Hrvatska vaterpolska reprezentacija je u ponedjeljak ujutro povodom osvojene zlatne medalje na Svjetskom vaterpolskom prvenstvu u Dohi gostovala na Markovom trgu.
 
Podsjetimo, hrvatska muška vaterpolska reprezentacija u subotu je osvojila naslov svjetskog prvaka u Dohi svladavši u finalu Italiju sa 15:13 (2:3, 3:2, 3:2, 3:4, 4:2) nakon peteraca.
 
Hrvatska vaterpolska reprezentacija je u ponedjeljak ujutro povodom osvojene zlatne medalje na Svjetskom vaterpolskom prvenstvu u Dohi gostovala na Markovom trgu kod premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji ih je primio zajedno uz ministricu sporta i turizma Nikolinu Brnjac.
 
- Izuzetno mi je zadovoljstvo u ime svih članica i članova Vlade, cijele Hrvatske, hrvatskog naroda, ljubitelja sporta i vaterpola od srca čestitati na zlatnoj mdalji, ali i srebrnoj medalji na Europskom prvenstvu kojem je Hrvatska imala čast biti domaćinom - rekao je Plenković na početku konferencije za medije.
 
- Krenuti u olimpijsku godinu sa srebrom i zlatom mogu samo vrhunski sportaši. Vrhunski vaterpolisti, sjajan izbornik i treneri, naravno, uz potporu naših velikana, ovdje su i Milivoj Bebić, Ratko Rudić i Perica Bukić i ovo govori da je hrvatski vaterpolo, sada je dokazano, od svih momčadskih sportova najtrofejniji - rekao je premijer, a potom poslao posebnu poruku izborniku Ivici Tucku:
 
- Ono što se činilo nemogućim, Ivice, je da će netko prestići Ratka. Ti si uspio, imaš više medalja nego Ratko i krećemo u novi film, nema druge, premda je Ivica još uvijek aktivan, ali ovaj uspjeh je fascinantan - dodao je vidno raspoloženi Plenković u Banskim dvorima.
 
Dodao je da su u polufinalu s Francuzima i finalu s Italijom pokazali silinu, stabilnost, sigurnost i fizičke predispozicije.
 
- Penali su bili čudo, svaka vam čast, učinili ste cijelu Hrvatsku ponosnom. Vaterpolo je prekrasan sport i ovo je poticaj mladima - zaključio je Plenković na presici.
 
Nakon što su hrvatski vaterpolisti osvojili zlato, Vlada Republike Hrvatske je na posebnoj telefonskoj sjednici zadužila Ministarstvo turizma i sporta da donese odluke o dodjeli državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća.
Propisani iznos za zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima koja se održavaju svake dvije godine za sportaše i izbornika iznosi po 14.350 eura, dok ostale djelatne stručne osobe dijele iznos od 19.150 eura, a ukupni iznos za cijelu reprezentaciju iznosi 248.750 eura.
 
Naši vaterpolisti će biti nagrađeni i za srebrnu medalju Propisani iznos za srebrnu medalju na europskim prvenstvima koja se održavaju svake dvije godine za sportaše i izbornika iznosi po 4800 eura, dok ostale djelatne stručne osobe dijele iznos od 4800 eura, a ukupni iznos za cijelu reprezentaciju iznosi 81.600,00 eura.
 
 Izvor: VL Foto: Dražen Brajdić