Prilikom traženja ili promoviranja iskusnih kandidatkinja, nemojte zanemariti sportsku pozadinu zaposlenica - poručile su poduzetnicima bivše sportašice na konferenciji Uspješne u sportu, uspješne u poslu koja je održana u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog olimpijskog odbora.
 
- Oko 1,6 posto hrvatskog BDP-a dolazi iz industrije sporta. Na jedan uloženi euro putem sportskih natjecanja može se zaraditi četiri. Međutim, Hrvatska na sport i rekreaciju izdvaja tek 0,11 posto BDP-a. To ju stavlja na predzadnje mjesto među članicama EU-a, iza Malte i Cipra. S druge strane, danas razgovaramo o ovome jer promjene na tržištu radne snage čine da poslodavci više nego ikada prije cijene kvalitetne radnike. Zato pozivam sve tvrtke i organizacije da prepoznaju potencijal bivših sportaša i sportašica. Njihova strast, fokusiranost i sposobnost za donošenje odluka pod pritiskom čine ih dragocjenim dodacima timu - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.
 
U anketi Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog olimpijskog odbora sudjelovalo je više od 140 uspješnih žena s iskustvom u sportu. Istražilo se koje vještine sportaši i sportašice donose iz sporta u posao. Ispitanice su istaknule strast i želju za uspjehom kao neophodne za napredak, sposobnost timskog rada neprocjenjivom, a naglasile su i da su porazi dio puta ka uspjehu.
 
- Uvijek nam je drago istaknuti uspješne sportašice, a ovom prilikom i one koje su uz sportsku napravile i iznimnu poslovnu karijeru. Nadamo se da će to potaknuti žene na bavljenjem sportom, znajući da je moguće nadvladati izazove koje taj put nosi. Osim promicanja žena u sportu, HOO se intenzivno bavi i temom poticanja dualne karijere. Zato je unutar HOO osnovan Karijerni centar kojeg vodi naša proslavljena olimpijka, Snježana Pejčić. S obzirom na aktualnost teme nadamo se da je ovo tek početak sličnih aktivnosti - istaknuo je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.
 
Iako je u strukturi stanovništva Europe veći broj žena nego muškaraca, ako se promatra poduzetništvo, poduzetnice čine samo trećinu samozaposlenih osoba u Europskoj uniji. Žene se suočavaju s izazovima pristupa financijskim sredstvima, informacijama, edukacijama i poslovnim mrežama kada osnivaju i vode vlastiti posao.
 
- Nužna je suradnja svih državnih tijela i sportskih organizacija u promicanju važnosti ravnopravnosti spolova u sportu i zato Ministarstvo turizma i sporta u okviru svih svojih propisa i aktivnosti na to stavlja poseban naglasak. Ravnopravnost spolova temeljno je načelo u razvoju i uvođenju svake mjere u sportu, što je prepoznato u našem Nacionalnom programu sporta 2019. – 2026. Naš fokus je dvostruk: jedan je promicanje i kampanja za ravnopravniju zastupljenost žena u sportu, a drugi je borba protiv rodno utemeljenih stereotipa i nasilja - poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, izaslanica predsjednika Vlade.
 
- Početkom ove godine na snagu je stupio novi Zakon o sportu koji propisuje kako sport mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na dob, spol ili invaliditet. Sport je snažan alat za promicanje jednakosti i stoga idealno sredstvo kako bi se osigurale jednake mogućnosti za dječake i djevojčice i omogućio im se jednak pristup bavljenju sportom i stjecanju vještina za sportsko vodstvo - nastavila je ministrica Brnjac i dodala da Vlada kontinuirano radi na dodatnom poboljšanju uvjeta za razvoj sporta u svim segmentima.
 
- Ovogodišnja procjena Svjetskog gospodarskog foruma je da će trebati 131 godina kako bi žene postigle političku, socijalnu i ekonomsku jednakost s muškarcima. Trebamo ubrzati sat, ne samo u našoj državi već na svjetskoj razini. Sport je moćna poluga koju žene mogu jako dobro iskoristiti za napredovanje i pronalazak svoga mjesta na upravljačkim pozicijama. U našem istraživanju sportašice su istakle upornost, disciplinu i samopouzdanje kao glavne faktore uspjeha. Uspjeh žena u sportu i poslu ima multiplikatorski pozitivan društveni učinak, preokrećući rodno utemeljene pretpostavke i dajući primjer mlađim generacijama - izjavila je potpredsjednica HGK i savjetnica predsjednika HOO-a za sportsku infrastrukturu Mirjana Čagalj.
 
Identificirano je na konferenciji da je potrebno formirati programe podrške za tranziciju sportašica u poslovni svijet. Na taj način stvorit će se okruženje u kojem će sportašice nastaviti ostvarivati uspjehe kao liderice i stručnjakinje u poslovnim karijerama. Na panel-diskusiji o povezanosti uspješne sportske i poslovne karijere sudjelovale su Iva Olivari, Martina Zubčić Dušak, Maša Vidić, Ana Jelušić Black, Sanda Dubravčić-Šimunjak, Petra Starčević Gerl i Mirjana Čagalj.
 
- Mislim da je važno reći da nakon sportske karijere počinjemo ispočetka, ulazimo u sasvim novu ulogu i novo okruženje u kojem više nisu bitne sportske medalje i nedavni uspjesi. U svakom svom poslovnom danu pokušavam biti fokusirana na pronalaženje rješenja, iniciranje akcije te na uživanje u svemu što se događa oko mene, bilo dobro, bilo loše, jer sve je to prilika za napredak. Upravo je to iskustvo stečeno u taekwondo borbi - naglasila je Martina Zubčić Dušak, operativna menadžerica u tvrtki Project 3 Mobility.
 
Bavljenje sportom može pomoći ženama da probiju tzv. „glass ceiling“ i pronađu svoje mjesto u izvršnim i upravljačkim redovima, zaključeno je na konferenciji. No postavilo se i pitanje za nastavak razgovora o ovoj temi: je li bavljenje sportom ključno – ili već i učenje ponašanja od onih koji igraju na najvišim razinama pomaže. U tom kontekstu, snažnija prisutnost ženskog sporta u javnom diskursu bila bi veliki korak naprijed.
 
Izvor: HGK