Što to ima u hrvatskom biću da ga tako nepogrešivo vodi na vrhunce sportskih uspjeha širom svijeta? Infrastruktura? Teško – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.
 
Pa Hrvatska i kad ima novu novcatu dvoranu, mislim na nekoliko Arena koje su građene uoči SP u rukometu, dopusti da jedna sasvim propadne, ona u Splitu, a druga, u Zagrebu, vidi sport samo slučajno. Više zagrebačka Arena služi stanovitoj Aleksandri Prijović, nego sportu. Dobro, ako nije infrastruktura, možda je izgrađen sustav ulaganja u sport i sportaše? Ne znam bih li se nasmijao ili zaplakao na to. Da nije HOO-a, naročito zadnjih godina, a uz njih i napokon nekakva svijest o vrijednosti vrhunskog hrvatskog sporta u međunarodnim okvirima te značaja bavljenja sportom za zdravlje nacije, ne bi bilo ni novaca kroz ministarstvo. Makar, i to je ponekad sporadično, pa čak i nedovoljno, ako pogledamo samo neke manje uspješne zemlje, no polako ide prema boljem. Drugim riječima, sustav financiranja do sada nije utjecao na različite uspješne modriće, perkovićke, srbiće, sinkoviće, vlašiće i tako redom, ima ih podosta. Dakle, što je?
 
Znanje? Stvaranje sportaša? Treneri? Djelomično da, ali samo djelomično. Vrhunskih je trenera u Hrvatskoj premalo, a kad im pogledate godine rođenja, uskoro ih i neće biti baš previše. Hrvatsko znanje o kineziologiji, hrvatske trenere i stručnajke prepoznali su prije na Pekinškom sportskom sveučilištu nego u domovini. Primjerice, tamo podosta dana u godini boravi bivši dekan KIF-a, Damir Knjaz, kineziolog koji je s Kinezima razvio znanstvene metode i znanje o testiranju sportaša i koji to i dalje tamo, u dalekom Pekingu, razvija. Zašto tamo? Jer Kinezi imaju najmoderniju tehnologiju. I uči, jer se ne srami priznati da može puno toga naučiti. Pa i predsjednik HOO-a, g. Zlatko Mateša ima doktorat baš na tom sveučilištu, zovu i neke gostujuće predavače iz Hrvatske. Jer, treba učiti, svakoga dana i svugdje. Pa i od Kineza.
 
A što su naučili Kinezi od Hrvatske i malobrojnih Hrvata na BSU-u? Kao prvo - da smo uspješni. Za njih dovoljno. I onda su Kinezi krenuli tim stopama. U Kini postoji čak 14 sportskih sveučilišta, pekinško je najpoznatije i najveće. U sklopu sveučilišta nalazi se 120 sportskih objekata, uključujući stadione, dvorane i bazene. Dobro ste pročitali brojku - stotinu i dvadeset! Ponose se svojim sportašima, a nedaleko samog središta cijelog zapravo kampusa nalazi se niz otisaka stopala najvećih kineskih sportaša, koji su svi studirali baš na pekinškom sveučilištu. Pokazuju to svakom gostu. Hvale se time.
 
No, osim sporta, dakle klasične kineziologije, na sveučilištu su odlučili razviti i sportsko novinarstvo, pa su izgradili i ogromni televizijski studio, prekrasnu i najnovijom tehnologijom opremljenu režiju, a njihovi su studenti novinarstva i komunikologije bili ne samo uključeni u projekt npr. Univerzijade u Čenduu, nego su tamo neki i aktivno radili kao TV komentatori. Impresivno. Tako su Kinezi zapravo logično povezali uspješan sport s uspješnom sportskom televizijom na najvišoj financijskoj, znanstvenoj i profesionalnoj razini. Ulaganja za njih u oba segmenta nisu problem, jer u svemu vide smisao. Prvenstveno da sportom grade zdravu naciju, da vrhunskim sportom grade svoj imidž u svijetu, a da vrhunskom tehnologijom televizijskog pristupa i raširenim novinarskim djelovanjem i društvenim mrežama stvaraju pretpostavke za novi krug zdrave nacije i iz nje vrhunskih sportaša. Sve kod Kineza to ima smisla. Malo se čak i začude kad ih pitate kako to financiraju - i sport i 120 sportskih objekata i vrhunske sportaše i vrhunsku televiziju, jer za njih je to sve zapravo logičan spoj za budućnost. Jedini moguć, a tada ništa nije skupo.
 
I onda se, naravno, čovjek mora vratiti u hrvatsku stvarnost u kojoj nije baš sve tako kako je u Kini, posebno što se televizije, ove televizije, tiče. Nakon godina rada mnogima još nije jasno da je tehnologija, vrhunska tehnologija jednostavno - potreba. I malo se onda, sa sjetom zapitam kako to da Hrvati prvo uče Kineze, a onda Kinezi pokažu Hrvatskoj kakav zapravo treba biti spoj sporta i sportske televizije!
 
 www.sptv.hr peJURAtivno