-a istaknuo je i dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova.
- Zadovoljan sam suradnjom, da nije bilo ovako brze reakcije naše redarske službe i odjela za prevenciju, sigurnost i integritet, odnosno policije i suda, ishod je mogao biti drukčiji. Ne daj Bože da nam se dogode slične stvari, želio bih da uvijek možemo reagirati i spriječiti tako nešto. Ne smijemo dozvoliti da se stadion zatvara zbog ovakvih poteza pojedinaca.
 
Predsjednik HNS-a se na kraju zahvalio medijima.
- Mediji su jako bitni, prenoseći istinu uvelike su pridonijeli pozitivnom ishodu. Uz sve naše napore, odnosno napore policije i prekršajnog suda, ne bi to bilo tako da mediji nisu prezentirali pravo stanje stvari. Zato sam im zahvalan na tome. Najvažnije je provoditi zakon, kad postoji volja i želja to se brzo riješi. U sedam dana se može pronaći i sankcionirati počinitelje. Nemojmo dozvoliti da budemo žrtve pojedinaca, da zbog toga ispaštaju svi, ne samo navijači, nego i igrači jer znamo koliko im znači podrška naših navijača. Naknada štete? Za sve troškove koje snosimo povući ćemo daljnje postupke - zaključio je Kustić.
 
Voditelj poslova prevencije, sigurnosti i integriteta Jurica Jurjević ukazuje na prevenciju kao prvi preduvjet sprečavanja eventualnih problema.
- Cilj je prevencija. Ako govorimo o širem problemu, postoji neprimjereno skandiranje koje neću izreći, a često se događa u utakmicama domaćeg prvenstva i utakmicama reprezentacije kad smo nezadovoljni suđenjem. Zato smo dobili prvu uvjetnu kaznu. Imali smo 55 tisuća Hrvata koji su to uzvikivali na dvije utakmice u Rotterdamu. Na utakmici u Rijeci smo imali 8.151 navijača, a trojica su napravila problem, oni su uhićeni i osuđeni pa je Uefa donijela jedinu moguću odluku. Ako u nogometu bude tako da odgovara za posljedice onaj koji je to napravio, bit će puno bolje društvo - istaknuo je Jurjević i pojasnio kako teku pripreme za susret između Hrvatske i Turske.
-
Mi se za utakmicu u Osijeku pripremamo od kraja dvoboja u Armeniji. Iskoristit ćemo i ovu odluku i medije da tom rasizmu i diskriminaciji stanemo na kraj. Da se takvo nešto ne dogodi u Osijeku. Predsjednik je zahvalio navijačima pa je to prilika da gledateljima otkrijemo nepoznato. Puno se pričalo o tome kako je zastava unošena, prepoznata. Ja sam dobio poruku od jednog odgovornog navijača da mu se čini da je vidio ustašku zastavu, bio je udaljen nekoliko metara. To je smjer kojim moramo ići, ima neodgovornih, ali vjerujem da ima puno više onih odgovornih. Pripremit ćemo se za ovu utakmicu na najbolji mogući način, kad god Hrvatska igra, to je festival nogometa. Bit će dovoljno vremena da se svi pregledaju, bez ulaznice se neće moći ući u stadion. Znam da će biti veliki pritisak u smislu osiguranja, ali ne želimo podleći tome da veći dio stadiona bude podložan represivnim mjerama - istaknuo je Jurjević.
 
Izvor: HNS www.hns.family/vijesti Foto: Drago Sopta/HNS