Iako su svijetom oktanskog sporta kružile priče kako Velika nagrada Belgije više neće biti u kalendaru Formule 1, ipak je došlo do preokreta. Kako je izvijestio portal Total Motorsport, Formula 1 dogovorila je jednogodišnje produljenje ugovora te će utrka u Spa-Francorchampsu ostati u kalendaru do 2025. godine.
 
- Spa je sinonim za Formulu 1 koja je bila jedna od staza u našoj prvoj sezoni i jako je vole navijači i vozači, stoga mi je drago produžiti našu suradnju s njima do 2025. godine - rekao je glavni direktor Formule 1 Stefano Domenicali.
U srpnju 2023. vozač F1 Regionalnog europskog prvenstva Dilano van ‘t Hoff poginuo je u nesreći na dionici Kemmel Straight u mokrim uvjetima. Ta se nesreća dogodila tri godine nakon smrti vozača Formule 2 Anthoinea Huberta.
- Promotor je poduzeo velike korake u posljednjih nekoliko godina kako bi poboljšao iskustvo navijača i infrastrukturu, a rad je u tijeku između svih dionika s jasnim fokusom na pružanje sigurnih i uzbudljivih utrka. Želio bih zahvaliti promotoru i Vladi Valonije na njihovoj kontinuiranoj podršci - dodao je Domenicali.
 
Naravno, ostankom Formule 1 u Belgiji oduševljena je i lokalna vlast jer takav veliki sportski događaj donosi brojne benefite široj zajednici.
- Naša regija ponovno će se uzdići u vrh međunarodne scene, zahvaljujući visokokvalitetnim događajima i legendarnoj sportskoj infrastrukturi. Osim prestiža, želio bih naglasiti značajan gospodarski učinak koji ovaj događaj donosi Valoniji i Belgiji. Prema studiji provedenoj 2021., Grand Prix generira pozitivne spin-offove od 41,8 milijuna eura za našu regiju, nakon odbitka javnog financiranja, koje se stalno smanjuje. Ove godine možemo očekivati još pozitivnije rezultate. Velika nagrada Formule 1 stoga utjelovljuje i simboličan trenutak u moto sportu i snažan motor gospodarskog rasta za našu regiju - istaknuo je Willy Borsus, potpredsjednik i ministar gospodarstva Valonije.
 
 Izvor: SN/G.Č.Mašansker Foto: Hoch Zwei/Zuma Press/Profimedia
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Bernie Ecclestone iznenadio sve, stigao na sud i priznao krivnju, platit će nestvaran iznos za veliku prevaru
 
 
Na sud je bivši čelnik Formule 1 92-godišnji milijarder stigao u pratnji 47-godišnje supruge Fabiane. Bivši glavni čovjek Formule 1 priznao je krivnju za utaju poreza, nakon što je u istražnom postupku utvrđeno da nije prijavio više od 463 milijuna eura koje je imao na računu jedne zaklade u Singapuru.
 
Nešto više od mjesec dana prije početka sudskog procesa u kojem je bio optužen za poreznu prijevaru, Ecclestone se pojavio pred sucem Kraljevskog suda u Southwarku, četvrti u jugoistočnom dijelu Londona, te iznenađujuće priznao krivnju, nakon što se prvobitno izjasnio da nije kriv. Ecclestone je na sud stigao u pratnji 47-godišnje supruge Fabiane, a osim rečenice da "priznaje krivnju", pred sudom je još samo potvrdio svoje osnovne osobne podatke. U opsežnoj istrazi utvrđeno je da je Ecclestone prešutio postajanje računa u Singapuru, odgovorivši na izravno pitanje da "nije osnivač niti korisnik bilo kakve zaklade u Ujedinjenom Kraljevstvu ili izvan njega". Prijavio je samo jednu zakladu, čiji je korisnik njegova kći.
 
Državni tužitelj Richard Wright je u svom obraćanju nakon Ecclestoneovog priznanja iznio da je optuženik svjesno dao "neistinit ili pogrešan odgovor" u istražnom procesu. "Gospodin Ecclestone nije bio upoznat kako je strukturirano vlasništvo nad dotičnim računima. Stoga nije znao je li podložan porezu, kamatama ili kaznama u odnosu na iznose koji prolaze kroz račune te nije bio u poziciji dati pozitivan ili negativan odgovor", rekao je Wright te zaključio: "Sada prihvaća da duguje određeni porez."
 
Ecclestone je u građanskoj nagodbi pristao vratiti 652,6 milijuna funti (oko 756 milijuna eura) poreznoj i carinskoj upravi, rečeno je sudu. Tim će iznosom biti pokriveni porez, zatezne kamate i kazne za porezno razdoblje od 1994. do 2022.
 
 Izvor: HINA Foto: Lucy North/pa Images/profimedia