Točka dnevnog reda s prijedlogom inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o sportu u poglavlju o trajnim naknadama trenerima - obilježila je 57. sjednicu Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, održanu u četvrtak u Zagrebu.  
 
Naime, unatoč činjenici da su novim Zakonom o sportu regulirane trajne naknade trenerima koji su s pojedincima ili ekipama ostvarili vrhunske rezultate na velikim međunarodnim natjecanjima, ostale su nedorečenosti koje to pravo uskraćuju pojedinim zaslužnicima. Najzorniji je primjer trenera streljaštva Stjepana Vučkovića. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. njegov se učenik Giovanni Cernogoraz okitio zlatnom medaljom u trapu, ali zbog ograničenog broja akreditacija (samo tri za trenere iz Hrvatskog streljačkog saveza), Vučković kao njegov trener nije uživo svjedočio događaju. Te godine je sjajni Istranin prvi put postao i europski prvak u trapu, za što također zasluge pripadaju i dugogodišnjem treneru Vučkoviću.
 
Vijeće HOO-a je jednoglasnom odlukom uputilo prijedlog Ministarstvu turizma i sporta da se promjenama u članku 79. Zakona o sportu, pravo na trajne naknade omogući i trenerima stvarno zaslužnim za uspjehe sportaša, a koji ne posjeduju akreditacije ili slične preduvjete kao dokaze o sudjelovanju na sportskom događaju. Budući da HOO uvijek ide u korist sportaša i trenera, kako je istaknuo predsjednik Mateša, prihvaćen je i prijedlog Hrvatskog teniskog saveza za dodjelu trajnih naknada za sportsku izvrsnost Sabrini Goleš (pojedinačno olimpijsko srebro iz Los Angelesa 1984. u vrijeme kada je tenis bio još pokazni sport) i Renati Šašak Ružir (dvije osvojene europske medalje iz 1981. godine).  
 
Ured za olimpijski program HOO-a izvijestio je o izmjenama i dopunama projekata OI 2024. i ZOI 2026. Od listopadske sjednice Vijeća samo je gimnastičar Tin Srbić promoviran u evidentnog olimpijskog kandidata za Pariz, a snowboardašica Lea Jugovac postala je potencijalna B kandidatkinja za ZOI 2026. godine. U svrhu što većeg broja zimskih olimpijaca u budućnosti predloženo je i 40-postotno povećanje financijskog izdvajanja u godinama koje će prethoditi Igrama. Vijeće HOO-a zauzelo je stav da se u projektima i ljetnih i zimskih Igara trebaju povećati financijska sredstva.
 
U razvojnim programima HOO-a također je bilo promjena. Nova korisnica RZ-a I s 1. listopada postala je atletičarka Laura Matko, dok su Vita Barbić (atletika) s 1. rujna i Marko Božić (judo) s 1. kolovoza prešli u RZ II/1. Matea Butorac (sinkronizirano plivanje) uvrštena je u RZ III s 1. kolovoza. U programu sufinanciranja rada trenera, u skupini kvalitetnih trenera, novi ženski rukometni izbornik Ivica Obrvan zamijenio je prethodnika na toj dužnosti Nenada Šoštarića. Na prijedlog Hrvatskog triatlonskog saveza, Bojan Dujković izostavlja se s liste trenera za razvoj pojedinog sporta s 30. rujna.
 
Prihvaćena su i dva prijedloga povezana s izborom i proglašenjem najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera za 2023. godinu - izmjene Pravilnika za izbor i odluka o osnivanju izborne komisije kojoj će na čelu biti dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden. Po sedmi put u 2023. godini HOO-ov Ured za sport na lokalnoj razini objavio je popis novih korisnika programa za poticanje sporta na lokalnoj razini, a njih je ukupno 41.

Predsjednik Mateša informirao je članove Vijeća o utemeljenju nagrade Europskih olimpijskih odbora za najboljeg sportaša i sportašicu na budućim Europskim igrama, a nosit će ime Janeza Kocijančiča, preminulog predsjednika EOO-a 2020. godine. Nastavno na teme povezane s EOO-om, član Vijeća HOO-a Dragan Primorac najavio je za lipanj iduće godine iznimno atraktivan događaj u Splitu - sjednicu Zdravstvene komisije Europskih olimpijskih odbora koja u svojim redovima ima 16 eminentnih liječnika, a među njima je i nekoliko nobelovaca. 
 
HOO/Vinko Knežević