Na trećem izdanju Svjetskih igara u borilačkim sportovima (World Combat Games), održanim u Rijadu (Saudijska Arabija), hrvatski sportaši osvojili su 11 medalja: tri zlatne, dvije srebrne i šest brončanih. Zauzeli su 24. mjesto od 79 država koje su osvajale odličja.
 
Svjetske igre u borilačkim sportovima 2023., u organizaciji SportAccorda, ove godine su ugostile najbolje borce iz 16 olimpijskih i neolimpijskih borilačkih sportova. Oko 2.000 sportašica i sportaša borilo se sedam dana, a u svakoj težinskoj kategoriji kvalificiralo se osam najboljih sa svih kontinenata, bodujući pritom rezultate sa svjetskog i kontinentalnog prvenstva.
 
Prve Igre održane su 2010. u Pekingu, druge - 2013. u St. Peterburgu, a treće, sada, u Saudijskoj Arabiji, nakon što su izdanja iz 2019. (Tajvan) i 2021. (Astana) otkazana. Natjecatelji su se borili u karateu, kendu, kickboxingu, taekwondou, boksu, savateu, jiu-jitsu... S osvojena dva zlatna odličja najuspješniji hrvatski sportaš bio je Rino Mašić u obaranju ruku. Mašić je osvojio zlato na lijevu i desnu ruku u kategoriji do 110 kg. Viktorio Sović je bio treći na lijevu ruku (- 100 kg), dok je Ivo Križan zauzeo četvrto mjesto na desnu ruku (- 110 kg).
 
- Iza mene je godina iz snova. Osim što sam upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu, ostvario sam i velike sportske uspjehe, te završno na Top 8 turniru osvojio zlatna odličja na obje ruke bez izgubljenog dvoboja - kazao je 19-godišnji Mašić.
 
Najviše medalja Hrvatska je osvojila u savateu - pet. Karmela Jakelja bila je zlatna do 60 kg (combat), Marko Bulek osvojio je srebrnu medalju u kategoriji do 60 kg (combat). Tajana Koščak bila je treća u assautu u kategoriji do 60 kilograma, Patrik Grđan u savate combatu u kategoriji do 70 kilograma, a Jadre Pavičić u savate combatu do 85 kg. Kickboksačica Marija Bodač osvojila je srebro (- 65 kg), a Ante Buzov je bio treći (- 71 kg). Broncu je osvojila i Nadina Biljanović u ju-jitsuu u kategoriji do 70 kg.
 
Igre je službeno proglasio zatvorenima dopredsjednik Saudijskog olimpijskog i paraolimpijskog odbora, princ Fahd bin Jalawi bin Abdulaziz. Grad domaćin sljedećih Svjetskih borilačkih igara, 2025. godine, bit će izabran početkom iduće godine. 
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita svim reprezentativcima - osvajačima medalja na Svjetskim igrama u borilačkim sportovima u Saudijskoj Arabiji!
 
Hrvatske karatašice osvojile ekipnu brončanu medalju u borbama na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj
 
Hrvatska ženska karate reprezentacija u borbama - Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak i Nikolina Golomboš - osvojila je ekipnu brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Unatoč snažnoj potpori s tribina domaćim predstavnicama u Laszlo Papp Areni, hrvatske su karatašice pobijedile Mađarsku s 2-0, uz bodovnu razliku 15-0, što se rijetko susreće u mečevima za odličje. Lea Vukoja svladala je Aichu Zakiu Boussebaa s 8-0, a posao je na jednako uspješan način dovršila Sadea Bećirović, koja je bila bolja od Reke Molnar sa 7-0.
 
U prvom dijelu natjecanja Hrvatska je najprije pobijedila Hong Kong 2-0, potom s istekom vremena Tursku 2-1. Nakon toga Belgiju 2-0 i Maroko 2-1, također preokretom u završnici, a izgubile su tek u dvoboju s kasnijim prvakinjama, reprezentacijom Španjolske 0-2. Hrvatska ženska reprezentacija u borbama na taj je način prvi put osvojila ekipnu žensku svjetsku medalju nakon Pariza 2012. godine. Dio ženskog izborničkog tima činili su Danil Domdjoni i Esad Garibović, a hrvatskoj delegaciji na čelu s predsjednikom HKS-a Davorom Cipekom, ujedno i glavnim tajnikom Europske karate federacije, to će biti dodatni poticaj za sljedeće veliko natjecanje - EP u Zadru 2024. godine.
 
Na SP-u u Mađarskoj sudjelovao je 921 natjecatelj iz 103 zemlje. Među 26 zemalja koje se vraćaju s najmanje jednom medaljom je i Hrvatska. 
 
Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita ženskoj karate reprezentaciji na osvojenom brončanom odličju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti!
 
Dvije hrvačke medalje - Matej Mandić osvojio srebro, a Karlo Kodrić broncu na Svjetskom U-23 prvenstvu
 
 S mlađeseniorskog (U-23) Svjetskog prvenstva u hrvanju grčko-rimskom načinom u Tirani hrvatska reprezentacija vraća se s dvije medalje - Matej Mandić postao je svjetski doprvak, a   Karlo Kodrić se okitio broncom.
 
 Član zagrebačkog Metalca Matej Mandić (87 kg) na putu do finala svladao je četvoricu suparnika - Amerikanca Altomera (12-4), Armenca Sargisjana (9-0), Poljaka Szymonowicza (10-   2)  a u   polufinalu i Finca Latvalea (11-0). Njegov niz uvjerljivih pobjeda prekinuo je u finalnom dvoboju Rus Magomed Murtazalijev koji je nakon vodstva 13-4 borbu okončao tušem...   Sve u svemu -   Matej Mandić je demonstrirao velike mogućnosti u najjačoj svjetskoj konkurenciji do 23 godine.
 
 Petrinjac Karlo Kodrić (82 kg) izgubio je polufinalni dvoboj, također od Rusa - Gonibova (1-10). Kodrić je prethodno bio bolji od Indijca Rahula (11-0) i Gruzijca Mamaladzea (7-1). Kroz   repasaž je trasirao put do prilike za odličje, svladavši Poljaka Gardziolu (8-3), a u borbi za broncu nadvisio je Ukrajinca Abdijeva (3-0). Nakon prošlogodišnjeg srebra, Karlu Kodriću je   bronca   iz Tirane druga osvojena medalja zaredom na mlađeseniorskim SP-ima.
 Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita sjajnim hrvačima - Mateju Mandiću na osvojenom srebrnom i Karlu Kodriću na osvojenom brončanom odličju na mlađeseniorskom SP-u u   Albaniji!
 
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša gostovao na proslavi 70. obljetnice Sportskog sveučilišta u Pekingu
 
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 70. obljetnice utemeljenja Sportskog sveučilišta u Pekingu (Beijing Sport University). Predsjednik HOO-a doktorirao je na pekinškoj visokoobrazovnoj ustanovi i dugogodišnji je promicatelj prijateljskih odnosa između Republike Hrvatske i NR Kine, posebice na sportskom i kulturnom planu.
 
Na spomenutoj svečanosti u Pekingu čelnik Kineskog olimpijskog odbora i ministar opće uprave za sport NR Kine Gao Zhidan uručio je Zlatku Mateši vrijedno priznanje upravo za zasluge u stvaranju tih "mostova prijateljstva".
 
Karijerni centar HOO-a održao u Rijeci dvije interaktivne radionice iz projekta „Mentalno zdravlje učenika sportaša“
 
 U tjednu iza nas održane su još dvije radionice projekta „Mentalno zdravlje učenika sportaša“ i to u dvjema riječkim srednjim   školama koje imaju sportska odjeljenja - Prvoj hrvatskoj   riječkoj gimnaziji i Salezijanskoj gimnaziji.
 
 Sudjelovalo je pedesetak učenika drugih i trećih razreda, a za vrijeme radionice imali su priliku čuti osobna iskustva bivših učenika   njihovih škola. Vaterpolist Primorja Erste banke   Karlo Babić i bivši nogometaš, danas trener pionira HNK Rijeka, Ivan Močinić, vrlo su otvoreno i poučno opisali vlastite načine   balansiranja dualne karijere - u sportu i obrazovanju.   Spomenuli su i s kakvim su se mentalnim preprekama susretali kroz svoje sportske karijere te na koji način su se nosili s i   izazovima raznih vrsta. U 90 minuta, koliko su trajale   radionice, najveći naglasak je stavljen na mentalno zdravlje kojeg su psihologinje Mentalnog treninga Lea Dogan i Dajana   Čopec pokušale što više približiti mladim učenicima   sportašima kroz izlaganja, objašnjenja raznih tehnika te konkretne vježbe.
 
 Karijerni centar HOO-a i Mentalni trening priredit će nove interaktivne radionice u studenome, a mjesto održavanja bit će Slavonija i druge destinacije kontinentalnog dijela Hrvatske.
 
 
  
 HOO/Vinko Knežević Foto: HOO/HHS/FaH/EPA/&obiteljski album