Bolno je bilo gledati nemoćnu Hrvatsku koja je na kraju tjedna iz pakla doživjela debakl i više nema u svojim rukama plasman na Euro kroz skupinu. U studenom bi puno sreće trebalo... – komentar Dražen Antolić, novinar Sportskih novosti.
 
Za dvije katastrofalne povezane prezentacije raniji izbornici su gubili glave. Tako su pali i Štimac, i Kovač, čak je Čačićeva ekipa nudila više prije no što je "dekapitiran". Zlatko Dalić, čovjek s tri medalje, naravno neće doživjeti nečastan otpust, ali on mora do studenoga, a sad se čini i doigravanja, naći ponovno pogon koji će vući Vatrene. Ako nas neće biti na Euru bi bio apsolutno najgori podbačaj u povijesti naše reprezentacije. A samo prije mjesec dana postavljalo se pitanje može li Hrvatska biti prvak Europe.
 
Što je pošlo po zlu za sunovrat kakav nitko nije očekivao? Ne može se sve svesti na izostanke napadača Perišića, Kramarića i Petkovića jer niti Wales nije bio kompletan. Stožer je kriv zato što mu je ekipa izgledala grozno. Dojam je da je u listopadski program ušao preležerno, da se Dalić bavio sa svime više nego s Turskom i Walesom, na okupljanju je na press konferenciji sam priznao da nije previše analizirao Turke. To jasno povlači da nije imao pripremljen niti način kako protiv njih igrati.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Playoff bi značio da do ožujka nećemo znati idemo li u Njemačku. Depresivna stvarnost za reprezentaciju s dvije velike medalje unatrag deset mjeseci.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
No, veliki hrvatski problem je što u ovoj akciji nije imao vezni red niti obranu, a ne samo napad. Nevjerojatno je, poput scenarija horora da su svi glavni igrači podbacili. Modrić, Kovačić, Brozović i Gvardiol, igrali su daleko ispod svoje razine. Specijalno je potonuo Brozović na kojeg je "rekreativna liga" u Saudijskoj Arabiji već ostavila trag. On je ključni moderator igre, čvrstine, brzine, agresije, a ništa nije radio kako valja, pritom i je kobno griješio.
 
Navikli smo na velike utakmice, a sad nam se ponovno smiješi naš stari "prijatelj" play-off u kojem smo uvijek bili uspješni, no to bi značilo da do ožujka nećemo znati idemo li u Njemačku. Depresivno za reprezentaciju s dvije velike medalje unatrag deset mjeseci.
 
Ostalo nam je nadati se da će se igrači kroz klubove vratiti u formu, ali i da će Dalić napraviti bolji posao, da će i on naći pravu formu. Prije svega nova napadačke rješenja, ali vratiti ekipi fizionomiju igre da se ne traže po teretnu i ne lutaju. Često nam napad nije štimao, sad niti dueli, niti defenzivno postavljanje, a kamoli reakcije... Hrvatska je u Walesu igrala "ševu" dok ne izgubi loptu, bez ideje i smisla, osim završnog pritiska i gola Pašalića nakon kornera koji nije ni počasni.
Ne postoji kritika koju za prikazano nisu zaslužili, čak se ni u Cardiffu nisu uspjeli iskupiti za Tursku, nije dovoljno htjeti, treba moći i znati, ali Vatreni imaju kvalitetu za bolje. Za puno bolje. Za to nam prije svega trebaju pravi Modrić i ostale zvijezde. Danas se možemo pitati koliko još može Luka. Vjerujemo da može, da će taj Euro koji je zacrtao ipak igrati. Ali sad je sve na stolu.
 
 Izvor: SN Foto: Nick Potts/PA Images/Profimedia