Kad su u jesen 2016., tri mjeseca nakon što su osvojili olimpijsko zlato u dvojcu na pariće, objavili da prelaze u dvojac ‘bez‘ bio je to veliki šok. Kad su nakon olimpijskog zlata u dvojcu ‘bez‘ u Tokiju objavili kako se vraćaju u dvojac na pariće to je bilo određeno iznenađenje, ali mnogo manje jer su uvijek isticali kako se bolje osjećaju s dva vesla u rukama – piše Renata Beluhan, novinarka Sportskih novosti.
 
Bez obzira na sve medalje osvojene s jednim veslom, a i u toj disciplini su osvojili - sve. I sad, sedam godina nakon prve potpuno neočekivane odluke, evo i druge jednako neočekivane. Valent i Martin Sinković se vraćaju u dvojac ‘bez‘ i u njemu će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu idućeg ljeta.
 
Zašto?
- Jednostavno mislimo da je veća šansa za zlato u dvojcu ‘bez‘ - kaže Martin Sinković i nastavlja objašnjenje:
- Valent je tijekom godišnjeg razmišljao o tome, predložio meni, a ja sam se složio s njegovim mišljenjem da imamo veće šanse uzeti zlato u dvojcu ‘bez‘ nego u dvojcu na pariće i onda smo se odlučili vratiti.
 
I dalje vas zanima samo zlato, nakon svih vaših medalja? Toliko da se odlučite na ovakav potez?
- Nije isključivo zlato, ali želimo najveću šansu za zlato, to definitivno. Nećemo se pomiriti sa srebrom unaprijed, ajmo tako reći.
 
To znači da mislite kako nemate šansu osvojiti olimpijsko zlato u dvojcu na pariće?
- Mislimo da je veća šansa u dvojcu ‘bez‘. Imamo malo vremena, ali vjerujemo da možemo.
 
Sinkovići su 2022. na Svjetskom prvenstvu u Račicama ostali bez medalje (4. mjesto), prvi put nakon što su 2010. započeli niz zlatom osvojenim u četvercu na pariće. Ove godine su na SP u Beogradu bili srebrni iza Nizozemaca Stefana Broeninka i Melvina Twellaara i jasno je kako upravo njih smatraju preprekom koja im je trenutačno previsoka. Kako je reagirao trener Nikola Bralić kad ste ga obavijestili da se želite vratiti u dvojac ‘bez‘?
- Trener Bralić nije bio sretan. Rekao je da će podržati što god odlučimo i da nam neće proturječiti, ali ne mogu reći da je bio za promjenu odmah na prvu.
 
Na Svjetskom prvenstvu u godini uoči Igara olimpijske kvote se osvajaju za državu što znači da se može promijeniti cijela posada ili dio posade u odnosu na onu koja je sjedila u čamcu kad je norma/kvota izborena. Hrvatska ima tri izborene norme za Pariz - Damir Martin ju je osigurao u samcu, braća Valent i Martin Sinković u dvojcu na pariće, a Patrik i Anton Lončarić u dvojcu ‘bez‘. Odluka Sinkovića znači da blizanci Lončarić sigurno neće ići na Igre u disciplini u kojoj su ih izborili. Kako su oni reagirali?
- Lončarići su nam i isto dali podršku. Naravno da su nam rekli kako im nije svejedno što je i razumljivo, ali su isto tako rekli da razumiju našu odluku.
 
Ali može se dogoditi da oni uopće ne odu na Igre?
- Ne. Oni će ići u dublu, a mi u dvojcu, neće izgubiti olimpijski nastup. Da se razumijemo, nikad ne bismo ovo napravili kad bi to značilo da ih izbacujemo s Igara. Ne bismo uopće ni pomislili na to jer smo prije svega ljudi, a onda sportaši i veslači. Naravno da im nije svejedno, trenirali su dugo u dvojcu ‘bez‘ i izborili su olimpijsku normu u njemu. Oni su se pošteno izborili za odlazak u Pariz i to im pravo nitko ne smije uzeti.
 
Ali odluka je u rukama Hrvatsko veslačkog saveza i može se dogoditi da vodstvo HVS-a odluči nekoga drugoga poslati na Igre u dvojcu na pariće.
- Lončarići su daleko ispred svih tako da mislim da njihovo mjesto uopće nije upitno.
 
Sinkovići su već imali i prvi nastup u dvojcu ‘bez‘. Kako ide u staroj disciplini? Doduše, sad je već nemoguće odrediti koja vam je stara, a koja nova.
- Odradili smo daljinsku regatu u dvojcu "bez" i bilo je dobro. Iskreno, i trener Bralić i mi smo zadovoljni kako nam ide u dvojcu ‘bez‘, ništa lošije nego prije. Imamo osjećaj kao da smo samo nastavili sve ono što smo gradili do Tokija. Uvijek smo gladni još zlata i eto..
 
Donijeli su odluku koja je s jedne strane razumljiva budući da su procijenili da u dvojcu ‘bez‘ imaju više šanse ostvariti ono što žele, ali s druge strane... Iskreno, nama to nije ono kako doživljavamo Sinkoviće svih ovih godina. Nismo navikli da se povlačite u nešto što se čini lakše i ne idete do kraja u onome u što ste ušli.
- Drago mi je čuti iskreno mišljenje bez obzira na to što je drukčije od mojeg jer ja baš mislim da idemo do kraja jer želimo više. U jednu ruku, da, "pobjegli smo" iz dvojca na pariće, ali neće nam ni tu biti ništa lakše. U biti smo ponovo preuzeli veliki rizik, ponovo ulazimo u nešto rizičnije od onoga gdje jesmo, ali doista vjerujemo da je veća šansa za olimpijsko zlato u dvojcu na ‘bez‘.
 
Nakon sve što su napravili imaju pravo na odluku koja se ne mora svima sviđati i u kojoj svoje interese i ambicije stavljaju na prvo mjesto, a:
- Vrijeme će pokazati je li bila ispravna odluka.
 
 Izvor: SN Foto: Peđa Milosavljević/Cropix